cumhuriyet kurulduğundan beri yapılan geyiğin, rte'nin ağzına düşmesidir.
bir de emir vermiş tüsiad'a bak sen. devlet memuru mu lan tüsiad? muhtemelen şu anda boğaza karşı oturmuş dötleriyle gülüyorlardır.
çok değil 10-15 sene önce dünya otomotive devi dediğimiz şirketler ya şirket evliliği yaptı, ya da daha büyük şirketlerce satın alındı. daha güçlü olabilmek için. ayrıca da rte'nin kankası (bkz: jet fadıl) yapıyordu seneler evvel, ne oldu? onu sorgula önce.
aa bak yapılmışı var. motor olarak yerli malı ne kullandıysa *
hız, yakıt göstergesi, emniyet kemeri olmasa da olur, nasılsa ölmek fıtratımızda var dert mi...
rte otomobil üretin diye talimat verirse aradan 5 sene geçer yaparız yeaaa diyen bakanın açıklmasından başka bir şey çıkmaz.
rte karılı kızlı evde kalıyorlar diye cümlesini tamamlamadan valiler emniyet müdürleri ev basarlar yurt basarlar.
neyse çalışmaları son sürat devam eden süreçtir.
serbest piyasada başbakan sermaye sahiplerine emir ya da talimat veremez. En fazla rica edebilir. Birçok kapital ülkede para insanları, sermaye devleti yönetir. Türkiye'de de durumun böyle olduğu biliniyor. Özelleştirme, et ithalatı, şeker fabrikasının üretiminin kısılması yabancı sermaye sahiplerinin "emriyle" olmuştur.
üretilmesinden öte satışının problem arz ettiği proje.
sadece türkiye pazarına araba satacam diye koca yatırımı kimse yapmaz.
bir zamanlar neden yerli araba üretmiyoruz sorusuna maruz kalmış bir iş adamı aynen şöyle söylemişti ; arabayı üretmek mesele değil, ürettiğimiz arabaları sattırmazlar bize demişti.
ayrıca canı gönülden desteklediğim projedir. eğer istersek başarabiliriz. orta doğunun bir çok ülkesine, türki cumhuriyetlerine rahatlıkla satabileceğimiz arabalar üretebiliriz.
yerli marka olayı hoştur, gururu ve patlıcanı okşamaktadır ama her parçasının türkiyede üretilmesi gibi bir fikir ekonomik aklı zorlamaktadır..tamam araba türkiyede üretilsin marka yerli olsun ama eğer her marka her parçasını kendi ülkesinde üretiyor olsa idi kocaeli bursa sakarya üçgenindeki bir çok otomotiv yan dal firması topu dikerdi.sadece bu illerde değil türkiyenin daha bir çok ilinde bu tarz üretim yapan firmlaar var.yine sözlüğün yalancısıyım ama burda okuduğum kadarı ile opelin tüm elektrik aksamına ait kablolar türkiye den gidiyormuş. dolayısı ile çok kafaya takmamak gerek yerli marka olayını. nasılsa hazır reklamı yapılmış ismi bilinir bir çok marka türkiyeden parça alıyor. ha olursa alır mıyız? bakarız neden olmasın anadol gibi çıktığı zamanın şartlarında devrim yapan bir araba olursa .. mesele rekabete doğru yerden başlamak .. anadol buna güzel bir örnekti.
koç'a verilmemesi gerektiğini düşündüğüm talimattır. koç'un türk halkına en büyük kazığı olan doğan-şahin-kartal trio'suna hala muhtacız. 10 senede yeni bir model çıkmaz mı yahu?
edit: eğer üretilirse de motorunun kesinlikle türkiye'de üretilmesi gerektiği aşikardır. yüzde yüz türkiye'de üretilmesi şart değildir. bazı parçalar ithal edilebilir. etox gibi motoru fransa'dan gelirse bir şeye benzemeyecektir.
tata, chery örneklerini gördükten sonra geç kalınmış talimattır.
öncelikle babalara seslenmiş bizim kasımpaşalı ulan sanki babalar dışında sanayici mi kaldı?
ülke zenginler ve fakirler diye ikiye ayrıldı. zengin çok zengin fakir de sefalet içinde.
"araba üretelim" güzel fikir iyi fikir de sen borsanı, bütün kitlerini yabancı sermayeye vermişsin sen araba üretmeye kalktığın zaman ford, renault ayağa kalkmayacak mı benim pazarımı elimden alıyorsun diye? işte o zaman görürsün borsanın yabancı yüzdesinin çok olmasının neden kötü olduğunu.
yerli bir şey bırakmadığından imkansızı ister sayın rte, bakın hala yerli bir aynamız bir deri koltuğumuz var demek istiyordur kanımca geri kalanı malesef kalmadı.
yıllar önce bir gazetesw koç grubuna bu yerli otomobilin sorulduğunu hatırlıyorum, cevap netti ise otomotiv sektöründe milliyetçilik olmayacağı yönündeydi. neden olarak da otomotiv devleri ile rekabetin zorluğu ve anlamsızlığı gösterilmişti. rte' nin bu talimatı ile ülkemizin devlerle boy ölçüşebilir duruma gelip gelemediği belli olacak.