bu eleman aynı zamanda ''andımız'' ın da yazarıdır. bir gün atatürk'ün sofrasında içkiyi fazla kaçırıp sapıtınca atatürk tarafından evine gitmesi teklif edilmiş, bunun üzerine celallenip ''sen kimsin lan, Allah gelse beni buradan kovamaz'' demiş, atatürk buna karşılık büyük bir nezaket örneği gösterip kendisi sofradan kalkmıştır. bu olaydan birkaç ay sonra atatürk reşit galip'i yemeğe çağırmış, yemek sırasında iki asker gönderip reşit galip'i kucaklattırıp yanına getirtmiş ardından geri yere indirtip '' biz adamı böyle indirip böyle kaldırırırız.'' anlamında ayarın kralını vermiştir.
Reşit Galip.
Atatürk dönemi Milli Eğitim Bakanı...
Hani öğrenciler her sabah güne bir ant ile başlarlardı : "Türk'üm, doğruyum, çalışkanım.." diye.. işte bu andı, 23 Nisan 1933'de, Reşit Galip Bey yazmıştır
5 Mart 1934 tarihinde gözlerini yumduğunda 41 yaşındadır ve cebinden sadece 5 lira çıkmıştır (!) ...
antropoloji kitabını göstererek kafatasçılık yapıyorlar diyerek, tarihin en müthiş fiyaskosu ile bilinen başbakanın,
ırkçı, kafatasçı, ne idiği belli olmayan dediği andımızın yazarı, partililerin nefret ve kinle aşağıladığı milli eğitim bakanı reşip galip bey,
79 yıl önce vefat etmiş, 41 yıllık kısa hayatında tıp mezunu olmuş, edebiyat doktorluğuu, ve ayrıca hukuk doktorluğu yapmıştır.
tıp fakültesi 2nci sınıfında iki cepheye savaşmak için gönüllü gitmiştir. balkan harbinde yaralanmış, kafkas cephesine katılmıştır. erzurumda hastalanmış, çatalca cephesinde verem mikrobu kapmıştır. tıp okumaya devam edip, hocası ve iki arkadaşıyla fransız hardal şişelerini boşaltarak laboratuar tüpü gib kullanarak 37 derece ısıda bakteri ve serum üretmişlerdir. ürettiği serumları önce kendisinde kobay gibi deneyerek, daha sonra cephedeki askerlerimize göndermiştir.
savaş bitince de çeşitli devlet kurumlarında birçok görevde yer almıştır. birçok cumhuriyet kurumu açmış ve yönetmiştir. 1937de 41 yaşında, cebinde 5 lira para vefat etmiştir.
Aydın milletvekilidir. Milli Eğitim bakanlığı döneminde Üniversite Reformu gerçekleşmiştir. Andımız [Öğrenci Andı] metninin, şiirinin yazarıdır.(1893, Rodos – 5 Mart 1934, Ankara)
paraya, pula, makama tamahı olmayan büyük adamdır. hakkında laf edenler ve onların malum üstadları keşke onun binde biri kadar adam olabilselerdi...
reşit galip geleceği gören bir insandı.
"daima kulağınızda çınlasın ki çalışkan olmayan türk sayılamaz, ahlâkı olmayan türk olamaz! şimdiden bağırarak söylüyorum ki, sizlerden çalışmayanlar, millet işlerinde kendi paylarına düşecek olanı en iyi yapmak için bugün en iyi yetişmeye kulak asmayanlar bizim yarınki düşmanlarımızdır!"
sözüyle necip fazıl şerefsizi gibileri tarif etmiştir onlar gerçek yüzlerini göstermeden yıllar önce.
bilindiği gibi necip fazıl yoksul devletimizin parasıyla gönderildiği fransa'da, okumak yerine içki, kadın, kumar alemlerine dalmıştır. görevli milli eğitim müfettişinin yaptıklarını rapor etmesi üzerine bursu kesilmiş, memlekete dönmek zorunda kalmıştır. sonraki hali malum! tam reşit galip'in tahmin ettiği gibi davranmıştır.
bazı itlerin uğursuzların, ''saygıyla anmıyoruz'' dediği milli eğitim bakanımızdır bizde reşit galip'in talebesi olmakla iftihar ederiz başkalarını da tanımıyoruz.
Tek parti döneminin en lanet tiplerinden birisidir. Atatürk'ün Mersin ziyaretinde yaptığı ateşli bir konuşma ile Gazi'nin gözüne girmiş, milli eğitim bakanlığına kadar yükselmiştir. ilköğretim okullarında hala çocuklara okutulan ''andımız'' ın da yazarıdır. (şimdiki light hali değil ha, çocukluğumuzda okuduğumuz yasam falan filan bulunan ''hard'' versiyonu). Atatürk'ün meşhur yemek masasında iken içkiyi fazla kaçırıp ulu öndere dayılanmışlığı falan da vardır. 1930'ların en ilginç tiplerindendir yani. Bu arkadaş 1932 yılında toplanan Türk Tarih Kongresi'nde "Türk ırkını" şöyle tanımlamış:
"Uzun boylu, beyaz simalı, düz veya kemerli ince burunlu, muntazam dudaklı, çok kere mavi gözlü ve göz kapakları çekik olarak değil ufki açılan..."