Romatoid artrit genellikle el ve ayak eklemleri de dahil olmak üzere, simetrik olarak eklemlerde inflamasyon ve bunun sonucunda şişme, ağrı ve zamanla eklem içinde hasara yol açan otoimmün bir hastalıktır.
En kötü romatizmal hastalık olan iltihaplı eklem romatizmasının bilimsel adıdır.
Daha çok kadınlarda ve soğuk ortamda oturan/çalışan insanlarda görülür.
Zor hastalıktır; öldürmez ama sürüm sürüm süründürür. Tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri fazladır.
Romatoid Artrit (Artrit = Eklem iltihabı) en yaygın romatizmal hastalıktır ve daha fazla kadınlarda olmak üzere nüfusun % 0,5 inde görülmektedir. Hastalığın sebebi henüz tam olarak açıklanamamıştır, ancak genetik faktörler ile oto imunite (= bünyenin kendi dokularına karşı çalışması) süreçleri ile bağlantılar mevcuttur. Tipik semptomlar arasında, geceleri ve gündüzleri el parmaklarında, genelde simetrik olarak, oluşan ağrılar ile sabahları bu eklemlerin 15 dakikadan daha fazla tutuk ve uyuşuk olmasıdır. Devamında başka eklemlere de sıçrama gerçekleşir. Eklemler deforme olur. Ender olarak organlara da sıçrar (gözlere, tükürük ve göz yaşı bezlerine, cilde, kalp ve akciğerlere).
çok çektirir vesselam. tedavi olunmadığında kalp yetmezliği, tedavi olunduğunda ilaçların yan etkileri sebebiyle karaciğer ve böbreklerde sorun çıkma olasılığı olan lanet hastalık. 45 yaşlarında ikiye katlanan tanıdıklarım da var.
sabahlarınız iptal, akşamlarınız iptal. yüzünüzü bile yıkayamazsınız.
daha saymak istemediğim niceleri.
geçen sene elim bu haldeydi, bu sene biraz daha düzeldi çok şükür.
şimdi nerde? omurgamda. ehe.
not: o yüzük 5 senedir parmağımda, geçen seneki kadar zorlamamıştı hiç.
ilk kez bu sene çıkarıp yeniden takabildim. yüzük vs. kış aylarında kullanılmaması tavsiye edilir.
kadınlarda erkeklere nazaran 2/3 daha fazla görülen bir otoimmün hastalıktır. genetik yatkınlığı olan insanlarda daha sık görülmektedir. türkiye'de görülme oranı %0,38'dir. tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte genetik faktörlerin yanı sıra çevresel,hormonal ve beslenmeyle ilgili faktörler de hastalığın görülmesinde etkilidir. el, ayak ve bacak eklemlerinde sıklıkla görülür. ayak tabanındaki yastıkçıkların kaybı, el ve ayak eklemlerinde tutulma, şişme, yanma gibi belirtileri vardır. genellikle osteoartirt ile karıştırılır fakat romatoid artrit kendisini simetrik olmakla ortaya çıkarır. ayırca eklemlerde ısınma, şişme, yanma ve eklemlerin osteoartritin zıttına yataktan kalkınca şişkin olması ve tutulması da osteoartrit ile arasındaki farklardan bir kaçıdır. bu hastalık kadınlarda hamilelik döneminde hormonal faktörler nedeniyle remisyona girer fakat emzirme döneminde daha şiddetli bir şekilde açığa çıkabilir.erken tanı ve tedavi bu hastalık için çok önemlidir. hastalığın ilerleyen aşamalarında hasta eklemlerini kullanamadığı için gündelik yaşamını gerçekleştiremez hale gelebilir. dolayısıyla iş kaybı yaşanır. tedavisi için ilk etapta dmard (hastalık modifiye edici antiromatizmal) ilaçlar kullanılır. daha sonra anti-tnf ajanların kullanımına geçilir. anti-tnf ajan kullanımında da başarı sağlanamazsa biyolojik ajan kullanımına geçilir. türkiye en çok kullanılan biyolojik ajan şu anda rituximabdır. fakat ilerleyen dönemde piyasaya yeni çıkacak olan abatacept bir kaç yılda rituximabı geride bırakabilir.
otoimmün bir hastalık olmasının yanında buna neden olan durumarın çevresel ve genetik faktörler olduğu düşünülmektedir. ayrıca tüm dünya da hemen hemen aynı sıklıkta görülmesi neden olan çevresel etkenlerin her yerde sıkça görülen ortak etmenler olduğunu düşündürtmektedir.
en sık görülen enflamatuar eklem hastalıklarındandır. kadınlarda daha sık görülür. daha çok proksimal (avuç içine yakın olan) eklemlerde deformite yapar, bunların bazılarına kuğu boynu bazılarına ise düğme iliği deformitesi denir. genelde ilk aşamada eklemler şiş ve kızarıktır. genetik olduğu söylenemez ama aile öyküsü vardır. çok çeşitli tedavi seçenekeleri vardır , terapiler de işe yarar. sabahları sertlik olması, genelde elleri tutması, ağrılı nodüllerle seyretmesi tipiktir. hasta sabah uykudan uyanınca ellerindeki sertlik ve bunların geç açılmasından şikayet eder. ulnar deviasyon denilen ellerin dışa doğru dönmesi de tipiktir. en doğru teşhis ve tedavi bir uzman tarafından yapılmalıdır.
ilkokul beşinci sınıfta bendenize tanısı konuldu konulacak olan fakat kesin tanıya ulaşılamayan hastalık idi. hala daha el eklemlerinde soğuğa hassasiyet bulunmakta, kaşınmakta, şişmekte ve morarmakta bilhassa kışları aman sözlük. bir de bir takım bitki çayları içiriyor bu hasalık günde beş vakit ki erken yaşta buna bulaşan insanların ömrünün geri kalanında insanların en tiksindiği bitki çaylarını bile lıkır lıkır götürdüğüne şahit olunmuştur. kesinlikle böyledir.