tarih dersinde hoca adını söylediğinde sınıfta bi süre sessizliğe neden olmuş selçuklu veziri. bir de hoca öyle bi köpek demişti ki bastıra bastıra bütün sınıf kalmıştı öyle.
tarih hocamızın 'iran da köpek figürü totem olarak kabul edilir, türklerdeki kurt gibi.' açıklamasıyla sınıfça 'haaaaaa' çektirten iranlı devlet adamıdır.
sarayı ya da yaşadığı mekan uçurum kenarında olup, çok sayıda cariyesi bulunduğu söylenmektedir. önemli devlet adamlarını buraya getirip, dünya zevklerini tattırırmış, öldürülmesi gerekenleri ise öldürüp, uçurumdan attırırmış.
lakabı olan "köpek" dönemin türkçesinde "sadık" anlamına gelen türkiye selçukluları veziri. yaptığı kötülük ve entrikalardan sonra "köpek" sözcüğü türkçe' de hakaret anlamında kullanılmaya başlanmıştır.
hep arkadaşlarla geyiğini yaparız ulan düşünsene devlet meclisindesin sayın köpek siz ne diyorsunuz bu konuya falan oluyor iyi geyik dönerdi diye. sabah sabah öyle geldi aklıma işte. tabi o zamanlar köpek deyince akla it gelmiyordu it deyince köpek geliyordu akla.
benim bildiğim ise devlete sadakatını ispatlamak için bu soyad veya lakabı kendisinin aldığıdır, köpek sadık manasına geliyormuş ve sanıldığı gibi değilmiş durumlar.
bir selçuklu devlet adamı ayrıca mimaride de iyiymiş.
Devlete sadıkmışta o yüzden köpek deniyormuş falan filan.
Bir kere adamın lakabı değil adı köpek. Herkesin ad olarak sandığı sadettin ise lakabı. Evet kendisi mimardır. Konyada yaptığı kervansarayın üstüne ismini Köpek Bin Muhammed diye kaydetmiştir.
Köpek türkçe özel addır. Bildiğiniz Ahmet, Mehmet gibi isim yani. Köpek isminin itin yerini alması çok sonraki zamanlara denk gelir.
°°°
Her neyse Saadettin Köpek'e gelirsek entrikalı bir veziridir. Sultan Alaadini zehirleyip öldürtmüş yerine kuklası 2. Gıyaseddin Keyhüsrevi getirmiştir. Bununlada kalmamış bir çok güç sahibi devlet adamını pasifize etmeyi başarmıştır.
ilk olarak Sultanın atabeği Şemseddin Altunaba'yı öldürtmüştür. Bu olay üzerine Taceddin Pervane sıranın kendisine geldiğini anlayarak Ankara'ya kaçmıştır. Ama Saadettin Köpek ustalıkla Taceddin Pervane hakkında duyduğu bir dedikoduyu kullanmıştır. Taceddin Pervane'nin bir kervansarayda bir cariyeyle zina ettiğini söyleyip derhal mahkeme edilmesini sağlamıştır.
Sonuç Taceddin Pervane Ankara meydanında şeriatın gereği olarak recmedilerek öldürülmüştür. Daha sonra emir Hüsameddin Kaymeri'yi ve başarılı devlet adamı Kemaleddin Kamyarı öldürtmüştür.
Bununlada durmayan saadettin köpek sultan alaadin kendi yerine geçecek halef olarak tescil ettirdiği izzeddin Kılıç Arslanın annesini boğdurtmuş, Kılıç Arslanı ise hapse tıktırmıştır.
Artık devletin bütün gücünü kendinde toplayan Köpek direkt olarak sultanlığın kendi hakkı olduğunu ilan etmiştir. Ama bu durumu engelleyen bir şey vardı. Saadettin Köpek'in kendisi Kutalmışoğullarından(Anadolu Selçuklu Hanedanı) değildi.
Bu durumuda hesaplayan Köpek kendi annesinin babasıyla evlenmeden iki ay önce 1. Gıyaseddin Keyhüsrevle beraber olduğunu ve kendisininde erken doğduğu için babasından değil Giyaseddin Keyhüsrevden olduğunu iddia etmiş ve tahta geçmeye kalkmıştır.
Bu sırada Selçuklu tarihinin en beceriksiz ve korkak sultanı olan 2. Gıyaseddin Keyhüsrev durumun kendisine yöneldiğini anlayarak en güvendiği adamı olan Hüsameddin Karacayı Köpekin yanına sızdırmıştır.
Bir ziyafet sorasında Hüsameddin Karaca saygı için eğilirken Köpek'e arkasından sopayla dalmıştır. Ama Köpek geri dönüp Hüsameddin Karacanın gırtlağına sarılmıştır. Bu sırada olay yerindeki bir asker Köpeki yaralamıştır kılıçla.
Daha sonra kaçan şaraphaneye kaçan Köpek Şarapdar ve adamları tarafından öldürülmüşür.
Köpek'in cesedi bir kafes içine konularak Kubadabad sarayının girişine astırılmıştır. Bu sorada asıldığı ip koparak olay yerindeki bir vatandaşı ezerek öldürmüştür.
Olayı gören 2. Gıyaseddin Keyhüsrev 'Melun ölümünden sonra bile insan öldürmeğe haristir' demiştir.
°°°°
Saadettin Köpek her ne kadar iktidar için mücadele etsede halk tarafından sevilen bir devlet adamıydı. Halka sahip çıkmış, onların belini büken vergilere çekidüzen vermiştir.
Devleti tek bir elde toplamaya çalışmasıda aslında ne dersek diyelim devletin bekası içindir.
Ondan sonra devlet çok kötü duruma düşmüştür. Bunun baş sorumlusuda kendisi kadar güçlü bir kişinin yönetimde olmayışıdır.
2. Gıyaseddin Keyhüsrev ise önce Türkmenlerin isyanlarıyla sarsılmış sonra Baycu Noyanın 20 bin kişilik kuvvetine rağmen(selçuklu ordusu 80 bin kişiydi) daha savaşın başlarında korkarak savaş alanını terketmiştir. Hatta moğol ordusu bunu sahte geri çekilme sanmış bir müddet durmuştur.
Bu tarihten sonra Selçuklu devletinde iktidar moğollara geçmiştir.
Sultan bir aleaddini zehirleyek öldürmüştür. Amacı Selçuklu hükümdarı olmaktı ama Selçukluda hükümdar olmak için kınık boyundan olmak gerekti. O yüzden olamamıştır.