sanırım efsane bir filmdir. her dakikası ayrı heyecanlı ayrı olaylı idi. anlamak en azından ilk izleyişte anlamak cidden zor. ve sıkı takip edilmeli. her ayrıntıya dikkat edilmeli yoksa bomboş bir film olur gider. üzerine saatlerce yazılası ve konuşulası bir film ama izleyin görün daha iyi.
-spoiler-
en sonda küçük, saliselik bir kare var o kareyi kaçırınca filmin sonu mantıksız geliyor.
guy ritcie nin en iyi filmi. imdb de diğer filmlerinden daha düşük not alsada bence en iyi filmi. ayrıca filmi bir kere izleyen kesin 3 defa daha izliyor. çünkü filmi her izlediğinde başka bir yönünü anlıyorsun ve müthiş bir haz veriyor. izlemeyenler için büyük kayıp.
-Neredesin?
-Yaşlı kadının evinde.
-Parayı getirmiş mi?
-Tabii ki getirmemiş.
-Kadının kalbi bile atmıyor sayılır.
-Bu kadın o kadar parayı nereden bulsun?
-Mobilyası var mı?
-Yok.
-Köpeği al.
-Köpeği almam.
-o zaman televizyonu al.
-Televizyon çalışmıyor.
-O zaman buraya gel.
-Geceleri nasıl uyuyorsun?
guy ritchie filmlerinin zirvelerinden bir tanesi. her ne kadar sherlock holmes serisi yerine bu tarzın devamını beklediysem de o zamana kadar bir diğeri için (bkz: lock stock and two smoking barrels)
çok ama çok ilginç bir film. bir defa izlemekle anlaşılması zor. film, kamera çekimleri ve konu işlenişi ile guy ritchie yapımı olduğunu belli ediyor zaten. ayrıca kekeme ve gözlüklü tetikçi sorter rolü, mark strong'un karizmayı çizememiş; az gözükse de müthiş bir performans sunmuş. ulan adam müthiş bir oyuncu hala yan rollerde. kısaca imdb'deki puanına aldırmayın ve hemen izleyin.
Jason Statham performansıyla gerek Snatch gerekse Transporterdaki rollerinin üstüne çıkıyor bence. Tam bir ego sorgulaması olan filmin sonunda konuşan akademisyenler ayrı bir renk katmış filme. Hele o akademisyenlerden birinin yorumu vardır ki;
--- spoiler ---
Şeytan da işte o egolarımızdan biridir.
--- spoiler ---
gece gece beynimi allak bullak eden film. anlamadığım sahneleri tekrar başa aldım izledim ve tam üç saatte bitti film. müthiş demek az gelir herhalde. iç sesle olan konuşmalar mükemmel ve ötesi. lakin kafama ağrılar girdi.
revolver torna, gezer punta yerine revolver başlığı denilen çokgen şeklindeki bir irtibatı bulunan bir tornadadır.
takımlar revolver başlığın yan yüzeyine tutturulur ve başlığın indeksleme denilen, kendi ekseni etrafında dönme hareketiyle, işleme konumuna getirilirler. ayrıca takımlar, bulundukları durumda tezgah eksenine dik konumuna getirilirler.
ayrıca takımlar, bulundukları durumda tezgah eksenine dik konumda bulunan yan kızaklara da tespit edilebilirler.
üniversal tornada olduğu gibi, parça aynaya tutturulur. revolver başlığı tezgah ekseni yönünde ilerleme hareketi ile parçaya yaklaşır.
i̇şleme konumunda olan takımla kesme hareketine geçer, işlem yapılır.
i̇şlem tamamlandıktan sonra geri dönme hareketi ile başlangıç konumuna gelir.
bu arada indeksleme hareketi ile başka bir takım işleme konumuna getirilir ve operasyonlar tekrar başlar.
bu arada, yan kızaklar parçaya yaklaşabilirler ve bunlara tutturulmuş takımlar da, başlığa bağlı olan takımlarla aynı anda veya daha sonra kesme işlemleri yapabilirler.
i̇şlem sayısını artırmak amacıyla revolver başlığının bir yüzeyine, takım başlığının yardımıyla iki veya üç takım bağlanabilir.
böylece çeşitli işlemler, örneğin tornalama ve delme aynı anda yapılabilir.
ayrıca yan kızaklara yerleştirilen takımlarla çeşitli işlemler gerçekleştirilebilir.
tamamen bilgi içerikli tanıma artı yada eksi oy veren kazma.
zannımca kafaya değil de enseye ateş edilmesi ile filim genelinde binlerce dolarlık özel efektten feragat edilmiştir iyi de olmuştur birde bir sahnede sağ eli ile silah kullanıp diğerinde sol elini kullananları ile dikkat çeker.
heves ettim, indirdim, izledim. oyunculuklara hayran kaldım özellikle Jason Statham'lı asansör sahnesi bitirdi beni. ama anlamadıım yerler var sözlük bi daha mı izlesem??
Ünlü yönetmen Guy Ritchie kendi Fight Clubunu cekmistir. Filmde tabiki Jason Statham yine o süper oyunculugunu göstermistir. Cesitli sitelerden 6 civarinda not almasina karsin bendeki notu hayli yüksektir efendim. Filmdeki kamera acilari, konusmalar, satranc sahneleri ve Jason Statham'in asansördeki sahnesi filmi mutlaka izlenmesi gereken filmler kategorisine sokmustur. Elestirmenler bu film konusunda ikiye ayrilmistir, bir kismi filmin muhtesem oldugunu belirtip sanat eseri olarak nitelendirmistir. Film 2005 yapimi olmasina ragmen cogu kisi tarafindan bilinmez.
farklı markalar tarafından üretilmiş dünyadaki ilk birden çok atış yapabilen döner mekanizmalı tabancalara verilen genel isim.aynı mekanizma bazı tüfek tasarımlarına da uyarlanmış fakat çok başarılı sonuçlar vermemiştir. toplu mekanizmanın yarattığı kısmi basınç kaybı nedeni ile uzak mesafeden ziyade yakın mesafeye etkili atış yapabilir. genelde altı adet mermi yuvasına sahip olmakla birlikte beşli ve yedili tasarlanmış mekanizmaya da sahip silahlar vardır. özellikle yedililer öyle elinde revolver olan biri ile çatışmaya girip ahanda altıncıyı da sıktı mermisi bitti diye yeşil kurbağa gibi saklandığı yerden ortaya çıkan pekçok kovboyu buffalo cennetine göndermek için yapılmış bir ibneliktir nitekim.
--spoiler--
bu aşk burada biter ve ben çekip giderim
yüreğimde bir çocuk cebimde bir revolver
bu aşk burada biter iyi günler sevgilim
ve ben çekip giderim bir nehir akıp gider
bir hatıradır şimdi dalgın uyuyan şehir
solarken albümlerde çocuklar ve askerler
yüzün bir kır çeçeği gibi usulca söner
uyku ve unutkanlık gittikçe derinleşir
yan yana uzanırdık ve ıslaktı çimenler
ne kadar güzeldin sen! nasıl eşsiz bir yazdı!
bunu anlattılar hep, yani yiten bir aşkı
geçerek bu dünyadan bütün ölü şairler
bu aşk burada biter ve ben çekip giderim
yüreğimde bir çocuk cebimde bir revolver
bu aşk burada biter iyi günler sevgilim
ve ben çekip giderim bir nehir akıp gider
halk arasında altıpatlar adıyla bilinen tabanca türüdür bunun sebebi genel olarak 6 mermi taşıma kapasiteleri olduğu içindir ancak 8 mermiye kadar taşıyabilen modelleride mevcuttur. şarjörlü tabancalara* göre avantajları her zaman ateş etmek için hazır durumda olmalarıdır böylece acil durumda hızlıca ateş etmek gerekirse şarjörlülere göre daha hızlı ateş etme olanağı vardır şarjörlülere göre daha uzun menzile sahiptir ayrıca boş kovanları ateş edildikten sonra yere dökmediği için ve ateşlenen mermi hedefi delip geçtiğinden nasıl bir silahla ateş edildiğinin bulunmasını zorlaştırır. dezavantajları ise her zaman ateş etmek için hazır olsalar bile yeni mermileri silaha koymak* zor olcağı için çatışmanın ilerki zamanlarında şarjörlü tabancaların üstün gelmesini sağlar vede susturucu vb. ekipmanının nerdeyse bulunmaması. en çok bilinen ve en beğendiğim revolver tipi tabanca için (bkz: 357 magnum)
filmi iki kere izledim ve bir kere daha izleyebileceğime eminim. Filmde Jason Statham ın canlandırdığı ''Jake Green'' karakterinden ziyade Andre Benjamin in canlandırdığı ''avi'' ve Mark Strong ın canlandırdığı ''sorter'' karakterleri daha çok etkilemiştir beni. filmi kavrayabilmek için başından sonuna kadar filme odaklanmanız filmi seyretmeye mecbur kılmaktadır sizi ki bu da guy ritchie nin uyguladığı kaliteli bir tekniktir kanımca. Evet, film yer yer usual suspects ve fight club gibi filmleri anımsatsa da kesinlikle bunlardan bağımsız bir filmdir. Üstü kapalı biten filmler her zaman dikkatimi çekmiştir ve bu filmde izlendikten sonra bile kafanızı kurcalamaya devam eden bir türdedir. Filmde kullanılan müzikler ve sözlerse ayrıca dikkat çeken unsurlardandır.
''zeki olabilmenin tek yolu daha zeki bir rakiple oynamaktır''
''en büyük düşman en son bakacağın yerdedir''