Genellikle Tekrarlamalı omuz hareketi yapan sporcularda, atletik aktiviteler, raket sporları, yüzme, fırlatma sporları, halter \ağırlık sporları ile uğraşan sporcularda sık görülür.
Kolun tekrarlayan kaldırma hareketi ve kolu vücuttan paralel eksende uzaklaştırma hareketi sonucunda bu bölgede damarlanma azalır ve iltihab ile tendon iltihabı meydana gelir. Tendon dokusu, kendi kendini iyileştirmeye çalıştığında, üzerine kanda bulunan kalsiyum minerallerini çekerek “kireçlenmeye” neden olabilir, Tekrarlayan kan gitmemesi durumu ve iltihabi ataklar sonucunda rotator cuffta meydana gelen hasara bağlı olarak rotator cuff yırtığı oluşabilir. Bu da Omuz ön ve/veya üst kısmında künt bir ağrı ve şişme meydana getirir.
Tanı konulması ise sırasıyla, fizik kuayene, röntgen, mr ve xylocaine enjekte edilerek olur. Tedavisi de yanıt vermeme durumuna göre sırasıyla beş aşamalıdır:
1. inflamasyonun giderilmesi (aktif istirahat, NSA- ID), antiinflamatuar ilaçlar.
2. Tüm zayıf adele gurupları için rehabilitatif egzersizler (eksternal rotator, abduktor ve skapular adeleler), fleksibiliteye yönelik germe türü egzersiz programı (genellikle internal rotator ve abduktorlar) uygulanır.
3. Aşırı yüklenmeyi önlemek için aktivitenin gözden geçirilmesi (spor tekniğinin gözden geçirilmesi veya değiştirilmesi) ve "counterforce bracing" (biceps ve deltoid) uygulanması.
4. Genel kondisyon verme (fitness).
5. Cerrahi.