müzik türüdür.
Rock and Roll (rock'n roll olarak da anılır) 1950'lerin Amerika'sında ortaya çıkmış bir müzik türüdür. Bu tarihten sonra hızla ilk önce tüm ülkeye, ardından da tüm dünyaya yayılmıştır. Bu müzik türü, daha sonra sadece rock olarak adlandırılacak müzik türlerine bölünmüştür. Rock and roll ve daha sonra aldığı haller, 1950'lerden 1990'ların ortasına kadar en çok dinlenen müzik türlerindendir. Genellikle elektro gitar, bas gitar ve bateri eşliğinde çalınan müziğe bazen piyano ve org da eşlik eder. Gitar tarafından değiştirilmeden önce, saksafon bu türde en çok kullanılan müzik aletiydi.
hep felsefesinden bahsettim şimdi bir müzik bilgisi yazayım;
Chuck Berry' nin meşhur Chess Records Stüdyoları' nda 1955'te kaydettiği ''Maybellene'', bütün hikayeyi başlatan şarkıdır.
Maybellene ülke çapında hadise yarattı. 1 milyondan fazla sattı, listeleri yıktı geçti ve dünyaya yeni ve kuvvetli bir sesin doğumunu müjdeledi: Rock' n roll.
lakin, bursalı olanlar bileceklerdir şu arapşükrüye gittiğinde insan tüm yaşama sevincini kaybediyor. neden bir insan rock müzik dinlediğinde dünyanın hakimiyeti kendi elindeymiş gibi davranır idrak edebilmiş değilim.
elmayla armudu birbirine karıştırmış embesiller. dinlediğin müziktir senin hayatın onun çok dışında birşeydir yazın sıcağında simsiyah derileri çekip g.tünü pişik edince adam mı oluyorsun, akıllı mı oluyorsun?
müzik ruha hitap etmez mi? öyleyse halet-i ruhiyene göre an gelir alâaddin yavaşça dinlersin, an gelir haggard dinlersin, an gelir attila ilhan ölür falan.
*bak benim piercingim var ne kadar marjinalim değil mi? hatta deri ceketimde var, bak saçımda siyah ayy ne kadar entelim, ne kadar coolum.
*biz rockerlar ve diğerleri yani bir avuç bok canııım. şuna bak şuna turuncu giymiş ay sen öl emiii.
biliyorsun sözlük burdaki bazı insanların boyaları sadece siyah, siyahların üzerini renklendirmeye yetişemiyorum!
sözüm müzik zevki olan ve düşünebilen insanlara değildir, sizleri tenzih ederim ve diğerlerine yarrrock derim!
endüstriyel zamanların müziği. dev çelik fabrikalarında çalışan işçilerin, amerikan proleteryasının müziği olarak doğdu.
rockseverler bana kızmasın, ki ben de aslında onlardan biriyim, üretim biçimindeki değişiklikle birlikte ortadan kalkmasa da giderek daha az popüler olmasına şaşmamalı. hala iyi rock grupları ve müzisyenleri çıkıyor (bkz: white stripes) (bkz: pj harvey)ama bir daha led zeppelin, deep purple, ozzy osbourne, metallica, motörhead, iggy and the stooges ve daha sayamıyacağım niceleri gibi rock grupları çıkar mı? sanmam.
artık hip hop ve tekno var. bilgisayarla üretiliyor çoğu kez masa başında. hakim üretim biçimindeki gibi.
rock da belli bir üretim biçiminin yansıması idi ve onunla birlikte en azından batıda marjinalleşiyor. çin'de pekala mümkün ama.
bu rock müziğin tamamen ortadan kalkacağı ve dinlenmez olacağı anlamına gelmez tabii. insanlar hala bunları keyifle dinlemeye devam edecek ama bir tür nostalji olarak.
sonuçta doğan herşey ölür biliyoruz ama ortadan kalmaz tamamen.
gerçek dinleyicilerinin bi şekilde batı tarzı klasik müziğe ve arabeske de ilgi duyduğu, hayata ve sisteme isyan duyguları barındıran,diğer müzik türleri gibi yapılması çokta kolay olmayan müzik türüdür.yaşam felsefemizdir.
dinlemeyen herkese enteresan gelen bir müzik türü.
bunu dinleyen her kızı hafifmeşrep, her erkeği de kazanova sanıyorlar. burdan size sesleniyorum, yok ulan oyle bişey. kaç senedir ne bi grup seks yapmışlığım var ne de boyna veren bi kıza rastlamışlığım. boş hayaller bunlar boş.
ben küçükken özendiğim abilerin, ablaların dinlediği müzikti. bu abiler ve ablalar hep siyah giyerlerdi ve ellerinde enstrüman ya da kitap olurdu genelde. uzaktan bakıp ne kültürlü insanlar derdim ve onlar gibi olmak isterdim. sonra büyüdükçe rock beni de sardı, dinlemeye başladım. sonra limit nickli yazar girdi hayatıma. zaten müzikten daha fazlası olduğuna, bir felsefe, bir yaşam tarzı olduğuna inandığım rockın tam olarak ne olduğunu anlamamı sağladı.
büyüdüm ve o özendiğim abilerim gibi olmuştum ama bir şeyler farklıydı. o abilerin, ablaların takıldığı mekanlara takıldım ben de; ama dedim ya bir şeyler farklıydı. o siyah giyen insanlara zamanında satanist damgası vuranlar, o ablalarla konuşacak cesaretleri olmadığından onlara uzaktan laf atanlar da artık o mekanlara takılmaya başlamışlardı. sanki hepimizden daha rockcı görünüyorlardı ama her hallerinden belliydi boş oldukları. ellerinde kitaplar yoktu. genelde kitabın yerine bira oluyordu. benim o özendiğim abilerin, ablaların ellerinde de zaman zaman bira vardı; ama bira farklı duruyordu onlarda sanki. belliydi çünkü alkolü, sigarayı ya da enstrüman çalmayı bir ifade biçimi olarak görmüyorlardı. onlar tüm bunları seviyorlardı ve sevdikleri için yapıyorlardı. onların karşı cinsi etkilemek gibi bir amacı yoktu. zaten sayıları o kadar azdı ki karşı cinsi bırakın etkilemeyi ürkütüyorlardı sanırım. herkes onlardan uzak durmak istiyordu. mık güzeldi onlarla, eski adliye arkası güzeldi. onların hataları yok muydu elbetteki olmuştur. ama bir zararları varsa da bu zarar ancak kendilerineydi. bildikleri gibi yaşıyorlar kimseyi takmıyorlardı. bir de şimdi onların yerini alanlara bakıyorum ya da daha doğru bir ifadeyle bizim yerimizi alacaklara. kendileri hariç herkes için yaşıyorlar. yaptıkları her harekette, giydikleri her şeyde, dinledikleri her şarkıda başkalarının isteklerine itaat ediyorlar sanki. belki de yanılıyorumdur, belki de abartıyorumdur ama şundan eminim günümüzde rock diye tanımlananlar ve yapılanlar benim bildiğim, sevdiğim şeyler değil ve o abilerin ya da ablaların sevdiği, inandığı, yaşadığı şey de değil.
altın çağını 70'lerde ve 80'lerde yaşayan, artık popüler kültürün etkisi altında yavaş yavaş ezilmeye başlamış müzik türüdür. bir de emo denen zımbırtıların bir numaralı malzemesidir ki, asıl üzücü olan da budur. rolling stones, deep purple, led zeppelin, queen, cat stevens, beatles, dio, judas priest, scorpions, black sabbath, white lion ve daha nice usta grup/müzisyen dinleme zevkinden uzak; evanescence, emre aydın, him gibi abidik gubidik şeyler dinleyen bir topluluğun diline düşmüştür rock. dertleri nedir? farklılık..
(bkz: la bi git)
müzik tarihinin en yaygın, verimli, ticari ve karlı müzik türü olarak büyük bir uluslarası endüstrinin gerecini oluşturan popüler müzik çeşidi. 1950' li yıllarda ortaya çıktığından beri rock müzik çeşitlenen stilleriyle batı dünyasının sanat müziği ve halk müziği geleneklerini kendi anlayışına göre pop müziğe taşıyarak etkisini dünya ölçeğinde yaygınlaştırmıştır. Bütün dillere girmiş olan "rock" kelimesi sallanma anlamına gelir. ancak sallanmamın "roll" biçiminde yani yuvarlanarak yapılması gerektiği de belirtilir.