Başka dünyalara geçişin gerçekliğinin ispatıdır. Okumanın film izlemeye göre bir üstün yanı da budur mesela. Senaryo elinize verilmiştir ve artık siz yönetmensinizdir. Olayları, kişileri, karakterleri kendinize göre hayal gücünüzde oynatmak kalıyor size.
iyidir, hayal gücünü besler. film izleyip, dizi izleyip, özet okuyup kolaya kaçmaktansa uzun uzun sindire sindire okumak kişiyi entelektüel birikim olarak da geliştirir.
kimileri "kitap" okumayı sever, fakat "roman" okumayı zaman kaybı olarak görür. hatta dizi izlemekten bir farkı yoktur. mesleki ya da bilgi yüklü kitaplar okumak roman okumaktan daha iyidir ve kişi bu şekilde kendini geliştirebilir. hayatının belli bir bölümünü saçma sapan romanlar bitirerek geçirmiş birisi olarak, eğitici ve kişiyi geliştiren kitapların çok daha önemli olduğunu düşünmekle birlikte, romanların kitaptan bile sayılmaması kanaatindeyim. nasıl ki televizyon dizileri ve futbol gibi şeyler insanları uyutmak ve zaman harcamak içinse, romanlar da benim gözümde öyle ve insana pek bir şey kazandırmaz. bunun dışında gidip iş hukuku, yabancı dil, mesleki eğitim üzerine okunacak bir kitap insanın hayatını değiştirebilir. basitçe açıklamak gerekirse: roman okumak, kitap okumak değildir. kitap dediğin her sayfasında eğitir.
bazı kitapseverler tarafından küçümsenen eylem.
ama bir roman okudum, hayatı farklı algılıyorum demek için bile okunabilir.
her romanda farklı kişi olmak büyük bir ayrıcalıktır.