Sabit disk 1950'lerde icat edilmiştir. ilk başlarda büyük olmalarına (çapları 50 cm'ye kadar çıkabiliyordu) karşın sadece birkaç megabyte veri depolayabiliyorlardı. Orijinal olarak fixed (taşınamaz, sabit) disk yada "Winchesters" (IBM'in popüler bir ürününün kod adı) olarak adlandırılan sabit diskler sonradan floppy (yumuşak) disklerden rahat ayırmak için hard (sert) disk olarak adlandırıldılar. Sabit diskler bantlardan ve disket sürücülerden farklı olarak veriyi plastik bir bant üzerine değil sert ve parlak bir plaka üzerine depolarlar.
sabit disk, bilgisayarın kritik bileşenleri arasında başta gelir, hatta en önemlisidir. belgeler, uygulamalar ve işletim sistemi burada saklanır ki bunlar da zaten bilgisayarı çalıştırmak için gerekli her şeyi kapsamaktadır.
eğer işiniz ya da her türlü çalışmalarınız için gerekli bilgilerinizi sabit diskte tutuyorsanız sabit diske fazlasıyla bağlanmışsınız demektir. eğer hiç ummadığınız bir anda; 'hard disc install failure' ya da 'primary hard disc fall' gibi bir uyarıyla karşılaşısanız başınız dertte demektir ama yine de panik yapmayın.her şey uçup gitmemiş olabilir. veriler hala büyük bir olasılıkla hard disk üzerinde durmaktadır.disk üzerindeki verilere ulaşamamanızın sebebi sabit disk üzerinde depolanan her şeyin kaydının tutulduğu disk dizininin zarar görmüş durumda olmasıdır. veri kurtarma uzmanları tüm verilerinizi kurtarabileceklerdir.(tabii biraz pahalıya)
sabit disklerin durup duruken çökmesinin farklı sebepleri olabilir. örneğin; virüsler, ani güç kesintileri, yazılımsal ya da donatımsal hatalar, insan hataları ve hatta kasti sabotajlar vb.
sabit disk dört ana bölümden oluşur;
1- kafalar 2- hareket kolları 3- disk plakları 4- mil
sabit disklerin tasarımı dj'lerin önündeki pikaplara ya da eskiden kullanılan plak çalarlara benzer.
sabit diskler mühürlenmiş kasalara sahiptir, çünkü çalışmaları sırasında tozdan etkilenmemeleri gerekir.kutuyu açmak diskin bozulmasına sebep olur.bir sabit diskte plakalar (diskler) motora bağlı bir döner mil ve hareket kollarına monte edilmiş kafalar bulunur.
bilgisayar açık olduğu sürece diskler sürekli döner ve dönüş sayısı dakikada 5.400'den 7.200'e ulaşabilen yüksek rakamlarla ifade edilir.