romantizm

entry129 galeri21 video2
    28.
  1. 28.
  2. 27.
  3. 26.
  4. 1830'lu yillarda neo-klasisizm'e tepki olarak dogmustur.
    Romantik resimde zengin renkler ve enerjik firca vuruslari kullanilmis, dramatik konular betimlenmistir. Romantik resimde onemli olan kesinlikle olay degil, olayin yarattigi duygudur.
    Bu akimin resimdeki en onemli temsilcileri
    Ingiltere'de
    William Turner
    http://wahooart.com/a55a04/w.nsf/opra/brue-6e3tlh/ $file/g.jpg
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/43678/+
    William Blake
    http://escribiramachetazo...2008/11/william-blake.jpg
    Fransa'da
    eugene delacroix

    http://www.ricci-art.net/img005/145.jpg
    Almanya'da
    Caspar David Friedrich
    http://www.juglares.org/g...r_david_friedrich_032.jpg
    http://www.yoibaparaalgoe...ncontemplatingthemoon.jpg

    Ispanya'da
    Takintili sevdigim Francisco Goya
    http://upload.wikimedia.o..._goya_-_casa_de_locos.jpg
    http://www.rbvhs.org/teac...apeuro/images/may_3rd.jpg
    http://garbo.ilcannocchia...o_devorando_a_su_hijo.jpg

    Muzikte ise en unlu temsilcileri
    Brahms, Beethoven, Schuman olmustur.
    2 ...
  5. 25.
  6. sihirli bir kavramdır romantizm. öyle çicekle böcekle olmaz. mumla ay ışığıyla olmaz.
    aşkı aşk kılandır romantizm...
    ruhu canlandırandır romantizm...
    şair olmaktır kelimeleri kullanmadan...
    senaryolar yazmaktır başrolleri yansıtmadan...
    tutkuyu hissetmektir, hissettirmektir romantizm...
    1 ...
  7. 24.
  8. 23.
  9. taktikçi beylerin sonunda yatak hayaliyle uyguladıkları politikadır efendim. herkese kanmayalım kızlar, herkesi kandırmayın beyler *
    2 ...
  10. 22.
  11. belirgin özellikleri; akıldışılık, duygusallık, heyecan, içgüdü, öznelcilik, imgelem, yalnızlık, doğa sevgisi, yurt severlik, ütopyaya kaçış gibi özelliklerdir.
    3 ...
  12. 21.
  13. bu akımın ençok dikkat çeken konusu, duyarlılık kavramıdır. hissetme, empati kurma, anlama. peki anlamanın hissetmenin ardından hangi akımlar geldi dersiniz? insanoğlu romantizm akımından sonra yokedici felsefelere yöneldi ve anladığı hissettiği herşeyi yoketmeye çalıştı.
    3 ...
  14. 20.
  15. değişik ülkelerde değişik biçimlerde ortaya çıkmıştır. ingiliz edebiyatında daha çok şiirde kendini gösterir. ingiliz şiirinde kalın bir çizgide kendini gösteren romantizmin bu çizgideki ilk ismi William Wordsworth'tur. Tabiata karşı kutsal saygı düşüncesini benimser ve şiirlerinde doğayı yapmacıksız bir şekilde anlatır. Ayrıca Samuel Taylor Coleridge, Percy Bysshe Shelley ve John Keats da bu çizgide yer alır. Çizginin en kalın yerinde ise Lord Byron bulunur. Alman edebiyatında 18. yüzyılın ikinci yarısında "coşkuculuk" hareketiyle birlikte gelişir. Bu hareketin öncüleri Klopstock ve Herder romantizmin müjdesini verir. Ancak, Alman edebiyatında romantizme giden kapıyı dünya edebiyatının en büyük isimlerinden biri olan Johann Wofgang Goethe açmıştır."Genç Werther'in Acıları" romanında Goethe döneminin acılarını duygusal bir dille anlatmıştır. "Wilhelm Miester" ve "Wilhelm Miester'in Seyahat Yılları" adlı eserlerinde toplumun yeniden düzenlenmesi sorununa dokunur. Ama onun en büyük eseri "Faust"tur. Goethe'nin açtığı yoldan ilerleyen Schiller ise yapıtlarında özgürlük, isyan, doğa, ihtilal gibi romantiklerin yaslandığı temel kavramları yadsımadan, tarih olgusunu zenginleştirmiştir. Haydutlar, Hile ve Sevgi, Mary Stuart ve Wilhelm Tell gibi yapıtlarında despot yönetime başkaldırma temalarını işleyen Schiller'in bu tarihi yönelimi, daha sonraki Alman romantiklerini de geliştirmiştir. Romantizmin Alman şiirindeki öncüsü ise Heinrich Heine'dir. Romantizm Fransız edebiyatında daha yaygın bir özellik gösterir. François Rene de Chateaubrian,roman, deneme ve gezi yazıları türünde eserler kazandırmıştır Fransız edebiyatına. Fransızların dünya edebiyatına kazandırdığı ve bu akımın öncülerinden olan Victor Hugo'dan başka; Benjamin Constant, Alphonse de Lamartine, Alfred de Vigny, Alfred de Mussed ve Theophile Gautier sayılabilir. italyan edebiyatında romantizm akımı içinde anılması gereken isimler;Alessandro Manzonil ve Giacomo Leopardi'dir. Rus edebiyatında ise Byron ve Schiller'den etkilenen Aleksandr Puşkin, Rus toplumunun renkliliğinden de yararlanarak bu akımı zenginleştirmiştir. Romantizm Türk edebiyatı üzerinde de etkili olmuş, özellikle Tanzimat Dönemi yazarları bu akımı çağrıştıran eserler vermiştir. Victor Hugo'dan etkilenen Namık Kemal bu dönemin en etkili yazarlarındandır.

    kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Romantik_D%C3%B6nem
    1 ...
  16. 19.
  17. ''1790'dan yaklaşık 1850'ye kadar Avrupa'da gelişim göstermiş büyük bir akım olan, edebiyatın, müziğin felsefenin görünümünü köklü bir şekilde değiştiren ve resimde bir yenilenmeye yol açan romantizm, belli bir tanıma girmeyen niteliğni korumakla beraber, var olmanın özgür bir ruh halini işaret etmektedir. Romantizm bir edebiyat akımı olmanın ötesinde, 18.yy.sonu ile 19.yy.başlarında Avrupa'da yer etmiş belli bir duyarlılığı belirtir. ingiltere ve Almanya'da doğan bu hareket Fransa ve Güney Avrupa ülkelerine biraz daha geç girmiştir. Klasik edebiyat akımına tepki olarak 18.yüzyılın sonlarında doğan ve Victor Hugo'yla birlikte büyük ün kazanan Romantizm, insanın yaratma özgürlüğü önündeki her şeye karşı durur. 'En iyi kural, kuralsızlıktır' diyen romantikler, insanın duygularını, düş gücünü hayata geçirmesini ve insanı düzeltmenin toplumu düzeltmekle olabileceğini savunurlar.''

    http://tr.wikipedia.org/w...Romantizm_ak%C4%B1m%C4%B1
    1 ...
  18. 18.
  19. erkeklerın mum yakıp sevişmek olarak algılamalarıdır oysa bılmezlerkı romantık degıl ormantık oluyorlar.
    1 ...
  20. 17.
  21. genellikle erkeklerin b.k ettiği yok öyle bir dünyadır... *
    kadın ve erkek göz göze gelirler. bakarlar, bakarlar, bakarlar, bakarlar... artık birinin bir şey söylemesi gerekiyordur yoksa öküz ve tren muhabbetin içine dalacaklardır. ve beklenen hamle erkekten gelir.

    -yatalım mı?
    -ne?
    s.kişek diyom?
    -allah belanı versin maamut, allah seni naapmasın mamuuuut... romantizmimi sktin, beni de s.k kurtul mamuuuut... *
    4 ...
  22. 16.
  23. ufacık boş odada, bir sünger minder üstünde, fersiz yanan tek bir mumun ışığında, kelpeten ve vida ile açılmış, çay bardağından içilmiş en ucuz kırmızı kavakldere'nin; "everthing i do"nun fona girişiyle ağız değiştirmesidir... ilk öpüştür... tüm sıradanlığa meydan okurcasına tutkulu, ilk olmasına karşın cesur... off diyorum...
    2 ...
  24. 15.
  25. keman, gül, şarap üçlüsüdür.
    0 ...
  26. 14.
  27. sanatta ülküselleştirilmiş doğanın yoğun bir duygusallık ve duyarlılık yansıtacak nitelikte ele alınıp yapıtların bu doğrultuda yapılması anlayışı. genellikle akılla yönlendirildiği varsayılan bütün sanat anlayışının ve matematiksel biçim düzenlerinin karşıtıdır. sanatta romatik eğilimler ilk olarak 18 yüz yılın son çeyreğinde ingiltere de belirlenmeye başlamışlardır. özellikle bahçe tasarımı ve manzara resminde romantizmin etkisi güçlü olmuş, tarihte ilk kez doğal çevre kaygısı ve doğaya saygı anlayışı bu dönemde belirmiştir. yüzyıllar boyunca uygulanagelen doğaya müdahale geleneğini sorgulamayı ilk deneyenler romantikler olmuştur. bu nedenle, romantizm çağı için devrimci bir atılım sayılır.
    1 ...
  28. 13.
  29. bu akımın öncüsü sayılan victor hugo'ya bir soru yöneltilir;
    romantizmi hangi tarihte buldunuz?
    cevap " isterseniz dakikasını da soyleyeyim"
    1 ...
  30. 12.
  31. teorisyeni j.j rousseau olan ingiltere'de doğan,almanya'da gelişen,fransa'da kendini gösteren akımdır.klasisizm'e tepki olarak doğmuş olan romantizm akımının ilk temsilcisi victor hugo kabul edilir.victor hugo'nun hernani adlı oyunu klasisizme karşı verilen en büyük yapıttır,ve hernani adlı oyundan sonra romantizm bir akım olarak kabul edilmeye başlanmıştır.romantizm akımının etkisiyle lirik şiirde de gelişmeler görülmeye başlanmıştır.romantizm akımında sanatın ve sanatçının özgürleşmesi esas alınmıştır,tanzimat dönemi romantiklerinin hayranlık beslediği kişiler genellikle william shakespeare,goethe ve schiller'dir.romantizmle ilgili yapıtlarda hayat her yönüyle ele alınır,şiirlerinde,bireycilik,egzotik ülkelere duyulan hayranlık,doğuya hayranlık *** gibi konular da işlenmiştir.zıtlıkların uyumu ilke olarak benimsenmiştir,sınıf ayrımı yoktur.romantizmde düz yazıda roman,tiyatroda dram öne çıkmıştır.ingiliz temsilcileri;shakespeare,byron,shelley,keats..alman temsilcileri;goethe,schiller..fransız temsilcileri;j.j rousseau,chateaubriand,madam de stael,lamartine,victor hugo,alfred de vigny,alexandre duma pere,george sand,alfred de musset ve voltaire'dir.
    0 ...
  32. 11.
  33. 10.
  34. şakaklari ağarmiş kart mesrutiyet zamparalarinin prof.lugunu yaptiğini olgu.
    1 ...
  35. 9.
  36. fazlası da azı da zarar olan şey!
    4 ...
  37. 8.
  38. 7.
  39. 6.
  40. 5.
  41. sefiller kitabıyla zirveye çıkmış, gerçek dünya ile hayal dünyasını birleştirmeyi amaçlayan edebiyat akımı.. victor hugo abimiz başroldeymiş bu konuda..
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük