rus edebiyatının lezzetini alamamış kişi söylemi. uzun olan her yapıtı "sıkıcı" olarak yaftalayan, ayrıntılı betimlemelerin zihinde oluşturduğu resmi göremeyen, derin ruh tahlillerinin seni, beni, bizi, onları ne kadar iyi anlattığını anlayamayan "okuyucu" yorumu.
Kisiye "Çok aşırı derece" sıkıcı geliyorsa rus edebiyatından anlamayıp sıkılması normal.
Elif şafak okuyarak, facebookta can yücel sözleri paylaşarak edebiyat yapan bir nesilden rus edebiyatını anlamasını beklemek oldukça ütopik olurdu zaten.
sözkonusu okurun aşırı derecede sıkıcı biri olmasından kaynaklanan yanılsama. rus edebiyatı, özellikle 19. yy. itibarıyla dünyanın en güçlü edebiyatıdır. puşkin, gogol, dostoyevski, çehov, tolstoy ayarında beş yazar birden yetiştirmiş başka bir ülke yoktur. kanımca tek rakibi ingiliz yazınıdır. fransa, almanya, abd bunları hemen geriden izler.
Dostoyevki'nin "Bilmek lanetlenmektir" sözüyle lanetlenmiş bir kuşağın insanı olarak söylüyorum; Rus edebiyatı, evrensel edebiyatı beslemiş bir ana damardır. Peki Kimlere sıkıcı gelir? Bir gazete haberini okumaktan sıkılıp, spotunu okuyanlara. Lisede edebiyat ödevlerini internetten indirip, o özeti bile okumayan salaklara. Bırakın Rus edebiyatını, Daha bir Kemal Tahir romanı okumayanlara.
kitaptan eserden anlamayan insanların söyleceği sözdür türkiyeye baksak bi tolstoyu bi dostoyevskiyi nah buluruz bu sıkıcı deyen insanlar genelde uzun sayfalı kitapları okumayı sevmezler onlara genelde cin ali kitapları olmalıdır en iyisi odur onlara göre demekki bi tarihci olsalarmıs vay hallerine cilt cilt kitabı okumayı bırak yanlarından geçmezlerdi.