Onlemek icin kendi ustumde denedigim bir yontem; Protein.
Bende ise yaradi. Kilo verecegim ayagina sadece sebze yiyerek yasam mucadelesi veriyordum. Sonra birden bire saclarim dokulmeye basladi. Ama boyle bir dokulme yok. Sanki saclarim yolunmus gibiydi.
Daha sonra protein takviyesi yaptim(hem tablet hem toz olarak) ve biraz duzelme oldu. Tabiiki eski halinden eser yok saclarimin ama o yolunmus goruntusude yok hic olmazsa.
önlemek mümkün değildir belki ama azaltmak mümkündür.
--spoiler--
Sürekli dökülen saçlarınız sizi endişelendiriyorsa beslenme düzeninizi gözden geçirmeniz gerekebilir. Bazı besinler saçların dökülmesine karşı oldukça etkilidir.
1. Kuruyemiş
Sağlık için saçlar Omega-3 yağ asitlerine ihtiyaç duyar. Kuruyemişlerdeki Omega-3 saçları korurken çinko da dökülmesi engeller.
2. Zeytinyağı
Zeytinyağı iyi bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini saçları koruyan ve kalınlaşmasını sağlayan bir antioksidandır. Ayrıca hücrelerin sağlıklı gelişimi için önemlidir. Cildi nemli ve yumuşak tutar. Zeytinyağı saç köklerini nemlendirirken kırılmalara karşı da etkilidir.
3. Soya
E vitamini açısından zengin bir diğer besin de soyadır. Hemoglobin üretiminde önemli yere sahip olan demir soyada bol miktarda bulunur. Hemoglobin, kanda bulunur ve oksijenin taşınmasını sağlar. Yeterli hemoglobin olmadığında kan dolaşımının düzgün işlemesi mümkün değildir. Dolaşım sistemi düzgün çalışmadığında saç derisi saçların büyümesi için yeterli desteği alamaz.
4. Havuç
Gözlere olan faydasının yanı sıra havuç saçlara da iyi gelir. A vitamini sayesinde saçların sağlıklı ve parlak görünmesini sağlayan sebum üretimini destekler.
5. Tam tahıllı besinler
B7 vitamini ihtiva eden tam tahıllı gıdalar saçların dökülmesi ve grileşmesine karşı etkilidir.
6. Ispanak
B9 vitamini parlak ve sağlıklı saçlar için gereklidir. Yeterince alındığında saçlarınızın daha sağlıklı göründüğünü fark edeceksiniz.
7. istiridye
Afrodizyak etkisiyle bilinen istiridye çinko açısından da zengindir. Çinko, etkili bir antioksidandır ve saçları korur.
--spoiler--
beslenme sorunlarından kaynaklı ya da kalıtsal saç dökülmelerinin engellenmek için yapılan yöntemlerdir. saç dökülmesi sorunu yaşayanlar ve tedavisi hakkında fikir sahibi olmak isteyenler http://sacdokulmesionlemek.org daki makalelere bakabilirler.
bayanlarda genelde demir eksikliğine bağlı olarak görülür ve demirle birlikte bazı mineral ve vitaminlerin alınmasıyla kolaylıkla durur. erkeklerde ise genelde genetiktir. testesteron yıkılırken oluşan maddeler saç köklerinin beslenmesini önler ve sonnunda saç kökü ölür ve o bölgeden yeni saç çıkmaz. tedavisi minoksille kısmen vardır. minoksil saçın beslenmesini artırır ve sürekli kullanım gerektirir. diğer bir tedavi yöntemi testesteronun yıkılmasını inhibe eden ağızdan alınan ilaçlardır ve ciddi yan etkileri vardır.
ısırganın çok iyi geldiğini duymuşluğum var. saçı kazıtmak yeni saç çıkartmasa da kalanların güçlenmesine neden oluyormuş. benim saçım çok fazla dökülür ama ne hikmetse dökülenlerin yerine ikame olacak olanlar hemen çıkıyor. aman bana nazar değmesin.
ilk iş, mutlaka bir doktora gidin. zira saç dökülmesi mevsimsel, stressel nedenlere bağlı olduğu gibi tiroid, kansızlık, hormon bozukluğu gibi ciddi rahatsızlıkların göstergesi de olabilmekte.
eğer saç dökülmesi bir hastalık dışında ise* doktorlar kalan saçlarınızı kurtarmak ve henüz saç hücreleriniz ölmemiş ise yeni saç çıkarmak konusunda bir çok yardımcı ilaç da önerebilmekteler.
bunun dışında kocakarı ilaçları olarak nitelenen bazı yöntemler ise şunlar;
- şampuanınıza 3-4 diş sarımsağı rendeleyebilir veya bunun için özel olarak üretilen sarımsaklı şampuanlardan kullanabilirsiniz.
- aktarlardan bulabileceğiniz saç için kullanılan yağları karıştırıp saçınıza maske yapabilir ya da hazır saç bakım yağlarından kullanabilirsiniz. (saç için kullanılan en bilindik yağlar badem yağı ve zeytin yağıdır.) bu yağ karışımlarına eczanelerden temin edebileceğiniz bepanten, bemiks, evigen ampulleri de kırabilirsiniz.
ayrıca market şampuanları olarak genellenen**** içinde kanserojen olan köpürtücü maddelerden çokça kullanılan şampuanlar yerine eczanelerde satılan şampuanları kullanabilirsiniz.
ama; saç dökülmesi sorunu ile bir endokrinoloji uzmanına başvurup, 30 olması gereken değeri 700 çıkan ve yaklaşık 8 aydır tiroid tedavisi gören biri olarak**** önerebileceğim en önemli şey kesinlikle ilk iş bir doktora görünün.
eğer saç dökülmesi, minaral eksikliğinden dökülüyorsa dışarıdan alınan minarallerle önlenebilir. genetik faktörlerse saçı döken o zaman pek işe yaramıyorlar.
Et, sakatat, şarküteri ürünleri, balık, yumurta, süt, süt ürünler ve peynir, fındık, tahıl ürünleri ve sebzeler, limon, baklagiller,kırmızı et, tavuk, yumurta,ıspanak, marul, yumurta, muz, Siyah üzüm, çilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz, havuç, soğan, bezelye gibi besinlerin ayarını kaçırmadan yenmesi ve saç derisine masaj yapılması kafidir.
önce geleceğe gidip gerekli teknolojiyi bulup sonra geçmişe dönüp dedenin genleriyle oynamak, hatta geçmişe gitmişken dedeye etilerden bikaç dönüm arazi aldırmayı da atlamayın
tabi önce zaman makinesini icat etmek lazım, bu ufak ayrıntıyıda unutmayalım
hadi rasgele