rus general

entry1 galeri1
    1.
  1. Vasili Geyman bir Rus imparatorluğu generalidir.
    Tam adı "vasili aleksandroviç geyman"dır. "Gaiman, Vasily Alexandrovich"
    1823 yılında Rusya'da Kaunas Guberniyası bölgesinin "kovno" eyaletinde doğmuştur.
    1839 yılında orduda "Piyade Astsubay" olarak göreve başlamış, kafkasya'da aktif bir şekilde rol almıştır.
    1844'de Emir subaylığına terfi edilmiştir.
    1845'te 16. Gürcü Hat Taburuna nakledilmiş ve "Kabardey" Piyade Alayı'na bağlanmıştır. O zamandan beri 20 yıl boyunca Kafkasya'daki savaş faaliyetleri devam etmiştir.
    1847'nin sonunda tugay komutanlığına atanmış, 1848'de teğmenliğe terfi etmiş, 1849'da cepheye dönüp bölük komutanlığına atanmış, 1852'de yüzbaşılığa terfi etmiş, 1854 ile 1856 yılları arasında tüfek mermisiyle iki kez yaralanmış, 1856'da binbaşılığa terfi ederek komutası altına tüfekçiler almıştır. Ayrıca sahadaki başarılarına yönelik kendisine “Cesaret için” yazısıyla altın bir ejderha kılıcı verilmiştir. 1859'da yarbay rütbesine erişmiştir. 1861'in sonunda albaylığa terfi etmiş ve sağ kanat birlikleri arasında yer alan 75. Sivastopol Piyade Alayı'nın komutanlığına atanmıştır. 1862-1863 seferleri için Geyman, katılımcıları Prusya Prensi Albrecht'in önerisi üzerine, 3. derece Kızıl Kartal'ın Prusya Emirleri ile kılıç ve 2. derece Taç ile ödüllendirilmiştir. 1863'te tümgeneralliğe terfi etmiştir. Aralık 1865'te 21. Piyade Tümeni'nin başkan yardımcılığına atanmış, 1866'da "Kuban" bölgesi birliklerinin komutan yardımcısı olmuş, 1867'de Sohum bölümünün başkanı olarak atanmış, 1872'de ilk olarak atanarak korgeneralliğe terfi etmiştir. Katıldığı seferlerin birisinde (belli değil) sol omuzundan ciddi bir şekilde yaralanmış ve başarılı bir ameliyat sonrası hayatı kurtulmuştur. Ancak o zamandan beri sol elini özgürce kontrol edememiş ve tüm hayatı boyunca siyah bir askı kullanmak zorunda kalmıştır. Kars kuşatmasında yer almış ve 93 harbinde Ahmet Muhtar Paşaya ve ismail Paşaya karşı savaşmıştır ve 13 Nisan 1878'de Kars'ta ölmüştür;

    Geyman ve Türkler
    Geyman, Büyük Dük Mikhail Nikolaevich'e "Osmanlı ile Kafkasya'dan bir savaş durumunda askeri mülahazalar" diye bir not sunmuştur. Rus-Türk savaşı başladığında Geyman, Batı Ermenistan'da faaliyet gösteren ordunun yanında olmuş ve nehrin geçişi sırasında orduyu komuta etmişti. 28 Nisan 1877'de Ardahan yakınlarındaki operasyonlar için özel bir müfrezeyle görevlendirilmişti ve Ardahan görevini başarıyla tamamlamıştı. Geyman'ın müfrezesinin ana güçleri, Kars tahkimatının kuşatmasına başlayacak olan birliklerin geri kalanına yaklaşmak için bir kararın değişmesiyle "Karsı batıdan sıkıştırma" görevinde kullanmak yerine Aravartan'a transfer edildi. 27 Mayıs'ta Geyman, "Shorakh" yüksekliklerinde bir keşif yaptı ve Rus birliklerinin saldırıya geçtiğine inanan Türkleri alarma geçirdi. 3 Haziran'da önemli hasarla Türklerin Aravartan kampına saldırısını geri püskürttü ve 6 Haziran'da Tergukasov'un Erivan müfrezesinde büyük kuvvetlerden hareket eden Muhtar Paşa'nın dikkatini dağıtmak için Saganlug'a bir müfrezeyle gönderildi. Loris-Melikov'un emriyle Muhtar Paşa'nın durduğu Zevin mevzisini 13 Haziran'da ele geçirme girişimi tamamen başarısızlıkla sonuçlandı. 23 Haziran'da Geyman'ın müfrezesi ana güçlere katıldı ve onlarla birlikte Kars'tan geri çekildi. 16 Temmuz'da Geyman komutasındaki önemli bir sütun, Aladzhin Tepeleri'nde bulunan Muhtar Paşa'nın ordusuna karşı bir gösteri düzenledi ve bu oldukça sıcak bir davaya yol açtı, ardından Geyman'ın birlikleri Kyuryuk-Dara'ya çekildi. 6 Ağustos'ta, ana Türk ordusunun Aladzha'daki konumuna karşı yeni bir yoğun gösteri ile Geyman, orta sütunu komuta etti.
    20 Eylül'den itibaren Aladzha muharebelerinde önemli bir rol aldı ve 3 Ekim'de Türk mevziisinin en önemli noktalarından biri olan Avliar'ı ele geçirerek Türk ordusunun Avliar-Aladzhin savaşında yenilmesine katkıda bulundu. 5 Ekim'de Geyman, Kars ablukasını yeniden başlattı. Ahmet Muhtar Paşa'nın peşine düşmek üzere 10 Ekim'de özel bir müfrezeyle gönderilen Geyman, ona yetişememiş ve ismail Paşa ile birleşmesini engelleyememiştir. Ruslara göre bu başarısızlığın ana sebebi araziymiş. 1 veya 2 gün içinde, Geyman'ın birlikleri 174 mil (280 km) yol kat etti. Ardından 23 Ekim'de Erzurum yolu üzerinde Deve Boyu yakınlarındaki mevzilerde Muhtar Paşa ve ismail Paşa'ya saldırarak onları bozguna uğrattı, ancak takipte yavaşladı ve Türklere toparlanmaları için zaman verdi, bunun sonucunda Erzurum'a saldıramadı. Geyman saldırıyı hemen tekrarlamaya karar verdi ancak mermilerin olmaması, insanların aşırı yorgunluğu sebebiyle bu düşüncesinden vazgeçti. Bu arada yılın en elverişsiz zamanında Erzurum'a yönelik uzun süreli bir abluka başladı. 19 Şubat 1878'de birliklerde tifüs salgını ortaya çıktı. 13 Nisan 1878'de Kars'ta ölen Geyman da bunun kurbanı oldu.

    2017'de Geyman'ın tabutunun Ardahan'da bulunduğu iddia edilmiştir. Ancak bu iddia tabutta bulunan kişinin "Yarbay Karl Karloviç Rjepetski" olduğu anlaşılınca tartışmaya kapanmıştır.

    Kaunas Guberniyası;
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2169132/+

    Tabut iddiaları;
    http://www.gazetevatan.co...a-ait-olab-1061646-yasam/
    https://www.birgun.net/ha...kimligi-belli-oldu-160545

    Kaynak; https://ru.wikipedia.org/wiki/ Гейман,_Василий_Александрович
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Kaunas_Guberniyas ı
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Vasili_Geyman
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük