adı artık oldukça eskilerde kalan ve samsun'da yer tarif etmek için kullanılan holding.
gerçi sgk müdürlüğü çöktü binasına ama olsun, haşet gibi, katoça gibi hep kalbimizde kalacaksın sümerbank.
90’lı yılların ortalarına değin polis, asker, postacı gibi üniformalı kamu görevlilerine dünya standartlarında kaliteli tekstil ürünleri ve ayakkabı üreten devlet kurumu.
sümerbank, atatürk 'ün ekonomik devriminin bir simgesi olmuştur. demir - çelik tesisleri, çimento fabrikaları, kağıt ve selüloz sanayi, sümerbank bünyesinde kurulur ve bunlar kendi bünyesinden ayrılıp ayrı birer kuruluş olmasında önemli bir payı olmuştur.
sümerbank, özel teşebbüsün yapamadığını devletin yaptığı devletçilik ilkesi gereği, genç cumhuriyetin planlı ekonomik modeli olarak kurulmuş kamu yatırımlarının en önemli örneklerinden biridir. halk, sümerbank mağazalarından, yerli mallar pazarından bütçesine uygun ucuz kumaş, basma, pazen, kaput bezi, elbise, ayakkabı satın almıştır.
1987 yılına gelindiğinde sümerbank özelleştirilmiş ve banka da kamu ortaklığı idaresine devredilmiştir.
sümerbank banka yönetimi, kendi bünyesindeki sanayi işletmelerine para lazım olduğu zaman mevduat faizini diğer bankalara göre yükselterek mevduat toplar ve bunu işletmelere aktarırdı. kuruluş kanunu buna izin veriyordu ve bu özellik başka hiç bir bankada yoktu. kamu bankası sayıldığı için de kamu sektörü parasını sümerbank'da değerlendirirdi.
çocukluğumdan beri hem ismine hem ürünlerine sempati beslediğim muazzam kuruluş.
mağazaları, eski köşkler gibi kahverengi tonlardan oluşurdu. boyası, rafı falan.
o raflarda renk renk basmalar ve o basmaları hızlı hızlı metre ile ölçen havalı tezgahtarlar vardır.
şahsım geçmişin izlerine önem veririm.
kıyıda köşede bi kaç mağaza kalmalıydı.
Sümerbank ın kapatılmasını ben de desteklemiştim. Devletin ayakkabı üretmesi bana ters gelmişti. Ancak kurulduğu zamanlarda halka oldukça yardımcı olmuş bu kurum.