1945 te atom bombası atıldığı vakit hirosimaya daha iki yasında bebekti. ölmedi, yarlanmadı da. normal kimseden bir farkı yoktu. büyüdü, gitti okuluna. radyasyon 12 yasında çarptı ona; tedavisi olmayan bir hastalıkla onu ölüme itti. o ölmemeyi diledi.
dileğinin gerceklesmesi için, japon inancına göre, bin tane, kağıttan turna yapması gerekiyordu. basladı hemen. ama üç yüz elli dört turna kala yasama, öldü. altı yüz kırk altı turna onu ancak cennetine ucurabildi belki.
pişmanlık duymayan bir amerikan başkanının dünya barışına hediyesidir,
bir altın kalptir,yaşama tutunmanın efsaneleşmiş halidir.
ve en nihayetinde cennete uçan altın bir turnadır o..
nazım hikmet onun anısına yazmıştır kız çocuğu adlı şiirini. onun hikayesi acıklıdır, vurucudur. çünkü hayatta o güne kadar olabilecek en hain, en namussuz silah tarafından hasta bırakılmıştı sadako. o, insanlığın bu acımasız, bu onursuz saldırısına rağmen dünyanın çamuruyla yıkanmış büyüklerinin yaptığı yanlışı yapmamıştı. kin ile nefret ile bir dilek tutmadı. ne ona ve onun gibi binlerce, milyonlarca çocuğu katledenlerden intikam almak istedi, ne yansın böyle bir dünya dedi, ne de bazılarımız gibi zenginlik, şan şöhret istedi. çok basit ve çok haklı bir dilekte bulundu sadako: yaşamak. bu yüzden 1000 tane turna kuşu katlaması gerekiyordu, yapamadı. belki gücü yetmedi buna. belki de insandan çok daha yüce bir güç, onu bu kirli dünyada bırakacak cesareti bulamadı kendisinde de onu tam da kendi saflığına, temizliğine yakışır bir cennete gönderdi. bize de onun hikayesinden çok acıklı bir hikaye bıraktı.
ilkokuldayken bir şiir yarışmasında kitabı hediye edilmişti. o yaşımda çok etkilenmiştim sadoka'dan. büyüyünce miyazakinin acıklı animasyonlarını izlemeye başladım. japon çocuklarına olan acım bitmedi.
devletlerin yediği bokların yine masum insanların ödemesine örnek teşkil eden masum bir kız çocuğudur maalesef.
dünyanın çeşitli yerlerinde soykırımlar yapan, atom bombalarıyla milyonlarca insanı katledenler bir de bizi soykırımcı ilan ederler onun bunun çocukları.