Sözlük yazarı bulunduğu platformu ciddiye alıyorsa dışarıda kimsenin fark etmediği, fark etmek istemediği ayrıntıları ifade eder. bazen unuttuğumuz değerleri anımsatır. bazen yaptığı rahat tanımlar ve açıklamalarla başka kimseleri de bu konuda düşünmeye teşvik eder. bazen konuya uygun anılarını, duygularını ifade ederek günlük hayatta birbirimize karşı var olan duvarların yok olmasını sağlar. bazen bir başkasının da anlatması adına ilham oluverir.
Ben burada bilgi entrysi giren açılmamış başlıklar açan bir zavallı konumundayım. Milletin aklı fikri memede sekste. Ben kendi açımdan bilgi vermeye yararım. Yakın düşüncedekilerle sohbet etmeye de yarayabilirim. Ama sözlüğün geneli boş, açılan başlıklardan belli. Yine de kimin ne olduğu bilinemiyor. Ama bu ibretlik biraz da cevabı bilinmez bir soru. Daha bilinmez bir soru için ama (bkz: moderatör ne işe yarar)
istedikleri konular hakkında fikir ve düşüncelerini beyan ederek bir tartışma ya da görüş ortamı oluşturmaya yararlar.
bir ilaç, bir web sitesi, bir kelime ya da söz öbeği hakkında tanım beyan eden sözlük yazarları sayesinde, konu hakkında bilgisi olmayan insanlar arama motorları aracılığıyla istedikleri başlıklara ulaşıp bilgi edinirler.
merak ettiğim konudur. bu entry ulusa sesleniş konuşması tarzında olacaktır. ulusa da değil hatta sözlüğe sesleniştir bu..
uludağ sözlüğe gireli beş aylık bir süre oldu. ilk zamanlarda heyecanla bir şeyler öğrenme isteğiyle her yazarın yazdıklarını okudum. aklıma takılan ve günlük konuşmalarda pek fazla konuşulmayan kelimelerin anlamlarını bu sölük sayesinde öğrendiğim de bir gerçek. bunun için duyarlı yazarlara teşekkür ediyorum.
peki bu şekilde yazmak için nasıl bir yazar olunmalı..
yazar; sürekli saçmalıklardan bahsetmemeli...
yazar; güncel olaylar hakkında duyarsız kalmamalı...
yazar; am, göt, meme sevdalısı olmamalı..
yazar; edebiyat sevdalısı olmalı..
yazar; saçma sapan dizilerin altına binlerce entry girmemmeli...
yazar; uzun entrylere saygı gösterip okumalı...
yazar; karşı düşünce de olanlara empati kurarak yaklaşmalı..
yazar; bildiklerini sözlükle paylaşmalı...
yazar; espri anlayışıyla farklılık yaratmalı...
yazar; yaşadığı ülkenin eksiklerinden bahsetmeli...
yazar; yaşadığı ülkenin artılarından bahsetmeli...
yazar; aydın olmalı..
yazar; yazar olmalı efendim...
sallayan olmamalı..
not: şunu da belirteyim. ''sen kim oluyosun da bunları diyorsun'' diyen arkadaşlarım..
ben yazar olmaya çalışan biriyim. '' onun için kırk fırın ekmek yemen lazım'' diyenler.. bin de yesem on bin de yesem.. yine de yazar olamasam ama çabalamış olsam.. bu da bana yeter!