Rind: Sade gösterişten uzak bir hayat süren, gönül adamı
cihanda rind odur uğratmayıp âlâm-ı dünyayı
muvâfık yar ile bir kuşede def'-i gumûm eyler (taşlıcalı yahya)
(bu dünyada rind ona derler ki yanına dünya elemlerini uğratmayıp, uygun bir sevgili bulur ve bir köşeye çekilip gamlarından kurtulur.)
divan edebiyatında ilâhî aşkı değil, beşerî aşkı yaşayan, dünyayı farkında olup dünya nimetlerinden yararlanan, zahidle ve zahidin temsil ettiği değerlerle dalga geçen kişi.
aldırışsız bir halde gezen, dünyaya değer vermeyen, içe dönük, gönül gözüyle gören, değerleri özünde bulan bilge kişilere verilen ad...divan edebiyatında (bkz: fuzuli), (bkz: hafız şirazi), (bkz: ömer hayyam) gibi şairlerin izledikleri akım..
ölüm asude bahar ülkesidir bir rinde;
gönlü her yerde buhurdan gibi yıllarca tüter.
ve serin serviler altında kalan kabrinde,
her seher bir gül açar;her gece bir bülbül öter.
farsçada Kalender. Aldırışsız, dünya işlerini hoş gören. * Laübali meşreb feylesof. * Bâtını irfan ile müzeyyen olduğu halde zâhiri sâde görünen hakîm. Dış görünüşü laübali olduğu halde, aslında kâmil olan kimse.
Rind, hülasa etmek gerekirse dünya umurunda olmayan, gönlünce yaşayan kişinin sıfatıdır. Dünyanın getirdiği mihnetler, günlük hayatın içindeki koşuşturmaca rindin hayat tarzını bozamaz. O kendi gönlünde kurduğu dünyada mesuddur. Pervası yoktur. Başkalarının düzenine göre değil, keyfince yaşar. Onun için günlük hayatın karmaşasında boğulmak yoktur. Bildiğince, dilediğince yaşar. Rind, plan adamı değil; aşk adamıdır.