20. Yüzyılda doğmuş bir Osmanlıdır. Etnik menşei şaibeli olsa da vatan sevdalısı, Türk halk müziğinin bel kemiğini oluşturan isimdir kendisi. Siyasi görüşü ne olursa olsun Mahsusmahal adlı parçasıyla her gönülde iz bırakmış Çelik sesli üstad!
Hayatını enine boyuna araştırdığımda, karşıma bu topraklarda doğmuş ve örnek alınabilecek nadir insanlardan birisi çıktı. o gün bugündür ne zaman başım dara girse, nerede ezilip büzülsem orada ruhi su açar dinlerim.
"türküleri yapanlar kanunları yapanlardan daha güçlüdürler."
türkiye'nin en büyük müzik adamlarından ruhi su. halk müziğinin seyrini değiştirecek kadar kabiliyeti olan bir deha. bir opera sanatçısı, halk ozanı.
ruhi su, yalnızca bir halk müziği emekçisi değil; halk müziği bilim adamıdır tam anlamıyla.
60'lı yıllarda ankara'da mehmed kemal'in çalıştırdığı "kalem lokantası"nda canlı müzik yapıyordu, parasızlıktan..
prof.halet çambel destekledi de plakları çıkabildi.
siyasal bilgiler fakültesi ve diğer mekanlarda verdiği konserlerde çıt çıkmazdı.en ufak bir fısıltıda, gürültüde azarlar ve konseri terk ederdi. san'ata saygıyı öğretti.
o, türküye başlayınca zaten insan büyülenir nefes bile alamazdı.. gençliğimizi şekillendirdi..
çoğu yetişmiş insanımız gibi ruhi su da,yönetimler tarafından düşman bellenmişti..
tedavi için yurt dışına çıkış iznini " ölümünden sonra " verdiler
şimdi hem o gür sesi beynimde yankılıyor,gönlümü yakıyor hem de öfkemi çoğaltıyor..
Davudi ve tok sesiyle, türkülere ruh veren, şahlandıran adam gibi adam.
Sesinden, Drama köprüsü, acem kızı, haydar haydar' ı ve daha nicelerini dinleyerek, türkü kültürüne aşık olmamak mümkün değildir.
Ruhu şad olsun.
hem derlemecidir, hem bestecidir, hem icracıdır,hem enstrüman çalar. türkiye de çok az müzik insanında bu 4 özellik bir aradadır, hele türküleri bir de kabadayı söyler ki en masum türküye bile isyan katar. o drama köprüsünü söylesin ben öleyim...