bugün

Güzelmiş.
Bir nevi Avrupa'nın Bağcılari
Bol bol çingeneleri vardır.
bu ülkeyi avrupa birliğine almak hangi çipil gözlü salağın fikriydi acaba, hep bunu düşünüyorum.

hangi akla hizmet yani, neden?
romanya büyük oranda fransa'nın gölgesi altındadır. kuruluşundan bu yana iki ülke çok yakın olmuştur romanya'nın ab'ye girişinde de fransa'nın etkisi vardı. ab'de de iki ülke ağırlıktadır. biri almanya, diğeri fransa. zaten ab'nin kuruluşu bir anlamda ikinci dünya savaşından sonra daha önce iki dünya savaşında karşı karşıya gelmiş bu iki ülkenin bir daha savaşmaması için kurulmuş birtakım işbirliği sözleşmelerinden gelir. bugün de ab dediğimiz yapı da büyük oranda bu iki ülkenin etki alanlarından meydana geliyor. romanya fransa'nın etki alanında. mesela yunanistan daha çok almanya'nın etki alanında. o yüzden yunanistan borçlarını sürekli merkel dert edinir.
görsel
Romanya'nın I. Dünya Savaşı başlarında izlediği tarafsızlık politikası, I. Ferdinand'ın (hükümdarlığı 1914-27) başa geçmesi, itilaf Devletleri'nin toprak vaatleri ve Alman saldırganlığı gibi nedenlerle değişmeye başladı. Rumen önderlerinin düşüncelerine göre, Almanya ve Avusturya'ya karşı girişilecek bir saldırı başarılı olursa, Transilvanya, Bukovina ve Banat yaylası ele geçirilebilirdi.

Ağustos 1916'da Avusturya'ya savaş açılmasından kısa bir süre sonra Romanya ittifak Devletleri birliklerinin işgaline uğradı. Alman ve Avusturya orduları Romanya'yı dört ayda ezdiler ve 1916 Aralık ayında Bükreş'e girdiler. Romanya'nın yenilmesiyle Almanya önemli bir tahıl ve petrol deposunu ele geçirdi. Bunun sonucu olarak bu devlete karşı uygulanan ablukanın etkisi biraz azaldı ve savaş daha da uzadı.

Hükümetle birlikte Iași'ye (Yaş) taşınan Ferdinand, Sovyet Devrimi'nin Romanya'ya sıçramasından çekindiğinden 1917'de köklü bir toprak reformuna söz verdi. Rusya Brest-Litovsk Antlaşması'yla (Mart 1918) I. Dünya Savaşı'ndan çekilince, direniş gücünü yitiren Romanya, ittifak Devletleri'ne boyun eğmek zorunda kaldı.

Dokuz maddelik antlaşmayla, Romanya Dobruca'nın güneyini Bulgaristan'a geri veriyor, Kuzey Dobruca'da almanya, avusturya, türkiye ve bulgaristan tarafından bir ortak yönetim oluşturuluyordu. Ayrıca Karpat Dağlarında Avusturya-Macaristan lehine sınır düzeltmeleri kabul edildi, bu bölgedeki geçitlerin denetimini yine bu ülkeye bırakıldı ve petrol kuyularının da 90 yıllığına Almanya'ya kiralanması kararlaştırıldı.

Antlaşmanın özellikle iktisadi nitelikteki maddeleri önem taşıyordu: ittifak Devletleri, Rumen petrol kuyularının işletme imtiyazını, tahıl dışsatım tekelini, demiryollarıyla Tuna trafiğinin denetimini ele geçridiler. Verilen büyük ödünler ve işgal kuvvetlerinin düzenlemeleri ülkeyi tam bir ekonomik yıkıma sürükledi.
ortalama internet hızının 61.08 mbps olduğu ülke.
Bir Balkan ülkesidir.
romanya demek;

(bkz: hagi)
Buna ziua prieteni! Fazla gramer kullanmadan derdimi anlatabildiğim balkan ülkesi. Sadece 3 hafta kadar bulundum burada. Halkın genç kısmının ingilizce bilme oranı da yüzde 70 üzeri desem abartmış olmam sanırım.
Artık mali durumu bizden iyi olan balkan ve karadeniz ülkesi.
ingilizce bilen çok var, hayret ettim.
Dedem benim buram memleketim dermiş ama doğum yeri silistire çıkıyor e devlette anlamadım yani oralı mıyız Bulgaristan lı mı.
III. Vlad´in memleketi.
kötü şöhretli kont vlad yüzünden kendilerinin ve topraklarının lanetli olduğuna inanırlar. insanlara baktıkça o dönemin acılarının nesilden nesile nasıl geçtiğini yüzlerinden anlarsınız. tılsımcılık, büyücülük, falcılık çok yaygındır.
Kızları taş gibi olan ülke..
Bulunduğum şehirde grup grup gezen mafya tipli korkunç insanların geldiği ülke.
Romanya halkına Rumen denir.
Roman diye Türkiye'de çingenelere deniyor. Romanya denilince Türkiye'de birçok kişi romanların yaşadığı bir dokuz sekiz ülkesi sanıyor. Romanya Latin bir halktır.
Vlad tepeşten başka ünlüsü olmayan ülkedir.
eskiden osmanlı'nın vilayeti olan, o zamanlarda halkına ulah denilen, drakula'nın memleketi olan ve de milli bir kahraman olarak görüldüğü fakir bir latin ülkesidir.
görsel
günlük üretimine göre 20 yıllık petrolü olan ülke.
yıllık üretimine göre 10 yıllık doğalgazı olan ülke.
cb kararnamesi ile vatandaşlarının türkiye ye vizesiz olarak girişine olanak verilmiş olan ülke.

karar tarihi daha çok yeni. biz mi? bize yokkkk biz hala seve seve vizeyle.
baba ocağım dediğim (babamın doğum yeri) ülke.
içimde sönmez bir baba ocağı, memleketim arzusunun olduğu yer. bayram seyran herkes memleketine baba ocağı dediği yere gider de onlara imrenirim. benim için baba yurdudur.
hala oralarda akrabalarımız vardır. yeğenlerime vatandaşlığını almalarını akıl veririm ki vatandaşlık alma hakkımız vardır ve yeğenlerim almıştır. şimdilik sadece yurt dışı seyahatlerde (eğitim, turist vb) bu durumun (romanya'nın ab ülkesi olması) yararını görüyorlar.
21 Mart 1991 tarihinde yayımlanan Romanya Vatandaşlık Kanunu, son olarak düzenlenen 25 Eylül 2017 tarih ve 760 sayılı RESMi GAZETE’de yayınlanan 21 Eylül 2017 tarih ve 65 sayılı ACiL DURUM MUAYENEBESi ile bu hak (vb balkan ülkelerinden göçmenler) doğum yeri romanya olanlara ve onların çocuklarına torunlarına vatandaşlık alma olarak tanınmıştır.

eğer genç, bekar olsaydım romanya vatandaşlığı alır bu ülke vatandaşlığından çıkardım. bilmiyorum, iki ülke vatandaşlığı bana biraz iki yüzlülük gibi geliyor. tercih edene laf da söylemem, bu benim değer yargım.
ne dediniz?
benim gibi ırkçı dinci biri bunu nasıl mı yapar-ister?
neden olmasın? beni türk yapan bu ülke değil, benim dinimin islam olmasını sağlayan da suudi arabistan değil.
yeryüzünde hiçbir güç iktidar ülke rejim sistem ideoloji bayrak benim ırkımın ve dinimin sahibi değildir.
ben haç'ın altında da türk ve dinim islam olarak yaşarım.
daha önce de yazmıştım, bakın cumhurbaşkanlığı forsuna; orada onlarca bayrak var. her renk ve şekil bayrak, her coğrafya benim yaşam alanım.