Kanatlı Zafer heykeli, bronz. MS 1. yüzyılın ortalarına tarihlenen heykel, 1826'da yapılan arkeolojik kazılar sırasında, çok sayıda başka bronzla birlikte, Geç imparatorluk dönemlerinde muhafaza edilmek üzere saklandıkları Capitolium tapınağının kalıntıları arasında bulundu. Brescia'daki Santa Giulia Kent Müzesi'nde sergileniyor.
Heykel, başlangıçta sol ayağının altında bir miğferi olan ve galibin adını taşıyan bronz bir kalkan tutan kanatlı bir kadın figürünü tasvir ediyor. Heykeli kimin yaptırdığı bilinmese de MS 69'da Brescia yakınlarındaki bir savaşı kazandıktan sonra imparatorluğun kontrolünü ele geçiren imparator Vespasian olma ihtimali bulunuyor.
Egzersiz yapan 10 genç kadını gösteren taban mozaiği (Bikinili Kızlar olarak da biliniyor). Yaklaşık MS 3.-4. yüzyıl. Villa Romana, Piazza Armerina, Sicilya.
Mersin’deki Roma döneminin önemli liman kenti Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde bulunan 1700 yıllık portre büst.
Aristokrat, yönetici ya da komutana ait olduğu düşünülen ve günümüze oldukça korunagelmiş olan büst , Sütunlu Cadde’de, Cardo Maximus üzerinde yapılan 2018 yılı sezonu çalışmalarında, Batı Stoa önünde ortaya çıkarıldı. ince kristalli beyaz mermerden malzeme ile yapılmış, "Toga" (Roma dönemi kıyafeti) giymiş bir erkeği tasvir ediyor.
Sümer medeniyeti de vallahi billahi yıkılmamıştır bak yazı,tekerlek hepsini kullanıyoruz hem zaten sümerler de tıpkı türkler gibi ön asya ya horasan-batı türkistan dan geldi
Kültürümüzü batıdan gelen emperyalizme kurban etmeyiz.
Bir atleti gösteren mozaik. 1824 yılında Caracalla Hamamı'nda bulundu. MS 4. yüzyılın ilk yarısına tarihlendiriliyor. Bir çok kez restore edilmiş. Vatikan Müzeleri'nin bir parçası olan Gregorian Profane Müzesi'nde.
- resim, heykel, mozaik ve mimarlık sanatı bu medeniyet içerisinde şekillenmiş ve gelişmiş, tecrübelere değil hesaba dayalı mühendislik kavramı ilk kez bu dönemde ortaya çıkmıştır. o günkü şartlarla inşa edilen, ayasofya kilisesi, bozdoğan kemeri, yerebatan sarnıcı, augustus tapınağı, aspendos tiyatrosu gibi mimari ve mühendislik şaheserleri, bu medeniyetin bizlere bıraktığı kültür mirasının sadece birkaç örneğidir.