Türkiye Türkçesinin kollarından Rumeli kolu ana ağız grupları bakımından Doğu Rumeli ve Batı Rumeli olarak ikiye ayrılır.
Batı Rumeli
Batı Rumeli kolunun özellikleri Gyula Németh'in "Bulgaristan Türk Ağızlarının Sınıflandırılması Üzerine" adlı makalesinde, 8 maddede gösterilmiştir. Sonrasında birçok çalışmada da bu madde açıklaması benimsenmiş, uygulanmıştır. Batı Rumeli sahasının coğrafi sınırları Bulgaristan'da Tuna'nın hemen güneyindeki Lom'dan doğuya doğru Vraça, Sofya, Samokov'dan doğuya doğru ilerleyip Köstendil';e uzanır. Ayrıca Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Sırbistan'da Adakale'yi uç olarak kapsar.Kosova da Batı Rumeli Türkçesinin içinde yer alır.
Doğu Rumeli
Batı Rumeli'nin doğusunda kalan bütün alandır. Bulgaristan'da Lom, Vraça, Sofya, Samokov ve Köstendil şehirlerinin doğusundan itibaren ülkenin tamamı, Yunanistan, Makedonya'nın güney kesimleri ve Türkiye'nin Trakya'sı (Doğu Trakya) bu sahanın içindedir.
doğu rumeli bölgesinin, kuzeydoğu bulgaristan türk ağızlarına bir örnek;
kuzeydoğu bulgaristan türkçesiyle:
- ba uşaam açan okumaycaadın neçin eveli bıraamadın te bu mektebi? iki sene nâkere dolayladın, şindiye biyerde işleyeydin belkiri everiydik bile seni.
istanbul türkçesiyle:
- be oğlum madem okumayacaktın niçin önceden bırakmadın şu okulu? boşu boşuna iki sene gidip geldin, şimdiye kadar bir yerde çalışsaydın, belki evlendirirdik bile seni.