karadeniz yolu projesinden önce karadeniz sahilinde bulunan iller gibi plajı olan ildir. şu anda elle sayılacak kadar plajı bulunmaktadır. şehirde trafik lambası bulunmaması en dikkat çeken şeylerden biridir. sıcakkanlı insanların bulunduğu ildir. merkezi iki tane caddeden oluşur ve planlama yapılmadan önce her köşe başında taksi durağı bulunmaktaydı. yaz haricinde her 3 günden dördünde yağmur yağmaktadır.*
RIZE
Cay Bahceleri, Kackar Daglari, Ayder ve Camlihemsin Yaylalari, Anzer Bali, Zilkale ve Buzul Golleri, Elevit Selalesi, Palovit Yaylasi, Firtina Deresi Vadisi, Rize Kalesi, Rize Bezi ile meşhurdur.
yeşille mavinin buluştuğu, binbir türlü çiçek kokusunun burunları gıdıkladığı, dağlarında renk cümbüşünün yaşandığı çayı ve anzer balıyla ünlü güzel memleketim.
Karadenizin doğusunda bulunan 78 bin nüfuslu, bünyesinde bir üniversite(Rize Üniversitesi), birde spor takımı bulunduran, çay bahçelerinin memleketi, kivinin diyarı, Çaykurun anavatanı, hafta da 2 kez yğmur biri 4 diğeri 3 gün süren yağmurların yağdığı şirin mi çok şirin il.
geçen otoban sayesinde biraz soğuk ama yinede türkiyenin en uzun 2. sahil şeridi olma özelliğini koruyan yinede sevimli her zaman gelişmekte olan sıcakkanlı sempatik insanların içinde bıcırdaştığı memleketim
dünyanın en fazla çay üreten bölgelerinden birisidir. türkiyenin çay üretiminin tamamını karşılar. bol yağış alır ve bu yağışlar bazı zaman illallah dedirtir adama. (bir kere 13 gün aralıksız yağdığına tanık oldum.) toprak kayması riskini en fazla taşıyan yerlerden birisidir. onca ağaca rağmen gene de toprak kayar, insanlar canlı canlı gömülür ve insana "yazık be yazık" dedirtir. geçtiğimiz yıllarda afet bölgesi ilan edilmişti bu sebeple. bir diğer önemli geçim kaynağı da balıkçılıktır. engebeli olan arazi tarıma çok fazla elverişli olmadığı için ve olan yerlerin çoğu da çaylık olduğu için insanlar balıkçılığa yönelmiştir. gerçekten de balığının tadı türkiyenin hiçbir yerine benzemez. karadeniz balığı yemek başkadır. ayrıca büyük kentlere hızla göç verir. öyle ki istanbul'un ciddi bir nüfusu rizelidir.
çok fazla yağmur yağsa da,
küçük bir yer olsa da,
sosyal imkanları geniş olmasa da,
artık "ara sıra" gitsem de,
iyi ki varsın canım memleketim dememe sebep olan yerdir.
rizemdir...
bir de güzel dergisi vardır, büyük yürekli insanların çabaları ile tam dokuz senedir aksamadan çıkan:
(bkz: mavi yeşil dergisi)
turunçgiller sınıfındaki portakal ve limon'un da yetiştirildiği illerimizden birisidir rize.*
çoğu karadeniz bölgesi ilinde olduğu gibi köylerinde dağınık yerleşim bulunur. diğer bölgelerdeki su kenarına yerleşim bu bölge dahilindeki tüm illerde olduğu gibi su her yerden çıktığı için, evler arazinin en sağlam yerine yapılır.
hani gazetelerde görülür hep yıkıldı yıkılacak gibidir ev uzaktan bakınca, lakin bölge insanı evini sağlam zemine dayayıp üzerine yapar.
yağmur nedeniyle taşan akarsular bu ilin en büyük felaketidir. aşırı yağış alması yüzünden sel ve heyelan felaketi sıklıkla yaşanır.
tuhaf bir yer.insanı tuhaf,iklimi tuhaf,şivesi tuhaf.
hemşericiliğin son derece güçlü olduğu(trabzon kadar değil) bu kent yaratıcının büyük bir lutfu olarak yemyeşil ve çok güzeldir.
kendisiyle şu yaşıma kadar tanışma fırsatı bulamadığım şehir. bundaki en büyük etken rize'nin dağlarıyla, denizleriyle kalkıp istanbul'a gelmesinin imkansız olması ve benim tee oraya kadar gitmeye üşenmemdir sanırsam. fakat istanbul'da o kadar çok rizeli var ki gidip görmenize gerek kalmaz buranın insanını tanımak için.
bunların çok büyük çoğunluğu psikopattır. bahsettiğim hakiki bir psikopatlıktır. öyle çevreye korku salıp nam yapmak için falan değil. bir rizeli kızgınken eline bıçak verin ortamı 3 dakika içerisinde mezbahaya çevirebilir. birçoğu hakikaten muhafazakardır. fakat bu muhafazakarlık ne hikmsetse yaş 50'ye yaklaşırken ortaya çıkar. o yaşa kadar içki mi dersiniz, kumar mı dersiniz, karı-kız mı dersiniz allah ne nimet verdiyse hepsine muvaffak olmuşlardır. içkiyle kumarla arası olmayanın nispeten düzgün kesiminin muhakkak karı kızla münasebeti olduğundan söz edebiliriz. 50'den sonra yapılan hac vazifesiyle abdestli namazlı günler başlar ve hovardalık saltanat usulü evlada geçer.
birbirlerini ticari ortamlarda ya çok iyi korurlar ya da çok iyi düdüklerler. bazıları çok dürüsttür bazıları ise çok bozuktur arası yok. velhasılkelam tuhaf insanlardır. her an her şeyi yapabilitesi yüksektir bu memleketin insanının.
ayder'inde anzer'inde horon tepmenin farz olduğu memleketimdir.çıkarsın anzer'e hayattan vazgeçersin bin kişiyle horon tepersin,gidersin ayder'e alırsın sevdiceğuni iki kelam edip bir de tavla atarsın ki hayat herşeyden daha güzeldir o vakit.inersin merkez'e sahile toplanırsın senin gibi deli uşaklarla yakarsın mangalını açarsın rakını sabahlara kadar tepinirsin.eğer yaşamayı biliyorsan canını sıkmaya çalışsanda sıkamayacağın memlekettir.