şu an devlete başkaldıran kürtlerin unutmaması gereken durum.
halepçe katliamından, saddam'ın kürtlere kimyasal bomba atmasından sonra, yüzbinlerce hatta milyonlarca kürt başında kürt cumhurbaşkanı olan* türkiye'ye sığınmış, ve türkiye onlara kucak açmıştır. ne iran, ne suriye'ye kaçabilmişlerdir, bu insanlık dramı karşısında, türkiye ise topraklarına kabul etmiştir hepsini.
şu an eziliyoruz, dışlanıyoruz, açız diye devlete başkaldıran kürtler, geçmişlerini, orda zehirlenerek ölen akrabalarını unutmamalı, saddam'a karşılık yaşama şansı bulmalarının bu ülke sayesinde olduğunu bilmelidirler.
türkiye insanlık görevini yapmıştır sadece, ve kurtardığı bu insanlar tarafından yıkılmak, bölünmek istenmesini, nankörlüğü haketmemektedir.
saddam dan kaçan kürtler, kendileri için kurulan kamplarda iki gün üst üste tavuklu yemek çıktığı için görevlileri dövmüşler ve isyan çıkartmışlardı.
türk milletinin de bunu, bu olayı unutmaması gerekir. onlar, kendilerine yapılan iyiliği zaten hatırlamıyorlar bile. ne zaman hatırladılar ki? hatırlasalar; minnet duygusunu bilseler kürt sorunu mu olurdu bu memlekette?
türkiye cumhuriyetinin insanlık onuruna saygılı bir devlet olduğunun göstergelerinden biri. aksi yönde de olaylar var ama bu yapılan gerçekten en azından benim için gurur vericidir.
ve övünerek söylüyorum ki bu bizde gelenektir. osmanlı devleti de zorda kalanı geri çevirmezdi. osmanlı en zor, en sıkışık döneminde bile çarlık rusyasından kaçan 1848 devrimlerinde faaliyet göstermiş devrimcilere kucak açmıştır.
aman allahım türkiye'nin müthiş insan severliği hak hukuk gözetirliği şeklinde yansıtılmaması gereken bir olaydır. zira işin biraz daha iç yüzünü hatırladığımızda öyle hemen gerçekleşmemiş bir olaydır. o yıllara hafiften bir dönüp baktığımızda gerçeği daha net hatırlayabiliriz sanırım. türkiye kucak açmamıştır kucak açtırılmıştır. kürtler haftalarca sınırda bekletilmiştir. hatta sanırım kaplumbağalarda uçar adlı filmde buna dair bir sahne de vardı. neyse gelelim sade de bu entryden mütevellit çok tüh tühleniceğimi bilsemde bunu yazmak zorunda hissettim. sınırda uzun bir süre bekleyen "kürtler" bence insanlar avrupa birliğinin baskısıyla türkiye'ye alınmıştır yoksa oradaki insanların kara kaşına kara gözüne hürmet edilip alınmamışlardır. ha derseniz aldık işte onların hayatlarını kurtardık daha ne istiyorlar uzun bir süre mülteci kamplarında yaşadıklarını ve oradaki koşulların nasıl olduğunu da anımsatma gereği duyarım ben. lütfen öyle türkiye dünyanın en vicdanlı ülkesiymiş gibi yansıtmayalım. eğer AB baskı yapmamış olmasaydı o insanlar orada katledilirlerdi ve türkiye de bunu umursamazdı diyerek bu yazıyı gereksiz bir uzatmayla sonlandırıyorum. biraz daha gerçekçi olmaya insanları davet ediyorum.
bazı insanların kürtler geç alındı sınırda bekletildi diye devlete çamur attığı olaydır.
türkiye iran ve suriye gibi sınırlarını açmayabilirdi. mecbur değildi. Açtı.
birinde 800.000, diğerinde 1.200 bin kişi alınmıştı ve o yıllarda pkk ile en şiddetli çarpışmalar yaşanırken,
ekonomi 5-6 haneli bankotlarla enflasyonla boğuşurken (1988-1992) bu insanlar türkiyeye alındı.
herhalde kapıyı çalıp da ertesi günü yerleşmeyi beklemiyorlardı. 20 yıl önce kendilerine kucak açan devlete karşı pkk yı kart olarak kullanan bu insanları sevmiyoruz ve sevmeyeceğiz.
zamanında ataları "kürtlere kucak açtın" diye turgut özal'a demediği bırakmamışlardı. şimdi sıpaları beğenmedikleri bu hareketi sahipleniyor,çarpıtıyor ve eleştirmek için koz olarak kullanıyor.
öncelikle provoke edilmeye müsait bir konudur. bir tarafı savunmanız mümkün değildir zira kamuoyu patlama noktasına gelmiş ya da getirilmiştir.
öncelikle görüşümü belirteyim çünkü kaçak dövüşmekten hoşlanmam mecbur kalarak bu eylemi yapsak bile karşı tarafın bu konuda şikayet etmeye hakkı olmadığını düşünüyorum. neticede sen bir mültecisin, sayın oldukça fazla, hükümetin bir karara varıncaya kadar seni bekletmesi normal. modern dediğimiz devletlerin hiçbiri çetniklere bir şey yapmaz, bmaskerleri sarajevoyu kaderine terkederken hiçbirimiz çemkiremedi isek bu konuda da susmalıyız. sonuçta türkiye öyle ya da böyle yardım elini uzatmış, ama her zamanki gibi suçlu taraf konuma sürüklenmiştir. zamanında devlet politikası nedeniyle taviz verdiklerimiz arkadan kuyumuzu kazmış, pasaport verdiğimiz barzani örneğinde olduğu gibi milis başları devlet başkanı olmuş, bize de bir bardak soğuk su içmek düşmüştür.
pekala tamamen bir tarafı suçlamayalım. aşırı uygulamalardan bahsediliyor nefretle, çok da ayrıntıya girmemeli, bunun savunusu tedhiş mi olmalı? çok uzun süredir yapıyoruz bu malum meseledeki tartışmamızı ancak bu konuda tedhişi kötüleyene rastlamıyorum.
siz bunu yapmadığınız sürece karşı taraftan güler yüz bekleyemezsiniz. sonuçta hatayı kendinizde arayacaksınız. haa ev sahibinin suçu var mı? kimse tamamen doğru ya da yanlış olamaz.
şu sıralar belçika pkk liderlerini tutukluyor diye, belçika'daki türk restorantlarına saldıran, belçika'yı tehdit edenlerin düşünmesi gereken durum.
hatırlatmak gerekirse; zamanında milyonlarca kürdü belçika değil, şu an başkaldırdıkları türkiye kurtarmıştır saddam'ın kimyasallarından.