rıza nur

entry224 galeri12
    224.
  1. ingiliz ajanı olduğu için saçma salak anılarını ingilizlere emanet etmiştir. Ben versem yakarlar amk.
    0 ...
  2. 223.
  3. Hatiratlar, o dönemin atmosferini solumuş ve aynı olaylar içersinde bulunmuş diğer tarihi figürlerin de anılarının kitaplaştırılması şekliyle bir tutarlılığı, doğruluğu olup olmadığına birbirleriyle karşılaştırmak suretiyle kesinlik arzeder. Fakat bizde öyle bir devir gelip geçmişki hiç kimse bu vatani mesuliyeti sikleyipte iki kelam arkasında bir eser bırakmamış. Tek bırakansa sürgünde Paris'te bir başına yaşamış milli mücadele döneminde ne görev verilse layıkıyla yerine getirmeye çalışmış vatanını ve en çokta Türklüğe gönül vermiş bir doktor. Ne ayıp bu ülkenin tarihçilerine ki yazdıklarını bu milletin vicdanı önünde konuşup tartışacak ne onura ne de cesarete sahipler. Kendilerince haklılar da bir bakıma aslında konuşanlarınsa deli sıfatıyla içeriye tıkılıp Kuzey Kore diktatörlüğünden bile beter koşullarda aforoz edilip canına kast edildiği bir devr-i devrandan geldik, geçiyoruz. Ez cümle bu adamın Türklüğe ve bu milletin kurtuluşu için önce Rusya ile yaptığı muahede ve Lozan'da ikinci baş delege olarak vermiş olduğu büyük hizmette, kısa sürede olsa maarif vekili göreviyle Türk gençliğine sağlamaya çalıştığı milli şuuru'da, doktor olarak hizmet verdiği Sakarya cephesinde tedavi ettiği her yaralı askeri ve kısıtlı imkanlarla kurduğu seyyar hastaneleri de bu halk belki siyasi belki kişisel nedenlerle bu ülkenin kurucularıyla ters düşüp ağır ithamlarda bulunduğu bir hatırat yazdığı için göz ardı edip unutmamalı. Hele ki bir Türk ise hiç unutmamalı.
    0 ...
  4. 222.
  5. kitabında yazdığı şeyler beni alâkadar etmiyor. belki doğru belki de yalandır. görmeden kimsenin günahını alamam. ama benim anlamadığım şey akşam sabah "eş cinsellik süper bişey lan, yobazlar onları sevmiyor ama keşke eş cinsel olsam" diyenler ile rıza nur'a deli yaftası vuran adamlar aynı kişiler. hani eş cinsellik harika bişeydi amk? bunları yazdığı için mutlu olmanız gerekmiyor mu? ya eş cinsellik iğrenç bir şey ya da sizde bir yavşaklık var.
    0 ...
  6. 221.
  7. 220.
  8. 219.
  9. Atsızın manevi babası.

    Rıza nurun mezarını da atsız yaptırmıştır. "Türklük için yaşadı türklük için öldü." Yazdırmış mezar taşına.
    1 ...
  10. 218.
  11. 216.
  12. Atatürk’e isnat ettiği tüm suçlamaları kendisinde vardır mesela eşcinsellik adam kadın olmayı düşünmüş bir erkeğe aşık olduğunu vs. Sonrada atatürk’ü suçluyor bununla. Karısı başkasına kaçınca kesin kemalle ismet yapmıştır diyor. Bildiğin psikopat bir adam.
    1 ...
  13. 215.
  14. atatürk'e hakaret edilen hatıralarım kitabının el yazması hatıratı şuan ingilterededir. hatıratın atatürke hakaret içerikli olan bir kaç sayfası şöyle;

    https://twitter.com/tsumu...tatus/1361033476171005954

    bu kısımların sonradan eklendiği söyleniyor.
    0 ...
  15. 214.
  16. Rıza Nur, kadir mısıroğlu gibi akıl hastalarını takip eden siyasal islamcılar nereye varacak göreceğiz. Bilerek veya bilmeyerek Anglosaksonlara çalıştığınız gerçeğini değiştirmeyecek.
    islam'ı kendi halinde yaşayanları tenzih ederim. Bende Müslümanım ama her nedense bu delileri tasvip etmiyorum ve söylediklerini reddediyorum. Dünya'da vatan haini ihtiyacı mı var bu ülkede yeteri kadar bulabilirsiniz. Hem de her cenahta...
    2 ...
  17. 213.
  18. Hakikati filan konuşmayan yalancıdır. Öyle biri ki hem kıskanç, hem akıl hastası, hem de yalancı olduğunu bizzat kendisi itiraf ediyor sayıklamalarında.

    Kaldı ki ingiltere'de güvende olan biri, eğer ki doğruyu söylüyorsa, neden sayıklamalarını 60 yıl sonra açılmak kaydıyla ingiliz arşivlerine teslim etsin? Yalanlarına itiraz edecek şahit kalmasın diye olmasın sakın?

    Ayrıca ingiltere'nin bu sayıklamaları kendisine sığınmış olan Kadiros Mısıryanis'e, hem de 60 yılın dolmasını beklemeden teslim etmesine ne demeli?

    Yobazın mı kayboldu? Haçlının koynunda ara. Elinle koymuş gibi bulursun.

    Bu arada benim de elimde benzer bir hatırat var (bkz: ebu cehil in hatıratı).
    3 ...
  19. 211.
  20. Hekim, siyaset adamı ve yazar.

    Rıza nur, Sinop’ta doğdu. imamoğlu diye bilinen bir aileden kunduracı Mahmud Zeki Efendi’nin oğludur. ilk öğrenimini burada yaptı, rüşdiye tahsilinden sonra istanbul’a gitti. Soğukçeşme Rüşdiyesi’ne yazıldı ve on altı yaşında burayı bitirdi. Aynı yıl Tıbbiye idâdîsi’ne girdi ve Askerî Tıbbiye’den yüzbaşı doktor olarak mezun oldu (1901). Alman hekimlerin idaresinde bulunan Gülhane Hastahanesi’nde ihtisas yaptı. Bu sırada Fransızca bilgisini geliştirdi. ileride soyadı olan “Nur” mahlasını burada asistanken aldı. Mezuniyet tezi olarak hazırladığı Fenn-i Hıtan adlı eserinin basılmasıyla (1905) tanındı, bu eseri daha sonra Almanca’ya çevrildi. 1907’de cerrahî profesörü, 1908’de binbaşı oldu. Askerî Tıbbiye öğrencisiyken avukat Bahâ ve Manyasîzâde Refik beylerin rehberliğiyle ittihat ve Terakkî Cemiyeti’ne girdi. II. Meşrutiyet’in ardından 4 Şubat 1909’da yapılan seçimlerde Sinop’tan milletvekili seçildi. Ancak bir müddet sonra uyum sağlayamadığı ittihat ve Terakkî’den istifa edince kürsüsü lağvedilerek profesörlükten çıkarıldı ve rütbesi kolağalığa indirildi. Bunun üzerine Prens Sabahaddin’in fikirleri etrafında toplananların kurduğu Ahrar Fırkası’na katıldı. Ardından Hürriyet ve itilâf Fırkası’nın kurulması için çalıştı. 1912 seçimlerinden sonra bu fırkadan da ayrıldı, Prens Sabahaddin taraftarlarıyla birlikte ittihat ve Terakkî’ye karşı siyasî faaliyetlerde bulundu. 23 Ocak 1913’teki Bâbıâli Baskını neticesinde ittihatçılar’ın iktidarı ele geçirmesi üzerine tıp tahsili bahanesiyle yurt dışına sürüldü. Önce Köstence’ye gitti, ardından Cenevre’ye geçti ve burada bir hastahanenin cerrahî kısmında çalıştı. Arkadaşlarının davetiyle gittiği Nice’te eski Serasker Şükrü Paşa’nın kızı iffet Hanım’la evlendi. Kısa bir süre Paris’te kaldı, oradan Mısır’a geçti.

    Mondros Mütarekesi’nden sonra istanbul’a dönerek son Osmanlı Meclis-i Meb‘ûsanı’na Sinop mebusu olarak girdi. Meclis dağıtılınca Ankara’da toplanan Büyük Millet Meclisi’ne katıldı. Millî Mücadele hükümetlerinde Maarif (1920-1921), Sıhhiye ve Muâvenet-i ictimâiyye vekili sıfatıyla bulundu, bir süre Hariciye Nezâreti’ne vekâlet etti. 1921’de fevkalâde murahhas sıfatıyla Moskova’ya gitti. Burada Afganistan ile imzalanan antlaşmanın metnini kaleme aldı. 5 Ağustos 1921’de yasalaşan ve Mustafa Kemal’e geçici bir süre için geniş yetkiler tanıyan Başkumandanlık Kanunu tasarısı meclise Rıza Nur ve arkadaşları tarafından verildi. Sakarya Meydan Muharebesi esnasında doktor olarak görev yaptı. 1 Kasım 1922 tarihinde saltanatı kaldıran kanunun metnini kaleme aldı. Lozan Konferansı’na ikinci delege sıfatıyla katıldı. 1923’te yapılan seçimlerde yine Sinop’tan milletvekili oldu. Ancak bu dönemde kendini daha çok yazı hayatına verdi, on iki cilt tutan Türk Tarihi’ni yazdı. Sinop’ta bir kütüphane kurarak gelir kaynakları ile birlikte Maarif Vekâleti’ne vakfetti. “Türklüğü yükseltmek için” kurduğu bu vakfa 4000 kitap bağışladı. Ayrıca ölümünden sonra mütevelliliğe getirilecek kişinin anne ve baba tarafından iki göbek atalarının Türk olmasını şart koştu. Mustafa Kemal’in idaresiyle anlaşamadığından 1926’da yurt dışına gitti. Paris’te (1926-1933) ve iskenderiye’de (1933-1938) yaşadı. 1931’de Leiden’de toplanan Müsteşrikler Kongresi’nde Reşid Saffet’le (Atabinen) beraber Türkiye’yi temsil etti.

    Daha sonra Türk tarihi ve Türkoloji sahalarında çalıştı. Paris’te Bibliothèque Nationale’de bulduğu Garp ocaklarına mensup şairlerin şiirlerini neşretti. Hece vezni üzerinde durdu. “Kantik” diye adlandırdığı “millî ilâhi” türünde şiirler yazdı. Paris ve iskenderiye’de Revue de Turcologie (Türkbilik Revüsü) adlı bir dergi çıkardı (sekiz sayı). Oğuznâme’yi kaleme aldı (6000 mısra). Tevfik Fikret, Ali Şîr Nevâî, Nâmık Kemal hakkında çalışmalar yaptı. Ebülgazi Bahadır Han’ın Şecere-i Türk’ünü Türkiye Türkçesi’ne çevirdi. Bir Türk operasının oluşmasını istediğinden bazı opera metinleri tercüme ve telif etti. Atatürk’ün vefatından sonra yurda döndü (Aralık 1938) ve Türkçü bir dergi olan Tanrıdağ’ı çıkardı (on sekiz sayı, 1942), Tasvîr-i Efkâr’da yazılar yazdı (1940-1942). 8 Eylül 1942’de istanbul’da öldü ve Merkezefendi Mezarlığı’na defnedildi. Türkçü söylemlere sahip olarak herkesi etnik kökenine göre ayıran Rıza Nur, mezar taşı üzerinde Orhon alfabesiyle adının yazılmış olmasının da işaret ettiği gibi kendini katıksız Türk sayar. Kendi değerlendirmesine göre berbat bir evlilik yaşamış ve 1932’de boşanmıştır. Çocuğu olmadığından Nihal Atsız’ı mânevî evlât edinmiştir. Maarif vekilliği esnasında Hars Umum Müdürlüğü’nü kurarak atasözlerini, bazı şiirleri ve halk oyunlarını tesbit ettirmeye çalışmış, mimari eserlerin dökümünü çıkartıp tescile gayret etmiştir. Türkçe isimlerin kullanılması ve yaygınlaştırılması için listeler düzenlediği gibi ibtidâîyi ilk mektep, idâdîyi orta mektep ve sultânîyi liseye çevirmiştir. Bunun yanında bürokraside yazışma dilini sadeleştirmek için çalışmalar yapmış, bu konuda hazırladığı tasarıyı hükümet kararı haline dönüştürerek devlet dairelerine tebliğ etmiştir.

    Rıza Nur bir dini olmadığını beyan etmekle beraber dine saygılıdır. Dinin insanlığı kâh yükselttiğini, kâh taassup ve cehalete düşürüp bedbaht ettiğini, fakat yine de dindar olmak gerektiğini ileri sürer. Lozan görüşmeleri esnasında ilk defa ortaya attığını iddia ettiği laiklik karşılığı olarak isabetsiz bulduğu “lâdinî” kelimesinin yerine “nâsutî” kelimesini teklif eder. Devlet ve dinin birbirinden ayrılması gerektiğini tarihî bir uyanış eseri olarak ileri sürer. Hilâfeti Türk milletine üstünlük veren bir kurum diye görür, din ve devletin ayrılmasının vasıtası sayar. Ankara’da ilk hükümet oluşturulurken Şer‘iyye Vekâleti’nin ihdas edilmesine karşı çıkmıştır. Papalık gibi bir rol oynayabileceği beklentisiyle halifeliğin muhafaza edilmesinin bir fayda sağlayacağına inanır. Saltanatın ilga ve hilâfetin ibkasıyla ilgili kararlarda kendi ismini öne çıkartması ve asıl öneri sahibi olarak kendisini unutmasından dolayı Atatürk’ü tenkit eder. Hatta cumhuriyet ilân edilmesinin dahi kendi fikri olduğunu ileri sürer. Lozan’da ismet Paşa’nın cevaben vereceği bütün nutukları kendisinin kaleme aldığını belirtir. Burada azınlıkların askere alınması, patrikhâne, mübadele gibi konuları kendisinin yönlendirdiğini iddia eder. Özellikle Musul’un bırakılmasının ileride Kürdistan fikrini doğuracağı kanaatindedir ve bu yüzden anlaşmayı bu şekilde imzalamaya hazır olan ismet Paşa’ya karşı çıkar. ismet Paşa’nın bu konferans esnasındaki rolünü Ankara’daki hükümet ve Mustafa Kemal arasında haberleşmeye indirger.

    Eserleri. Çeşitli konularda pek çok eseri bulunan Rıza Nur’un önemli çalışmaları şunlardır:

    1. Türk Tarihi (I-XII, 1924-1926). Rıza Nur, Maarif Vekâleti’nce bastırılan bu eserini âlimlerin değil tarihlerinin Osmanlı Devleti ile başladığını zannedecek derecede bilgisiz olan öğrencilerin, gençlerin ve halkın ihtiyacını gözeterek “millî terbiye” için kaleme aldığını belirtir. Türk tarihini tarihî bütünlüğü içerisinde ve Türkçü bir bakış açısıyla ele alır. Kitabın hedef kitlesi halk olduğundan dilinin sade olmasına bilhassa dikkat eder. Eserde Türk yurdunun (Turan) sınırları çizildikten sonra Türk tarihi üç ana döneme ayrılır ve bu hususta Türkler’in islâmiyet’i kabulü esas alınır. Türkler’in müslüman olmasına kadar geçen devir eski Türk tarihi, islâm’ın kabulünden Meşrutiyet’e kadar olan dönem yeni Türk tarihi, Meşrutiyet ve Millî Mücadele dönemlerini içine alan devir de taze Türk tarihi olarak adlandırılır. Eserde o dönemde Türkiye dışında bulunan Türkler’in durumu ve nüfusları hakkında da bilgi verilir. Kitabın sonunda Türkler’in mitolojisi, dini, takvimleri, adları, ırkı ve sosyal yapısı hakkında bilgi aktarıldıktan sonra tarım, ticaret ve sanat faaliyetleri söz konusu edilir. Ancak eserin ilmî bir değeri yoktur.

    2. Hayat ve Hâtıratım. Rıza Nur, Paris’te bulunduğu yıllarda kaleme aldığı, çocukluğundan 1935 yılına kadar gelen, hemen her şeyi anlattığı hâtıralarını diğer bazı eserleriyle birlikte (şiirleri, Türkiye’nin Yeni Baştan ihyası ve Fırka Programı, Cehennemde Bir Celse ve Topal Osman Operaları, Ziya Paşa’nın ikinci Zafernâmesi) British Museum’a teslim etmiş, 1960 yılına kadar açılmamasını şart koşmuştur. Bu eserler Cavit Orhan Tütengil’in araştırmaları sırasında ortaya çıkmıştır (1964). Hayat ve Hâtıratım istanbul’da 1967-1968 yıllarında dört cilt halinde neşredilmiş, 1982 yılında eski harfli metniyle birlikte Almanya’da (Frankfurt) tekrar basılmıştır. Eser Atatürk’e ve çevresindekilere ağır eleştiriler dışında sübjektif değerlendirmelerde bulunmasından ötürü yasaklanmıştır.

    Kendisi ile ilgili düşüncelerim: ruh hastasının tekidir. Atatürk'e ve inönü'ye bir sürü iftira atmıştır. Eğer kafayı sıyırıp, bir de üstüne aşırı kıskanç olmasa, büyük bir türkolog ve türkçü olabilirdi.. Bana göre türkçülerin yüz karasıdır.. Atatürk'e ve inönü'ye saldıranlar hainler, genelde bu rıza nur denen deliden referans alırlar.. Rıza nur'u kaynak gösterenlere itibar etmeyiniz..
    1 ...
  21. 210.
  22. Bu adam Allah'a inanmaz. islam fıkhına göre Allah'a inanmayan birinin sözüne itibar edilmez, şahitlikleri bile kabul edilmez. Allah'a inanıp da bu adamın dediğine kulak vermek apaçık bir çelişkidir. (bkz: bu ne yaman çelişki anne)
    0 ...
  23. 209.
  24. dincilerin sırf duymak istediklerini söylüyor diye taptıkları meczup. yazdığı çoğu şeyin tek bir delili, tanığı, doğrulayanı olmamasına rağmen ne dese doğru kabul ediyorlar.

    demek ki ben bir günlük tutup bunların ibne olduğunu, önüne gelene dibini dövdürdüğünü falan yazsam bu da tarihi döküman sayılacak ve koşulsuz kabul edecekler.
    1 ...
  25. 209.
  26. nihal atsız'ın manevi babası ve doktordur. türkiye'nin ilk milli eğitim bakanıdır. türkçü bir görüşe sahiptir ve dini inancı yoktur. hayat ve hatıratlarım adlı kitabında atatürk hakkında büyük iftiralar eden kişi. ilk başlarda atatürk ile arası iyiydi, hatta lozan'a götürülmüştür. ancak daha sonra arası bozulmuş ve yurtdışına gitmiştir. hayat ve hatıratlarım'ı yazarken akli dengesinin bozuk olduğu söylenir. yanılmıyorsam bu hatıratlar ingiltere'de kadir mısıroğlu tarafından çevirilmiş ve yayımlanmıştır. hayat ve hatıratlarım kitabında bolca küfür ve saçmalık vardır. kitapta kendi hakkında da çeşitli bilgiler yazmıştır. kendini kadın olarak gördüğünü belirten rıza nur, hayatı boyunca kendini kadın olarak hissettiğini belirtmiş ve erkeklere karşı bir zaafı bulunduğunu itiraf etmiştir. cinselliği karşı çokça atıfta bulunan nur, kendisinin bir erkek tarafından tecavüze uğradığını da belirmiştir. karısından nefretle bahseden rıza nur, karısının bir morfin bağımlısı olduğunu, ve karısıyla sıklıkla ''kafa-göz'' kavga ettiğini iddia etmektedir. kitabında kadınları ''hastalıklı'' varlıklar olarak belirten nur, kadınların zayıf ''yaratıklar'' olarak ifade etmektedir.

    kadir mısıroğlu başta olmak üzere çoğu atatürk düşmanının en büyük dayanağı rıza nur'un hatıratlarıdır. şeriatçı, neo osmanlıcı kadir mısıroğlu'nun türkçü, islam karşıtı ve saltanatın kaldırılması için kanun teklifinin önergesini veren kişi olan rıza nur'un hatıratlarına sarılması büyük bir ironidir.
    1 ...
  27. 208.
  28. Kemalistlerin tırstığı adamdır.
    0 ...
  29. 207.
  30. 1926 da Atatürk’le anlaşamayıp yurtdışına giden milli mücadele mensuplarından.
    Kurtuluş savaşında Atatürk’e başkomutanlık yetkisi veren teklifi meclise getiren kişidir aynı zamanda
    0 ...
  31. 206.
  32. Hakikatin kılıçlaşan kalemi.

    Kabri nur dolsun. Evet.
    0 ...
  33. 205.
  34. Yazdıklarına inanan geri zekalılar gibi, Habis bir ibnedir.
    1 ...
  35. 204.
  36. Hatıratlarındaki malum iddiaların çoğu doğru olan şahıs.

    Bir hıtan doktorudur.
    0 ...
  37. 203.
  38. lozan barış konferansına katılmış değerli bir şahsiyet.
    0 ...
  39. 202.
  40. 201.
  41. 1 kasım 1921 tarihinde hilafetin kaldırılması için meclise önerge vermiş

    ama dinciler tarafından çok sevilen, daha sonra atatürk hakkındaki

    yalan ve iftiralarının hiç birini ispatlayamamış fırıldak.
    3 ...
  42. 200.
  43. nihal atsız'ın manevi babasıdır. aynı zamanda eşcinseldir.

    atatürk bu şaapmadı diye tüm hırsı diye düşünüyorum.
    1 ...
  44. 199.
  45. An itibariyle hatıratını okuduğum doktor, siyasetçi.

    Hatıratlar zaten kişinin özünden koptuğu için hislerinden ayrı ve akademik tarafsızlıkla yazıldıklarını iddia etmek gülünç olur. Kendisi yeri geldiğinde hislerine yenik düşüp türlü şeyler uydurmuş gibi görünüyor. Her ne kadar tarafsızlığını belli etmek için sık sık kendine sallasa da... Bir kere kişiliği itibariyle marjinal birisi. Eğitim hayatından hayatının sonuna dek ters düşmediği kesim kalmamış. ittihatçılar, istibdatçılar, itilafçılar... Hepsiyle uğraşmış, hepsi de bununla uğraşmış. Sonuç : hayatı sürgünlerle, mahkemelerle ve suikastlerle geçmiş. Dönemin havasını, şekillendiren kişilerin arka planını öğrenmek için göz atılmalı ancak belirli başlı kişilere saplantısından ötürü ortaya attığı zırvalarla sağlamlarını ayırt edebilmeye yetecek bir alt yapı gerekli.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük