sadece resmi nikah yapmak islamda yeterli mi

entry11 galeri1
    10.
  1. yeterlidir.nikahta iki erkek şahit ve kabul gerekir.belkide en sağlam nikah budur.
    4 ...
  2. 10.
  3. öncelikle bir genel hatayı düzeltelim; imam nikahı değildir o, dini nikahdır. yani bu nikah için ille de bir imam bulmak zorunda değilsiniz. hatta kendiniz ya da bir yakınınız dahi duası ile bu işi halleder. şimdi, gelelim dini nikahın amacına; dini nikahda aslolan iki kişinin nikah akdi ile hayatlarını birleştirdiklerini insanlara ilan etmesidir. dolayısı ile kapalı kapılar ardında değil imama şeyhe nikahını kıydırtsan gizli bir evlilik yapmışsan amacına gene uygun düşmez. nikahın bir diğer amacı kadın haklarını savunmaktır. resmi nikahın aksine kadına dair belirlenen tazminatın adı dini nikahda mehirdir ve nikah esnasında verilir. yani bir boşanma sonunda verilen tazminat değildir. kadın bu mehri dilediği gibi kullanabilir. vaz geçmek, kendisi için ya da ailesi için harcamak kendi mülkiyeti altındadır.
    kısacası; gizli olarak kıyılmış resmi nikahında dini nikahın da dinen bir geçerliliği yoktur. iki dua okumakla halledilebilinecek bir uygulama için çok da fazla üşenmemek lazım.
    2 ...
  4. 9.
  5. Nikahin amaci evlilikten dogan kazanimlarin iki tarafa da yuklenmesidir. Zaten resmi nikah yoksa dini nikah da sayılmıyor cunku nikahdaki amaç kadinin ve erkegin korunmasidir. Oyle ben dini nikah yapayim catir cutur seviseyim ama sorumluluk almayayim o nikah olmaz zina olur.
    1 ...
  6. 8.
  7. olayın özü aslında iki şeye dayanmaktadır.

    1. nokta; nikahın anlamı "ilan etmek" olduğundan insanların yani özellikle ailelerin sizin kendi hür iradenizle birbirinizi eş olarak kabul etmenize şahit olmaları.
    2. nokta ise kadının maddi olarak garanti altına alınması yani dini nikahta yer alan "mehir" olayının kanunlarla da korunma altına alınması kadının mağdur edilmemesi.

    resmi nikahta bu iki şartta yerine getirildiği için ayrıca dini nikah yapılması zorunlu değildir ama yapılacak güzel bir dua içlerinden geliyorsa çiftlerin yerinde olacaktır.
    2 ...
  8. 7.
  9. Yetmemektedir. Zira nikahı kıyan kişinin tevhidi bütün biri olması şarttır. Ornek olarak şeriatı vs inkar eden adam kâfir olduğundan o memurun nikahı geçerli olmaz.
    1 ...
  10. 6.
  11. 5.
  12. bildiğim kadarıyla ; öncelikle duyurmak esas olan. kimseye söylemeden imam nikahı yapmak doğru değil zaten.
    1 ...
  13. 4.
  14. Yeterli değil

    Nihat hatipoğlu:“ resmi nikah şarttır kadınların güvencesi resmi olarak sağlanmalıdır."
    2 ...
  15. 3.
  16. Üstlerde yazana göre değilmiş.

    Namazına beni çağır sevgilim,
    istersen imamın olurum senin,
    Bu imam kim diye soran olursa,
    Eski bir münafık dersin sevgilim.
    5 ...
  17. 2.
  18. Nikahın amacı, birlikteliği topluluğa duyurmak olduğundan, alimlerin bir çoğu tekrar imam nikahına gerek olmadığı düşünüyor bu konuda.
    8 ...
  19. 1.
  20. müslümanlara sorulan sadece resmi nikah yapmanın caiz olup olmadığı sorusudur.

    resmi nikah yapınca imam nikahı da olmuş sayılır mı.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük