zeka küpü olarak da bilinen oyuncak.
erno rubik isimli iç mimar tasarımcısı, 1960 yılında öğrencilerine bu küpün yapımını öğretti. yapımı oldukça zor olan bu küp, günümüzde insanları delirtmek için kullanılıyor.
son bir kaç saatimi alarak haşatımı çıkarmış küptür.
o bir rubik küpü ise ben sayesinde sinir küpüyüm arkadaş.
bu ne ya. niye üretildi şimdi bu. hayır yani anlamıyorum, madem olmayacak ne diye uğraştırıyorlar. neymiş aynı renkler yan yana gelecekmiş. gelmiyor işte. illa hileye yalana dolana başvurduruyorlar insanı. ben şimdi parçaları sökmem mi tek tek? **
küpü icat ederken rubik'in amacı dünyanın en çok satan oyuncağını yapmak değildi. rubik'in kafasındaki soru, blokların bibirinden ayrılmadan bağımsızca nasıl hareket edebileceğiydi. yapısal bir tasarım probleminden oyuncağa dönüşen rubik küpünün 43 kentilyon yanlış cevabı var.doğru cavep sayısı ise sadece bir. tabi onu bulana kadar da delirmemek elde değil.
başlangıç için belirli bir hamle serisi vardır. onu tamamladıktan sonra küpe hiç bakmadan* ezbere hamleler yapılarak 3x3x3 küp kısa sürede tamamlanabilmektedir.
uzun vakitler sonunda sonuç alınmayan; zeka değil, sabır küpüdür. Baktınız olacağı yok. Çıkarın küpleri yuvasından, yapboz edin diyeceğim de onu tekrar birleştirmek de ayrı uğraş. iyisi mi hiç el atmamak.
kanımca zekayla hıcbır alakası yoktur bu kupun, tamamen pazarlama strajisidir. böyle salak bir oyuncak baska nasıl pazarlanabilirdiki. olay tamamen pratiktir öss gibi ne kadar pratik o kadar basarı.