Daha önce huzur adlı akmayan eseri okuduğumdan biraz ön yargılı başladım. Özellikle h. Ayarcı ile tanıştıktan sonra iyice keyifli ilerliyor. En çok güldüğüm romandır.
"menfaatler istikametini değiştirirse, mantık da değişir."
Ben okudum bunu. Üstelik Almanya'da halk kütüphanesinden ödünç almıştım..."yabancı dillerde kitaplar" kısmında türkçe kitaplar da vardı, ve o kitaplardan biri de buydu.
Üzücü olan, 20 küsur yıldır rafta duran bu kitabı ilk ödünç alan ben olmuştum.
Şair, roman ve deneme yazarı, siyasetçi, edebiyat tarihçisi ve akademisyen Ahmet Hamdi Tanpınar, çok yönlü kişiliğiyle Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli isimlerden biri. Yazarın usta kaleminden çıkan Saatleri Ayarlama Enstitüsü 1961 yılında yayımlandı. Büyük Ümitler, Küçük Hakikatler, Sabaha Doğru ve Her Mevsimin Sonu Vardır isimli dört bölümden oluşan eser Doğu ve batı uygarlığı arasında kimlik mücadelesi veren Türk toplumunun trajikomik hikâyesini anlatır. Bunların yanı sıra bireye ve topluma yönelik gözlemler ve zaman ile ilgili sorgulamalar da içermesiyle Tanpınar’ın eseri evrensel temalar üzerine kurulmuştur.
ahmet hamdi tanpınar'ın Gabriel Garcia Marquez'den yıllar önce, herkesten habersiz ve sessiz sedasız bir şekilde büyülü gerçekçiliği denediği, çok da başarılı olduğu romanı. Girişinde Keçecizade izzet Molla'ya ait olan şu beyit vardır:
Bi-hakkı Hazreti Mecnun izâle eyleye Hak!
Ser’imde derd-i hıred’den biraz eser kaldı.
Yani: Deliler sultanı Mecnun’un yüzü suyu hürmetine, bana şifa vermesi için Hakka dua ediyorum, çünkü bu akıl belasından tam olarak kurtulabilmiş değilim.
Tanpınar' ın şahsen okunaklı bulmadığım yazın diliyle yazdığı yapıtıdır. Hakikaten bu romanın had safhadaki detaylarıyla g. g. Marquez' in yüzyıllık yalnızlık ve kolera günlerinde aşk romanlarında yaptığı betimlemeler birbiriyle yarışır.
Açıkçası kitabı evde duruyor ama okuyamadım hdjd. Ama Radyo tiyatrosu çok başarılıydı, ayrıca Serkan keskin’in performansıyla tiyatro oyununun da çok keyifli olacağını düşünüyorum. Bir kere niyetlenip gidemedim bileti yaktım, bir daha Ankara’ya gelişine belki nasip… o zamana kadar kitabı da okurum hem.