salvador dali gibi deha sayılan sanatçılar ile gelişen, sanatçıların kendi bilinçaltı düşüncelerini herhangi bir sınır olmaksızın oluşturdukları, rüya analizlerinden faydalanılarak yola çıkılan yansımaların ve yeni nesne formlarının sergilendiği, sanat tarihinde çığır açmış olan bir akım.
resimdeki en önemli temsilcisi dali dir. ama o ibneyide bir türlü sevemedim. mal mal hareketleri var. zaten bir tane türk gazeteci röportaj yapacakmış bununla acayip egolu hareketler yukardan davranışlar sergilemiş.
1924'te "Manifeste du Surrealisme"i (Sürrealizm Manifestosu) hazırlayan şair Andre Breton'a göre gerçeküstücülük, bilinç ile bilinç dışını birleştiren bir yoldur.
Sürrealist sinema için birkaç güzel örnek;
-8½
-L' année dernière à Marienbad [Last Year at Marienbad]
-Brazil
-Rękopis znaleziony w Saragossie [The Saragossa Manuscript]
-La montaña sagrada [The Holy Mountain]
-El ángel exterminador [The Exterminating Angel]
-Possession
-Le charme discret de la bourgeoisie [The Discreet Charm of the Bourgeoisie]
-Céline et Julie vont en bateau: Phantom Ladies Over Paris [Céline and Julie Go Boating]
-Meshes of the Afternoon
-Synecdoche, New York
-Sanatorium pod klepsydrą [The Hour-Glass Sanatorium]
-Le procès [The Trial]
-Možnosti dialogu [Dimensions of Dialogue]
-La planète sauvage [Fantastic Planet]
-Vargtimmen [Hour of the Wolf]
-Le fantôme de la liberté [The Phantom of Liberty]
-El Topo
-Simón del desierto [Simon of the Desert]
-My Winnipeg
-Fear and Loathing in Las Vegas
-Santa sangre
-Sedmikrásky [Daisies]
-Sånger från andra våningen [Songs From the Second Floor]
-Něco z Alenky [Alice]
Bir resmin ağzı bi tarafa burnu bi tarafa kaymışsa o sürrealist bir tablodur. Kübizm’den ayrılan en büyük farkı ise kübist resimler katı sınırlara sahipken sürrealistler akışkandır. -bir yardımcı doçent sanat tarihçisinin sanat tarihi bölümündeki ilk dersi.
Canını sevdiğim hocam sen dali desen biz anlardık ki...
''dna tanrı ile insan arasındaki tek bağlantıdır.''
salvador dali'nin 1953 yılındaki keşfiyle birlikte dna sarmalına olan hayranlığını dile getirdiği sözüdür. dna sarmalını bundan sonraki 28 yıllık sanat hayatı boyunca pek çok ünlü tablosunda görebilmek mümkündür. ''dna sarmalını taşıyan kelebekler'' adlı bu tablosu en tipik örneğidir.
bir tanrı'ya inanmayıp onun insanoğluyla olan bağlantısına hayranlığını dile getiren dali'nin sanat hayatında siyasetin etkisi büyüktür şüphesiz.
hayata, troçkist ve dadist akımların etkisiyle, anarko-komünist olarak başlayan dali, franco rejimine verdiği destekle bir faşist olarak sonlandırmıştır. “Her sabah uyandığımda Salvador Dalí olmanın eşsiz keyfini yeniden yaşıyorum.” diyen sanatçı maalesef, hiçbir -izme narsisizme bağlı olduğu kadar sadakat gösterememiştir.
fakat dali şüphesiz sürrealizmin öncü en büyük ressamıdır.
günlerdir uykusuz kalmamın nedeni olan sunum konum.
özellikle kıl bi hocaya son sene denk gelirseniz sizden konuyu sana özel verdim sentezleyip modaya uygun bir şekilde anlatmanı bekliyorum malefiz sözlerinin alt metninde ağzına sıçtım mesajını verdiyse iyice takarsınız.
(Kendiliğinden çizim ve resim[değiştir | kaynağı değiştir]
Kendiliğinden çizimin amacı bilinçaltını ortaya çıkarmaktır. El çizim yapılan ortam üzerinde rasgeler hareketler yapar. Şans eseri ve/veya hatalar ile bilinç altı ortaya çıkarılmaya çalışılır.
ilk örneklerini André Masson üretmiştir. Ünlü uygulayıcıları Joan Miro, Salvador Dali, Jean Arp ve Andre Breton'dur. Daha sonraları ressamlar bunu resimlerinde de uygulamışlardır. Elektronik ortamlarda da örnekleri bulunur. Pablo Picasso'da, eskiz ve litografilerinde bu tarz denemelerde bulunmak istediğini belirtmiştir.)
la ben bunu çocukken yapıyodum. daha çok matematikle alakalı derslerde yapıyodum hatta. ehehe. bu muymuş la şimdi sürrealizm diye büyüttükleri şey?
20. yüzyılın başlarında André Breton tarafından Freud'un görüşlerine (psikanaliz yöntemi) dayanılarak açılan bir sanat akımıdır. Sürrealizmin bilgi ve esin kaynağı olan Freud'a göre, insanoğlunun dış dünyasından edindiği alışkanlıklar, istekler bilinçaltında toplanır. Bu istekler düş (rüya, yarı rüya) durumunda çözülerek ortaya çıkar. Sürrealistler. Freud'un bu görüşünü edebiyata uygulamışlar ve bir anlamda bilinçaltının, bilinç alanına olan egemenliğini savunmuşlardır.
André Breton, sürrealizmle ilgili düşüncelerini şu sözlerle açıklar: "Sürrealizm, bugüne kadar ihmal edilmiş olan bazı çağrışım biçimlerinin yüksek gerçekliği, rüyanın büyük kudreti, düşüncenin karşılıksız oyunu hakkındaki inanışa dayanıyor. Sürrealizm, diğer bütün ruhsal mekanizmaları tamamen ortadan kaldırmayı ve hayatın başlıca sorunlarının çözümünde onların yerini almayı amaç edinir. Sürrealizm, 20. yüzyılın en önemli düşünce hareketlerinden biri sayılır. Günümüzün hemen bütün sanat kollarında bu akımın etkisi görülür.