"Hareket etmeyenler, zincirlerin ne kadar ağır olduğunu bilmezler"
sözünün sahibi, Polonyalı filozof ekonomist devrimci bir kadın.
yahudi olması sebebıyle daha küçüklüğünden başlayan bir mücadeleyle hayata karsi savaşını gerçekleştirmistir. önce memleketi olan polonya dan ayrılmak zorunda kalmıs, isviçre de ekonomı egıtımı almıs evlenıp almanya ya yerleşip, fikirlerini de burada savunmaya üzerine makaleler yazmaya, genç nesiller yetiştirmeye çalışmıştır. lakin emperyalizm in ve beslendiği faşizmin kurbanı olarak 31 arkadaşıyla birlikte katledilmiştir. hala mezarında yatanın o olup olmadığı belirsizdir.
kısaca; devrime adanmış bir hayattır rosa luxemburg.
Burada Rosa Luxemburg gömülü
Polonyalı bir Yahudi kadın
Alman işçilerinin öncü savaşçısı
Alman sömürücülerinin emriyle öldürüldü
Ezilenler gömün ayrılıklarınızı *
1871-1919 yılları arasında yaşamış, polonya asıllı alman filozof ve devrimci. karl marx hakkındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır. genç yaşlarda sosyalizm ile tanıştı ve henüz 18 yaşındayken, görüşleri sebebiyle isviçre' ye kaçmak zorunda kaldı. burada zürih üniversitesi' ne girerek, felsefe, politika, tarih ve ekonomi alanında eğitim gördü. bismarck' ın sosyal demokrasiyi yasaklayan kanununun yasaklanması sonrasında, dönemin sosyal demokratları devrimci zihniyetten uzaklaşıp, parlamentoda etkin yerlere sahip olmak için mücadele verince, devrimci görüş bağları arasında ayrılıklar arttı. luxemburg, aynı dönemde polonya' nın özgürlüğü için uğraşırken, almanya, avusturya ve rusya' da devrim gerçekleştiği takdirde de özgürlüğün olasılığını savunduğundan, milliyetçi polonyalı sosyalistler ondan uzaklaştı. 1898 senesi' nde gustav lübeck ile evlendi. eşiyle berlin' e yerleşerek alman vatandaşlığı' na hak kazandı. 1900' lerin başında luxemburg, eduard bernstein' in düşüncelerine getirdiği ciddi eleştiriler ile dikkat çekiyordu. alman militarizmi' nin yükselişi' nin, partide rahatsız ettiği az sayıda isimden biriydi. görüşleri sebebiyle 1904 ve 1906 yılları arasında 3 kez tutuklanmasına karşın, yolundan dönmedi. üstüne üstlük, spd' nin eğitim merkezlerinde ekonomi ve marksizm eğitimi alarak düşüncelerini geliştirdi. birinci dünya savaşı' nın başlamsıyla birlikte, spd' nin milliyetçiliği savunmasından rahatsız olarak partiden ayrıldı. karl liebknecht ile birlikte, internationale adını verdiği partiyi kurdu. 1916' da partinin ismi spartaküs birliği olarak değiştirildi. aynı sene içerisinde, luxemburg, partinin devlete karşı tavrı sebebiyle tutuklandı. hapisteyken rus devrimi üzerine yazdığı makaleleri büyük ilgi gören luxemburg, 1918 yılında serbest kaldı. çalışmalarına kaldığı yerden devam etti ve liebknecht ile alman komünist partisi' ni kurdu. 1919 senesinde liebknecht ile birlikte, freikorps tarafından tutuklanan luxemburg, dövülerek öldürüldü ve cesedi nehre atıldı. liebknecht ise kurşuna dizildi.
.....
Sizi budala zaptiyeler! Kum üzerine kurulu sizin düzeniniz. Devrim daha yarın olmadan, zincir şakırtıları içinde yine doğrulacaktır! " ve sizleri dehşet içinde bırakıp, trampet sesleri arasında şunu bildirecektir: vardım, varım, var olacağım!
"Sosyalizmi tembel, uçarı, egoist, düşüncesiz, kaygısız insanlarla gerçekleştiremezsiniz. sosyalist bir toplumun, kendi bulunduğu yerden, genel refah için tutku ve hevesle dolu, yoldaşı insanlar için fedakarlık ve duygudaşlıkla dolu, en zoru gerçekleştirmeye kalkışacak cesaret ve kararlılıkla dolu insanlara ihtiyacı vardır."
aynı dönemde hobson, lenin ve buharin'le zaman zaman tartışarak emperyalizm kavramının iktisadi altyapısını tespit eden iktisat bilimci ama her şeyden öte devrimci kadın. emperyalizmin kökeninin transformasyon yani dönüşümcülük/aktarım olarak adlandırmış ve marks'ın kapital isimli çalışmasında olguları çevrelerinde olup bitenden fazlaca uzak olmasıyla eleştirmiştir. 1919 yılında liebnechkt beraber berlin'in sosyal demokrat valisinin emrince öldürülmüştür. bir kaç yıl sonra onu öldürenler de aynı yöntemle öldürülmüşlerdir.