bilmek ve bilgidigini zannetmek arasında fark var . Ama Rusca konuşulan bölgelerde insanlar cok fazla ögrenci oldugu icin cok fazla hatalıda konuşşanız anlıyorlar ( eski sovyet cografyasında cok fazla üniversite bulunmaktadır ve gercekten iyi üniversiteler aralarında vardır ) 1 Haftada anca haraso , da , net , paka vs gibi basit şeyler ögrene bilirsiniz 1 yıl falan gecmesi lazım ki kulak aşinalıgı olsun 1 yıldan sonra insanlarla anlaşabilrsiniz ( kişiden kişiye değişir tabi ) ama ciddi anlamda ögrenmek her konu üzerinde rahatca sohbet edebilmek cok uzun zamanınızı örn: alır gelmek gitmek gelimesi büysürü farklı şekilde söyleniyor acıklamak gerekirse arabayla gelmek , ucakla gelmek , yürüyerek gelmek, kısa mesafede gelmek , yakın olmak yaklaşmak , vs vs cok fazla karışık bir dil Ukraynada Rus bölgesinde yaşıyorum ve acıkcası söylemek gerekirse buraya turist olarak veya yeni gelen türklere(ögrenci abaza bizler amsalak olarak nitelendiriyoruz ) kıcımla gülüyorum şanslı olanları birkactane kalıplaşmış sürtükle birlikte oluyorlar ( parasız ve türkiye standarlarında kızlar ) bu şanslı olanların yüzdesi cok az ve şansızlarda ( cok fazla gördügüm icin söylüyorum ) 1 hafta kalacaklarda 6 gün dayanabilen clüplerde takılıp düşürmeye calısıyor 6. günün sonunda rehber arkadaşlara paralı asker soruyor buna dayananda cok az ilk geceden sonra paralı askeri tercih ediyorlar . Ve son olarak şunu söyleyelim YETER ARTIK ŞU COGRAFYADA YAŞAYAN iNSANLARI ORUSPU OLARAK NiTELENDiRMEYiN !
önümde 4 farklı metin ve 2500 kelime ile finaline hazırlandığım dil. pratik için tatil beldeleri hikayedir. her yaz belarus'a giderek pratik işini büyük oranda çözebildiğim dil.
anadilim boşnakça olduğu için anlaması ve konuşması basit olan ama sırf üşendiğimden öğrenmediğim dil.
aile konuşmasaydı boşnakçayı, türkiyede yaşamasaydım da türkçeyi kesin öğrenemezdim ben. o derece yeteneğim yok bu işlere.
edit: lan aynı demedik, ikisi de slav ailesinden olduğu için birbirine yakın dedik. bir türk rusçayı atıyorum 6 ayda öğreniyorsa hırvat/sırp/boşnak/bulgar/makedon vs 2-3 ayda sökebilir. türkçe bilmeden gelmeyin şuraya sabah sabah. ne adamlar var lan..
alfabesini öğrendiğim dil. biraz da belli kalıpları ezberledikten sonra vocabulary ve gramer ağırlıklı gitmeyi düşünüyorum. vizesiz ukrayna ve rusya'yı da düşünürsek işim daha da kolaylaşacaktır diye düşünüyorum. hayırlısı artık.
not: özel rusça hocası oldukça yararlı oluyormuş bu dili sıfırdan öğrenmek isteyenlere, onu da anladım.
başladım bakalım. aksanı çok hoşuma gidiyordu. ben ingilizce biliyorum birde anadil seviyesinde Türkçe ve Arapça.
Birde rusçayı sökersem çok iyi olacak. En azından çoook akıcı olmasa da ingilizce gibi aklıma gelen her şeyi anlatabileyim. Filmleri izlerken her şeyi anlayabileyim kitap okuyabileyim vs.
Şimdilik пожалуйста, здравствуйте, спасибо gibi günlük kelimeleri kullanabiliyor, kiril alfabesi okuyabiliyorum.
Kursa gitmiyorum çünkü öğrenme sorumluluğu gibi bir şey oluyor. Kendi kendime ne kadar çözersem vayy be kendi başıma bu kadar öğrenmişim diye gurur duyarım.
ciddi ciddi kendi başıma çalışıyorum bu dili. dil kurallarını telaffuzunu pratiğini kursa gitsem bu kadar iyi yapamam. hem ruslarla iletişim halindeyim hem kanallarını izliyorum hem dil bilgisi çalışıyorum hem de yazıyorum. Çok keyifli bir dil gerçekten. Fazla uzatmadan
öğrenmek istediğim, telaffuzu aşırı eğlenceli görünen dil. ayrıca ne kadar zengin bir dil olduğunu dünya edebiyatına kazandırdığı birçok ünlü romancıya bakarak anlamak mümkün.
azerbaycanda her 5 kişiden 3 nün iyi derecede bildiği dildir. hatta azerbaycan dilinden iyi konuşuyorlar.
lisede iken mecburen aldığım dersti aynı zamanda. hiç merakım yoktu, o yüzden rusçam pek iyi değildir. ama kiril alfabesini yazıp okuyabiliyor, derdimi anlatacak kadar rusça konuşuyorum. yıllarca eğitimini almama ve ruslarla iç içe yaşamama rağmen, ne dillerini ne de kendilerini hiç sevemedim.
Belli kurallar dışında yazılanın okunduğu gibi olduğu dil. Kiril alfabesi olduğundan alışmak biraz zaman alıyor ama öğrenmesi kolaydır. (Ben dil kursunda ilk kurda bıraktım ve pişmanım.)
çok sayıda dünyaca ünlü yazarın kullandığı dil. çok zengin bir dil olacak ki, tolstoy, puşkin, maksim gorki, gogol gibi daha onlarca şair ve yazarın kullandığı dildir.