Unix türevi -örneğin linux- işletim sistemlerinde üstün yetkili kullanıcı modudur. Mac ya da ubuntu farketmeksizin "su" komutu ile root gerektiren işlemler yapabilirsiniz.
Android cihazlarda kök dizinine ulaşmak için yapılması gereken işlemdir. Eğer pek bir bilginiz yok ise denemeyin çünkü cihazınızı kütüğe çevirebilirsiniz.
Gelişticilerin Android tarzı sistemlerde cihaz kontrolünü ele almaları ve cihaz içeriğini değiştirmelerine olacak sağlayan işlem. Değişik yöntemlerle yapılan işlemin en bilinen Odin'dir.
hayır bu sistem programlarını kaldıramama özelliği koymaktaki amaç nedir ulan orospu çocukları. bir tane Office süit diye program yapmışlar yüz küsür megabayt. yok bilmem ne, yok ebesinin amı. ulan ipneler zorunda mı insanlar sizin programlarınızı kullanmaya. kaldırmaya çalışıyorsun yok ben kalkmam sistem programıyım. sikerim senin gibi sistem programını. bir kere bile kullanılmamış. neymiş garantiden çıkıyormuş root yapınca. amk ipneleri.
Android cihazlarda tam yetki sağlayan işlemin ismidir. Asıl manası ''yönetici'' demektir. Riskli iştir bilmeyen yapmasın. Cihazın geri dönüşü olmayan hasarlar almasına yol açabilir.
android cihaz kullancılarının sık sordukları bir sorudur "root'lamanın avantajları ve dezavantajları nedir?" sorusu.
gelecek nesillere kaynak olsun diye yazayım dedim.
avantajları:
- cihazın sistem dahil tüm yazılım ayarlarına erişim sahibi olmuş olursunuz.
- custom rom, tema ve kimi root isteyen uygulamaları yükleyebilirsiniz.
- cihazın dahilinde gelen, fakat işinize yaramadığı halde şarjdan yiyen uygulamaları silebilir veya dondurabilirsiniz.
- cihazınızın komple yedeğini alabilirsiniz.
- kullanım sırasında sürekli gelişen uygulamaların (oyun, ajanda, ofis gibi) tam yedeğini alabilirsiniz. root'suz da yedek alabilirsiniz, ancak verileri yedekleyemezsiniz.
- google play'e telefon üzerinden girişteki varsayılan ülke konumunuzu değiştirebilirsiniz. bazı uygulamalar her ülke için görünmediğinden (mesela google earth ve google maps türkiye için görünmez) konum değiştirmek gerekebilir.
- bazı android cihazlar yüklenen uygulamaları root olmadan harici hafıza kartına taşınmasına izin vermez ve zaten sınırlı kapasiteye sahip olan cihazda alan daralmasına sebep olur. cihazınızı root'layarak uygulamaların izin verdiği ölçüde (bazı uygulamalar hiç izin vermez) harici hafıza kartınıza taşıyabilirsiniz.
dezavantajları:
- marka stratejisine göre cihazınız garanti dışı kalabilir.
- her cihazın yazılımına göre root yöntemi farklıdır ve yanlış yöntemde cihaz yarı veya tam (half brick veya brick) olarak kapanabilir.
- bazı root işlemleri cihazın ve/veya bataryanın stabilitesini pozitif yönde etkilediği gibi negatif yönde de etkileyebilir.
Bilgisayarda çok sık kullanılmasının sebebi programcının zamanla bu terimle kafayı bozmasıdır.
veritabanı algoritmaların da veya karmaşık-uzun algoritmalar gerektiren işlemlerde binary tree search kullanılır.ornegin hanoi kulesi nin 8 disk ve farklı başlangıç noktaları olan halini çözerken üzerine onu çözecek bir algoritma yazmak yerine bu yöntemle kabaca brute force yaparsınız.binary tree denen olayımızda verinin duzenli biçimde sıralanmasıdır veriyi kayıt ederken özen gösterirsiniz sonra burada arama yaparken basınız agrimaz.Annelerimizin hakkinda bize yıllarca nasihat verdigi kavramin yani duzenin matematiksel ifade edilisidir.
Bu duzen de ki her bir elamana node(yaprak) denir.en basta ki elamana ise root(kök - baslangic) denir.Linuxte en yuksek yetkili,gucu her previlige i almaya yeten olarak kullanılisida burdan gelir.yani ozetle admin-yonetici kelimesinin programcı jargonunda yazilisidir.