sayılar dünyasında en son bulunan ifadedir ''0''. bir dolu aşırı zeki insan işlemler falan yapmışlar ama hep bir şeyler eksik kalmış, olmamış, uyduramamışlar. sonuç olarak bu anlamsal değerleri bu sayıya hapsetmişler. yazık.
lisede doğal sayıların ilk elemanı olarak karşımıza çıkan, ama üniversitede bir baltaya sap olamadığını öğrendiğim doğal sayı değil, sayma sayısı değil, pozitif veya negatif olarak nitelendiremediğimiz bir tam sayı...
hadi hepsi neyse de, ne olursan ol umrumda değilsin, heyecanla gittiğim o üniversitede bana yaşattığın ilk hayal kırıklığı..o çok pis oldu be....
not:öss'ye girecekler bu tanımı sınav bitene kadar dikkate almasın..daha sonra yavaş yavaş bu fikre alışsalar iyi olur..
--spoiler--
bakın "1" kişiliktir.Hayatta sahip olabileceğiniz en değerli şey.Yanına bir sıfır eklediğimizde;
"10" bu başarıdır.Başarılı bir kişilik biri on yapar.
"100"bu tecrübedir.on iken yüz olursunuz.
1000000 yetenek,disiplin,sevgi...sıfırlar böyle uzayıp gider.Eklenen her yeni sıfır kişiliği on kat zengin yapar.Sonra en baştaki biri sildiğimizde geriye bi sürü sıfır kalır.0000000 kişiliğiniz yoksa öbürleri hiçtir...
--spoiler--
gazi üniversitesinde türkiye ekonomisi dersine giren öğretim görevlisi
Arapların matematiğe kattıkları bir öge. Bu sayede hanelerin olduğu toplama çıkarma işlemleri mümkün olabildi ve romen rakkamlarının pabucu dama atıldı.
on birinci yüzyılnda islam matematikçileri tarafından ortaçağ avrupalılarından birkaç yüzyıl önce kullanılan rakam. islam matematikçilerinin sadece birkaçının sayıların pozitif olabileceği gibi negatif de olabileceğine ilişki belli belirsiz bir düşüncesi vardı.
--spoiler--
sıfır bir değer değildir. bir sayı bile degildir. ancak başka bir sayının yanına gelince değer yaratır, tıpkı sevda gibi. sevdanın da tek başına değeri yok. ille de biri olmalı. sıfır ne kadar çoksa sayı o kadar çoğalır. sevda ne kadar çoksa insan o kadar çoğalır, büyür.
sana dese ki biri, "sevdamı al, kendine ekle, bir ömür ile çarp, sonra sonsuza eşitle". yine değeri sıfır mı olur senin için?
--spoiler--
Sıfır Hintlilere atfedilir. Onlar sıfırı bugün bizim kullandığımız biçimde kullanan ilk insanlardır. Hintliler sıfırı küçük bir daire ile gösterirlerdi. Bu dairenin adı shunya ("boşluk, boş", Sanskrit) idi. Bu kelime miladi 800'lerde Arapça'ya sıfır olarak tercüme edildi.