Walter Richard Rudolf Hess (26 Nisan 1894 – 17 Ağustos 1987) Nazi Almanyası'nın önde gelen isimlerindendi. Adolf Hitler'in Nazi Partisi'ndeki vekiliydi. Sovyetler Birliği ile savaşın arifesinde Birleşik Krallık ile barış görüşmeleri yapmak üzere uçağıyla iskoçya'nın Glasgow şehrindeki Maryhill kışlasına gitti ancak tutuklandı. Nürnberg mahkemelerinde yargılandı ve Spandau hapishanesinde ömür boyu hapse mahkum oldu. 1987 yılında burada öldü. Neo-naziler ve Yahudi düşmanları arasında saygın bir isimdir.
Hess, savaşın sonuna kadar Britanya tarafından alıkondu. Savaşın ardından Nürnberg mahkemesinde yargılandı ve Berlin’deki Spandau hapishanesinde ömür boyu hapis cezası aldı.
Yargılamalar sırasında Hess tüm sanıklar içinde aklî yönden en dengesiz olanıydı. Mahkeme sırasında kendi kendine konuşuyor veya sebepsiz yere kahkahalar atıyordu.
Baldur von Schirach ve Albert Speer'in 1966'da serbest kalmalarının ardından Spandau hapishanesindeki tek mahkum olarak kaldı. Gardiyanların anlattıklarına göre akıl sağlığı giderek bozuldu ve hafızasının büyük bölümünü yitirdi. Yirmi yıl boyunca tek ahbabı hapishane müdürü Eugene K. Bird idi. Bird 1974'te Hess ile ilişkisini anlattığı bir kitap yazdı.
Hess, 17 Ağustos 1987 yılında Spandau hapishanesinde öldü. Öldüğünde 93 yaşındaydı ve Almanya'daki en yaşlı mahkumdu. Ölümünün hemen ardından Spandau hapishanesi yıkılmıştır.
adolf hitler'den sonra almanya'nın iki numaralı adamı iken, 1941'de bir savaş uçağına atlayıp, tek başına ingiltere'ye uçtuktan sonra hayatı kaymıştır.
hitler tarafından hess'in "delirmiş" olduğu halka duyurulmuştur. ingilizler de hess'in otoritelerle görüşmesine izin vermemiş ve derhal tutuklamışlardır.
hess'in amacı büyük ihtimalle ingiltere ile bir barış anlaşması imzalayarak, sscb'ye karşı savaşta ingiltere'nin de desteğini almaktı. ancak ingilizler tarafından kendisine sıradan bir suçlu muamelesi yapılması sonucu, görevinin başarısızlığa uğradığını anlamış ve bunalıma girmiştir.
nürnberg mahkemesi'nde ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır. 1966'dan 1987'deki ölümüne kadar 12 yıl boyunca spandau'daki tek mahkum olarak yaşamıştır. spandau hapishanesi müdürü amerikalı subay eugene bird'ün yazdığı dünyanın en yanlız adamı isimli kitap, hess'in hapishane günleri hakkında detaylı bilgiler verir. yıllarca ingiliz, fransız ve amerikalı işgal güçleri tüm mahkumlardan sadece hess'in salınmamasını insanlık dışı bularak, onu serbest bırakma önerisinde bulunmuşlardır. ancak bu her seferinde ruslar tarafından reddedilmiştir.
1987'de ruslar da hess'in serbest bırakılmasını kabul etmişlerdir ama ne hikmetse, hess bu kararın ardından intihar etmiştir. ölümü şüpheli falan değildir. bildiğin cinayettir. 93 yaşında, artirit yüzünden parmaklarını bile oynatamaz halde yaşayan bir adamın, elektrik kablosuyla kendini astığını iddia etmek saçmalıktır.
almanya'da ise kendisinin yerine martin bormann iki numaraya yükselmiştir.
hess'in hala gizemini koruyan uçuşuyla ilgili, uçuştan önce karısına bıraktığı şu not manidardır:
"gördüğüm kadarıyla, ingiltere'ye bu şekilde gelişim çok sıradışı olduğu için kimse tarafından kolay kolay anlaşılamayacak. çok zor bir tercihle karşı karşıyaydım. gözümün önünde sürekli; sıra sıra dizilmiş ingiliz ve alman çocuklarının tabutları ve onların arkasından ağlayan anneleri, hemen yanında da sıra sıra dizilmiş ingiliz ve alman annelerin tabutları ile onların arkasından ağlayan çocukların görüntüsü olmasaydı son kararımı verebilecğimi sanmazdım." - rudolf hess (10 haziran 1941)
Hitler sempatizanı koyu bir naziymiş zamanında.1941 yılında gizlice ingiltere'ye barış görüşmesi için giderken uçağı düşüp yakalanmış. hayatının geri kalanını hapiste geçirmiştir.
--spoiler--
Ben bir Nasyonal Sosyalist olarak, Führer'in sadık bir takipçisi olarak halkıma karşı görevimi yapmış olduğumu bilmekten mutluyum. Hiç bir şeyden pişman değilim.
--spoiler--
"46 Jahre hinter Kerkermauern
Für ihn gab's keine Gnade, und kein Bedauern
Niemand ist je so gepeinigt worden
Um ihn am Ende auch noch zu ermorden
Rudolf Heß - sein Glaube war stärker, als Kerker und Schmerzen
Rudolf Heß - du lebst weiter, in unseren Herzen
Er flog nach England, den Frieden zu retten
Doch dafür legten sie ihn in Ketten
Doch seinen Stolz konnten sie nicht brechen
Und die Geschichte wird ihn einst rächen
Seht ihr ein Bild, von diesem alten Mann
Dann schaut es euch ruhig etwas länger an
Und schwört euch dann euer ganzes Leben
Für seinen Namen kein Vergeben"
william shirer'ın nazi imparatorluğu adlı eserindeki tanımıyla, kaçık fikirlere kolaylıkla inanan ve sonuna kadar da bunların peşinde koşan bir şahsiyete sahipti. harp başladıktan sonra nispeten önemini kaybetmesiyle, teorik açıdan ingiliz ve almanların tarihi, ırki ve kültürel akrabalıklarının aryan ulusunun daha da güçleneceğine dair olan inancı, onu ingiltere ile yapılacak bir barışta arabulucu olmasının kendisini almanya'da yeniden eski ehemmiyetine kavuşturacağı fikrine kapılmasına yol açacaktı. öte yandan hitler'in ingiltere'ye karşı çekingenlikle karışık duyduğu saygı, bir ihtimal kendisini oraya führer'in de göndermiş olabileceği fikrine yeşil ışık yakıyor. ancak her ne olursa olsun, ingilizler bu yarı deli ve reel politiği tarihi kitaplardaki idealler ve mitlerden ibaret sanan adamı affetmemişler, onu ömrünün sonuna kadar lanetli bir mahkum olarak yaşayacağı hapishanesine tıkmışlardır.
Ateşli ve gerçek bir nazidir, kendi kafasında kurguladığı planlar dahilinde Rusya'yı ezmek için ingilizlerle barış antlaşması imzalamak amacıyla kendi kullandığı bf 110 modeli bombardıman uçağıyla ingiltere'ye kaçmıştır fakat bu kaçış o'nun planlarını gerçekleştirmekten ziyade hayatının geri kalanını ( 46 yıl ) hapishanede geçirmesiyle sonuçlanmıştır, hapishanede en fazla yatmış nazi lideridir, 1987 yılında şüpheli ( intihar ) bir biçimde ölmüştür.
ingiltere'ye kaçmadan önce führer vekiliydi, yani hitlerin ardından Almanya'nın ikinci adamıydı.
Spandau cezaevi'nde tek başına yatırdılar ölünceye kadar.
Ölümünden sonrada spandau'yu yıktılar anısı kalmasın diye. Eski bir şatoydu.
Aynı bizim imralı gibi!
Ateşkes ve barış görüşmeleri yapmak için gizlice gittiği ingiltere de uçağı düşürülmüş ve tutuklanarak ömrünü hapislerde geçirmiştir. Zaten savaşı başlatan da almanlar değil ingiltere ve fransadır.
Hitler ile aralarında soğukluk girse bile ingiltere'ye uçana kadar hep 'ikinci adam' olarak kalmaya devam etmiştir.
Ayrıca uçağı ingiltere'ye girer girmez düşürüleceğini anlayıp paraşütle atlamıştır.(buna şahit olan bazı ingiliz köylüler hala hayattadır.) Hemen sonrasında da uçağı düşürülmüştür.
Rivayet odur ki Hess'in gerçekten kim olduğu ve amacı anlaşılıp Churchill'e haber verildiğinde Churchill görüşmeyi reddedip programında olan komedi filmini izlemeye gideceğini söylemiştir.
Bundan sonra Hess için azap dolu günler başlamıştır. Film gibi...
hess'i anlatmadan önce gelişen olayları kısaca paylaşmak istiyorum:
rusya işgaline hazırlanan hitler, ilave cephe açmadan önce ingilizlerle barış yollu bir anlaşma yapmanın planları içerisindeydi. bu sırada ruslar, beynelmilel işçi bayramını kutlamak için moskova meydanında göz korkutma amaçlı askeri tören düzenlediler. (1 mayıs 1941)
bahsi geçen bu devasa boyutlardaki askeri geçitin tek bir amacı vardı; o da hitler liderliğindeki nazileri korkutmak. fakat, dönemin bir diğer kasabı olan josef stalin'in almanlar üzerinde etki bırakma politikası pek bir işe yaramamıştı. sovyet casuslarından, almanların savaş hazırlıkları içerisinde bulunduklarına dair istihbarat raporları aldı. lakin, hitler'in alman-sovyet saldırmazlık paktını bu kadar erken bozacağını inanmakta güçlük çekiyordu. devam ediyorum;
alman maraşeller, bu devasa askeri geçit törenine konuk olarak katıldılar. dönemin halk komiseri ve stalin'in savunma bakanı olan rus maraşel "semyon timeshenko", onları saygıyla selamladı. bu sırada almanlar boş durmadı. rudolf hess, bundan sonra devreye girdi.
iskoçya'da, glasgow yakınlarında alman avcı bombardıman uçağı olan "Messerschmitt Bf 110"'un kalıntıları ingilizler tarafından bulundu. pilotunun paraşütle atlayarak kurtulduğu tespiti o dakika yapılmıştı. daha sonra bu kurtulan pilotun üst düzey bir nazi olduğu ortaya çıkmıştı. yani, hitler'in yardımcısı rudolf hess'di. kendisi esir düştükten sonra her ne kadar "buraya barış göreviyle geldim" dese de, ingilizler buna inanmamıştır.
hatta hess, hitler'i sıkı sıkıya destekleyen ilk kişilerden birisidir. 1933 yılında, nazi propagandalarının yapıldığı dönemlerde hess, şu konuşmayı yapmıştır.
bu fanatikliğine rağmen hitler'den beklediği ilgiyi görememiştir. oynadığı rolün önemsizliğini her daim içerlemiştir. hitler'e, ingilizlerle aralarındaki anlaşmazlığı ortadan kaldırabilecek tek kişi olduğunu ölümüne kanıtlamak istemiştir. lakin, bu fedakarlığına rağmen hitler onu önemsemedi. ingilizler hess'i esir aldılar ve dönemin ingiltere başkanı olan Winston Churchill'in emri ile hapise attılar. hitler onu önemsemedi ve hapiste yatmasına göz yumdu. hess, ömrünün sonuna kadar demir parmaklıkların arasında yaşadı.