testi uygulayan kişiye sadece bireyin karakteri ve kabiliyetleri hakkında bilgi vermez, aynı zamanda ,duygusal bozukluklarını ve bu bozuklukların türünü de gösterir.
üzerlerinde mürekkeple oluşturulmuş çeşitli şekiller bulunan kartlarla uygulanan ve kişiden gördüklerini anlatmasını isteyen test şeklidir. kişinin gördüklerine göre kişiliği hakkında bilgi edinilebilir.
kanadalı bir doktor'un test resimlerini wikipedia'ya yüklemesinin ardından geçerliliğini yitirdiği düşünülen test. meslektaşları bu doktoru mahkemeye vereceklermiş. zira resimler değişmiyor her hastaya soruluyormuş.
Hermann Rorschach tarafında bulunmuş ve tamamen kişinin kendi iç dünyasına göre yorumlayıp psikiyatristin bu yorumlardan kişinin iç dünyası hakkında ipucu çıkarması üzerine kuruludur.
13 Haziran tarihinde şahsıma yapılması uygun görülen testlerdir. Baktığımda saçma sapan şekiller görüyorum. Ve o anda ne saçmalayacağımı bilmiyorum. Ne saçmalarsam ne olur tahmin edemiyorum. Gece gece yine depresyona girdim bunun yüzünden.
Genelde amerikan filmlerinde mahkumlara uygulanırken gördüğümüz bir çeşit test, aslında hiç bir anlama bağlı olmadan oluşturulan mürekkep lekelerinde deneklerin kişisel olarak ne tür anlamlar çıkardığı önemsenir.
isviçreli psikiyatrist Hermann Rorschach tarafından geliştirilen ve simetrik, çoğunlukla siyah-beyaz (bazen de renkli) ikircikli mürekkep lekelerinden oluşan yansıtmalı bir kişilik testidir.
Sistemli, formatı belli bir görüşme niteliğini taşıyan testte kişiye mürekkep lekelerini neye benzettiği, bu şekillerde ne gördüğü konusunda çeşitli sorular sorulur ve alınan cevaplar renk, hareket, detay, bütün, popüler veya sıradan, hayvan, biçim, insan şeklinde kategorik olarak gruplandırılır ve bu gruplandırma sonucunda testi alanın kişiliği duygusallık, bilişsel tarz, yaratıcılık, tuhaflık, savunma mekanizmaları, vb. açısından yorumlanır. Olanca nesnelleştirme çabalarına rağmen test, yansıtmalı testlerin tipik öznelliğinden kurtulamamıştır. Yorumlamanın son derece öznel oluşu, testin bilimsel geçerliliğini kuşkulu hale getirse de, testte kullanılan mürekkep lekesi zaman içinde özellikle sokaktaki insan için psikolojinin sembolü halini almıştır...