süspansiyon arabanın yol tutuşunu belirlediği gibi,yolcuların rahatını ve engebeli yollarda arabanın yol alabilmesini sağlar.bu misyon yaykların ve amortisörlerin bir arada çalışması sayesinde yerine getirilir.
Herhangi bir sıvı içerisinde katı maddenin çözünmeden asılı olarak kalmasıdır. Yani bir fazın diğer faz içerisinde dağılmasıyla elde edilen heterojon sistemdir.
Süspansiyon sisteminin varlık sebebi, lastiklerle yol arasında teması maksimum seviyede tutmaktır.
Süspansiyon Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
Sabit (askı) süspansiyon sistemi ve bağımsız (askı) süspansiyon sistemi olarak iki ana gruba ayırmak mümkün.
- Sabit Süspansiyon Sistemi
Bu sistemde sağ ve sol tekerlekler, aks ile birbirine bağlıdır. Bu nedenle akslı süspansiyon sistemi de denir. Otobüs, kamyon, kamyonet gibi araçlarda kullanılan sabit süspansiyon sisteminde sağ ve sol tekerler, gövdeye ya da şasiye tutturulmuş tek bir aks ile birbirlerine bağlanırlar. Ağır yük taşıyan ticari araçların ön ve arka süspansiyonlarında yaprak yaylar tercih edilirken daha küçük ticari araçlarda helezon yaylar kullanılır. Sabit süspansiyon sisteminin özelliklerini şöyle sıralamak mümkün: Dayanıklı oldukları için ağır eşya taşıyan araçlarda rahatlıkla kullanılabilirler. Daha az parçadan ve daha basit tasarımdan oluşurlar. Virajlarda araçlarda belli bir oranda eğim oluşabilir.
Tekerlekler daha az aşınır.
Uzun ömürlü olmasının aksine sürüş konforu azdır.
- Bağımsız Süspansiyon Sistemi
Tekerleklerin birbirinden bağımsız olarak aşağı, yukarı, sağa, sola hareket etmesini sağlayan bağımsız ya da serbest süspansiyon sistemi, gövdenin hareketlerini sınırlar ve yol tutuşu ile virajlarda yüksek hareket kabiliyeti sunar. Mc Pherson tipi, çift lades kemikli ve amortisör destekli serbest süspansiyon çeşitleri bulunur. Özelliklerini ise şöyle sıralayabiliriz:
Yol tutuşları çok iyi olduğu için güvenli sürüş imkanı sunarlar.
Tekerleklerin aşağı-yukarı hareketleri birbirinden farklı olduğu için aşınma da buna göre değişiklik gösterir.
Yaylar gövdeyi taşıdığı için yumuşak yaylar kullanılabilir.
Havalı Süspansiyon Nedir?
Süspansiyon sisteminde metal yaylar yerine hava körüklerinin kullanıldığı sistemlere havalı süspansiyon sistemi denir. Air süspansiyon olarak da bilinen bu sistemde hava körüklerinin basıncı değiştirilebildiği için amortisör sertliği de ayarlanabilir.
Havalı süspansiyon sisteminin avantajlarından biri, yoldaki tümsek ve çukurlara karşı üst düzey konfor sunmasıdır. Ayrıca virajlara girildiğinde de sertleşerek aracın savrulmasını azaltır. Aracın yüksekliğini değiştirmek de bu sistemde mümkündür. Mercedes Airmatic Süspansiyon da bu süspansiyonun bir versiyonudur.
Aktif Süspansiyon Sistemi Nedir?
Bilgisayar tarafından denetlenebilen Elektronik Kontrollü (Aktif) Süspansiyon Sistemi, mevcut sürüşe çok kısa sürece uyarlanabilir. Bütün tekerleklerdeki amortisörlerin farklı seviyede ayarlanmasına imkan tanır, konforlu ya da sert sürüş seçim fırsatı sunar. Aracın hızı arttıkça da dengenin artmasını sağlar. Süspansiyon fiyatlarının en yüksek olduğu seçenek de budur.
Kaynak:https://www.ikinciyeni.co...nsiyon-nedir-ne-ise-yarar