polonya doğumlu yahudi asıllı filozof,siyasetçi,yazar. yaşadığı devirde özellikle yaklaşan savaşı görmüş ve hemen hemen her sosyal demokrat toplantılarında savaşın avrupa için yıkımdan başka birşey getirmeyeceğini dillendirmiştir. üniversite yıllarında inceleme olanağı bulduğu marx ve engels'dan yoğun bir şekilde etkilenmiş ve kendisini marx'ın temsilcisi olarak gören lenin'in asla gerçek bir sosyalist olamayacağını zira lenin'in misyonu'nun imparatorluk olduğunu dillendirip yoğun bir şekilde rus sosyalizmini eleştirmiştir. antimilitarist yapısı özellikle yaşadığı dönemin militarist yapısıyla çakışmış ve birçok defa hükümütler için tehlike olarak görülüp hapisle cezalandırılmıştır. yattığı her hapis kendisi için bir "kendini geliştirme imkanına" dönüşmüş hapis yattığı süre içerisinde sayısız kitap çevirisi yapmış ve sosyal demokrasi için yeni teoriler ortaya koymuştur. bir dönem alman sosyal demokrat partisi'ne girmiş ardından siyasi hayatını kurucusu olduğu alman komünist partisinde doruk noktasına ulaştırmıştır. görüşlerinde genel olarak militarizmi kapitalizme dayandırmış kapitalizmin yaşam alanı bulabilmesi için kapitalist olmayan sistemlere ihtiyaç duyduğunu ve kapitalizmin ancak bu şekilde var olacağını dolayısıyla temelsiz olduğu ve mutlaka bir gün kendi kendini yok edeceğini savunmuştur. militarizmle ilgili görüşleri dikkate değer olmakla beraber kapitalizm hakkındaki görüşleri pek dikkate değer değildir. zira kapitalizmle ilgili görüşleri marx'ın görüşlerinin yaşadığı dönem iktisatçılarınca yeniden yorumlanarak ortaya koyulan görüşleri içermekle beraber gelecekte olabilecek iddia ettiği ekonomik değişimlerin pek de gerçekleştiği iddia edilemez. ayrıca hapiste sevgilisine yazdığı aşk mektupları romantizmi sevenler için okunası değerdedir .
yaşadığı dönem incelendiğinde buram buram savaş rüzgarlarının estiği ve savaş hazırlıklarına girişen devletlerin militer yapılarını arttırdığı görülecektir. işte rosa'nın değeri burada ortaya çıkmaktadır. sayısız tehliklere ve tehditlere rağmen içinde bulunduğu dönemde "evde yemek pişirmek dışında" hiçbir misyon yüklenemeyen kadınları bir yana bırakıp kendisini yok olmak üzere olan ya da birilerince çarpıtılarak yansıtılan "sosyal demokrasi'nin" kurtarıcısı misyonuna sokmuş ve yazdığı sayısız makale ve tezlerde sosyal demokrasi için çıkış yolları aramıştır. **
1871-1919 yılları arasında yaşamış, polonya asıllı alman filozof ve devrimci. karl marx hakkındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır. genç yaşlarda sosyalizm ile tanıştı ve henüz 18 yaşındayken, görüşleri sebebiyle isviçre' ye kaçmak zorunda kaldı. burada zürih üniversitesi' ne girerek, felsefe, politika, tarih ve ekonomi alanında eğitim gördü. bismarck' ın sosyal demokrasiyi yasaklayan kanununun yasaklanması sonrasında, dönemin sosyal demokratları devrimci zihniyetten uzaklaşıp, parlamentoda etkin yerlere sahip olmak için mücadele verince, devrimci görüş bağları arasında ayrılıklar arttı. luxemburg, aynı dönemde polonya' nın özgürlüğü için uğraşırken, almanya, avusturya ve rusya' da devrim gerçekleştiği takdirde de özgürlüğün olasılığını savunduğundan, milliyetçi polonyalı sosyalistler ondan uzaklaştı. 1898 senesi' nde gustav lübeck ile evlendi. eşiyle berlin' e yerleşerek alman vatandaşlığı' na hak kazandı. 1900' lerin başında luxemburg, eduard bernstein' in düşüncelerine getirdiği ciddi eleştiriler ile dikkat çekiyordu. alman militarizmi' nin yükselişi' nin, partide rahatsız ettiği az sayıda isimden biriydi. görüşleri sebebiyle 1904 ve 1906 yılları arasında 3 kez tutuklanmasına karşın, yolundan dönmedi. üstüne üstlük, spd' nin eğitim merkezlerinde ekonomi ve marksizm eğitimi alarak düşüncelerini geliştirdi. birinci dünya savaşı' nın başlamsıyla birlikte, spd' nin milliyetçiliği savunmasından rahatsız olarak partiden ayrıldı. karl liebknecht ile birlikte, internationale adını verdiği partiyi kurdu. 1916' da partinin ismi spartaküs birliği olarak değiştirildi. aynı sene içerisinde, luxemburg, partinin devlete karşı tavrı sebebiyle tutuklandı. hapisteyken rus devrimi üzerine yazdığı makaleleri büyük ilgi gören luxemburg, 1918 yılında serbest kaldı. çalışmalarına kaldığı yerden devam etti ve liebknecht ile alman komünist partisi' ni kurdu. 1919 senesinde liebknecht ile birlikte, freikorps tarafından tutuklanan luxemburg, dövülerek öldürüldü ve cesedi nehre atıldı. liebknecht ise kurşuna dizildi.