saadettin kaynak

    8.
  1. bugün ( 3 şubat 2009 ) ölümünün 48. yıl dönümü olan merhum bestekar, mekanı cennet olsun.

    vasiyeti şöyledir:

    --alıntı--
    Bu evde benim bir pardösüm, iki kat elbisem, bir bavulum, bir radyom, bir buzdolabım var. Bunları Gülfiye (eşi)'ye bırakıyorum. Benim evimde birikmiş param yoktur. Emri hak vaki olduğu zaman Sıraselviler'deki apartmanımın 1, 3, 9 numaralı dairelerinden kiralar alınıp cenazemin teçhiz ve tekfinine (kefenleme işlemi) sarf edilsin. Cenaze namazım Nuruosmaniye Cami Şerifi'nde kılınsın. Merkezefendi'de kabrim hazırdır. Kabir taşımı Gülfiye yaptırır. Yazılacak şey şudur: Sultanselim Cami Şerifi Başimamı ve Sultanahmet Cami Şerifi ikinci imamı ve Hatibi Meşhur Bestekâr Hacı Hafız Sadettin Kaynak'ın ruhuna fatiha.

    ****

    Sadettin Kaynak, vasiyetinde sözü geçen Sıraselvilerdeki apartmanı varlık vergisiyle zor duruma düşen bir vatandaştan satın alır ve ölünceye kadar eski sahibinden kira almaz.
    --alıntı--
    3 ...
  2. 1.
  3. Hoş Sadâ "Son Asır Türk Musikişinasları" yazarı ibnülemin Mahmut Kemal inal kitabında Sadettin Kaynak'ın özgeçmişini, sanatçının göndermiş olduğu mektubu aynen koyarak yayınlamıştır. Hafız Hacı Sadettin Kaynak, Fatih Camii Müderrislerinden Ali Alâüddin Efendi' nin oğludur. Taşkasap semtinde Lütfipaşa Mahallesinde doğmuştur. ibnülemin doğum tarihini 1885 olarak vermiştir.

    Mustafa Rona ve Yılmaz Öztuna doğum tarihini 1895 olarak belirtmişlerdir. 12 Ekim 1950 tarihli Resimli Radyo Dünyası dergisinin 17 nci sayısında ki bir söyleşide S.Kaynak doğum tarihini; "Çapa'da Lütfüpaşa'da 311 tarihinde [1893] dünyaya gelmişim" diye açıklar. Aynı söyleşide anne ve babasının Karadeniz kökenli olduklarını da belirtir. Sanatçının ölümünden 12 gün sonra yayınlanan 16 Şubat 1961 tarihli Hayat Mecmuası'nda Orhan Tahsin , S.Kaynak'ın vasiyetini açıklar. 16 aralık 1958 günü hazırlanan vasiyetin son bölümünde şunlar yazılıdır: " Peygamber 63 sene yaşadı. Ben de 63 yaşındayım. Allah'dan diliyorum ki bu sene öleyim. Tamam altı yıl oldu felç geleli. Bu senenin sonunda altı sene dolacak". Sadettin Kaynak bu belgenin hazırlanışından 3 yıl sonra ölmüştür. Kendi beyanındaki iki yıllık 311 (1893) fark, büyük bir olasılıkla, Hicri takvimin Miladi takvime hatalı çevrilmesinden doğmaktadır.

    Sesinin güzelliği ve musikiye olan yakınlığı küçük yaşlarda dikkati çekmiş, Hafız Melek Efendi'den dini musiki, ilahiler öğrenmiş, Darüşşafaka muallimlerinden Kazım Bey'den (Kazım Uz) ve Kasımpaşa Küçükpiyalê Camii imamı Hafız Cemal Efendi'den ve Neyzen Emin Dede'den (Yazıcı) faydalanmıştır. Aldığı yoğun dini eğitim sonunda Hafız olmuş ve istanbul Üniversitesi ilahiyat Fakültesi'ni bitirmiştir. Sultanselim ve Sultanahmet Camii başimamlığı ve hatipliği de yapmıştır.
    (kaynak http://www.biyografi.net )
    1 ...
  4. 2.
  5. Karadeniz kökenli bir ailenin çocuğu olarak istanbul Taşkasap da doğdu. Babası din bilgini Alaattin Efendi dir. ilahiyat Fatültesiden mezun olan Sadettin Kaynak genç yaşında hafız olmuştur. Musiki öğretmenleri; Hafız Melek Efendi, Hafız Kaşımpaşa Küçükpiyale Camii imamı Cemal Efendi, Neyzen Emin Dede (Yazıcı) ve Muallim Kazım Uz dur. Sadettin Kaynak Sultanselim ve Sultanahmet Camii başimamlığı ve hatipliği görevlerinde bulunmuştur. Dini musiki ile din dışı musikiyi birlikte yürüten ender hafız ve hanendelerdendir. Hanende (okuyucu) olarak ününü Hafız Kemal ile birlikte Columbia için yapmış olduğu taş plak kayıtlarıyla sağlamıştır. Plaklara gazeller, kasideler, ilahiler, fasıl şarkıları okumuştur. Yine plaklara ilk Türkçe ezanı seslendiren de Sadettin Kaynak olmuştur. Pek çok plak kaydının yanı sıra yurt dışı konserlerinde bulunmuş, bestekarlığı da 1926 yılında Hüzzam Şarkısı Hicran-ı Elem ile başlamıştır. 20. yüzyılın en yaratıcı bestecilerinden biri sayılır ve günümüze ulaşan (oğlu Günaydın Kaynak ın tespitine göre 330 kadar) eser bırakmıştır. Eserleri plaklara, kasetlere alınmış, radyo ve TV.ler de solistler, korolar tarafından yıllardır aralıksız olarak seslendirilmiştir. 1940 ve 1950 yılları arasında seksenin üzerinde film için beste yapmış, Mısır filmlerinin müziklerini Türkçeleştirmiştir. Pek çok öğrenci yetiştiren Sadettin Kaynak, felç geçirmiş ve 3 Şubat 1961 günü Haydarpaşa numune Hastanesinde vefat etmiştir. Merkez Efendi mezarlığında gömülüdür. en sevdiğim eseri enginde yavaş yavaştır.
    1 ...
  6. 3.
  7. Bazı eserleri:
    -muhabbet bağına girdim bu gece
    -gönlümün içindedir gözden ırak sevgilim
    -enginde yavaş yavaş
    -yeşil gözlerini ufkuma ger ki
    -tel tel taradım zülfünü
    -benim olsan seni bir gül gibi koklar sarardım
    -akşam yine akşam
    -bulutlar kokunu getirir bana
    -gönül sana tapalı
    -o siyah gözlerini
    -leylakların hayali
    -söyle zalim nerdesin
    1 ...
  8. 10.
  9. 1932 yılında ilk türkçe hutbeyi süleymaniye'de seslendiren hafız,bestekar.
    1 ...
  10. 9.
  11. atatürkün özel hafızıdır.zaman zaman kendisi çağrılıp özel olarak atatürke kuran-ı kerim okumuştur.
    1 ...
  12. 14.
  13. 13.
  14. Temsilcisi olduğu müzik akımını normalde pek tarzım olmamasına karşın bestelerine hayran olduğum büyük bestekar.
    0 ...
  15. 12.
  16. kurt kanunu dizisinin son bölümlerinden birinde ismi anılmış değerli bestekar. dizinin karakterlerinden ikisi, bayramda hoş bir etkinlik olarak bu yetenekli genç bestekarın canlı performansını izlemeye gitmek üzere sözleşirler.
    0 ...
  17. 11.
  18. ünlü türk bestekarı. ayrıca birçok mısır film müziğini de türkçeye uyarlamıştır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük