revizyonizm

entry12 galeri0
    1.
  1. gözden geçiricilik anlamı taşır. birşeyi gözden geçirerek yeniden düzenlemektir. var olan yapıda değişiklik ister.
    0 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. bir politik düşüncenin en temel ilkelerinin revize edilmesi halidir. Ancak revize etme genelde, var olan ilkelerin yumuşatılması ya da terk edilmesi üzerine yükselir.

    (bkz: oportünizm)
    0 ...
  5. 4.
  6. 5.
  7. SOLCULAR iÇiN; SAĞA KAYMA.
    BiR SUÇLAMA iFADESi.
    0 ...
  8. 6.
  9. 7.
  10. 8.
  11. Emperyalist paylaşım savaşlarının başında , kendilerini bilimsel sosyalizmin düzelticileri olarak burjuvaziye sunan ikinci enternasyonalin liderlerinin "kapitalizm kendiliğinden sosyalizme dönüşecektir , sınıf savaşımına gerek yoktur " saçmalığıyla niyetlerini belli eden Proudhon anarşizminden ve blum kendiliğindenciliğinden oluşan marksizm düşmanı ve burjuvazi etekçisi küçük-burjuvazi karaktersizlerinin ve kapitalizmin en iyi müttefiklerinin idealizmidir. Bu özellikleri nedeniyle ütopik sosyalistler olan fourier , saint-simon , owen kadar bile ilerici olamayıp , kendileri kapitalist burjuvazinin en gerici müttefikleri olarak , bilimsel sosyalistler tarafından her platformda siktir edilmişler ve ardından da anarşizme saldırmanın dayanılmaz hafifliğigibi yavşakça ağlamalarla sosyalizme saldırmanın örneklerini sergilemişlerdir.
    2 ...
  12. 9.
  13. stalinist ve maocu devrimci terör(leninist terminolojideki ismiyle şiddet)yanlılarının yandaşları olmayan sosyalistlere taktıkları kulpdur.

    (bkz: revizyonist)
    1 ...
  14. 10.
  15. sosyalist revizyonizm marksist hareketin içinde, revizyonizm sözcüğü, önemli marksist öncüllerin çeşitli fikirlerinin, ilkelerinin ve teorilerinin revizyonizmden geçmesi gerektiğine inanan bir düşünce tarzıdır. terim sık sık, böyle revizyonların, herhangi bir temele dayanmadığına inanan marksistler tarafından, marksizmi yumuşatmaya veya ayrılmaya çalışanları temsil etmesi için kullanılır. revizyonizm kelimesi daha çok yerme anlamı taşır. marksist literaüre göre, sapma ve döneklik olarak tabir edildiği de görülmüştür.birkaç markist kendilerini revizyonist olarak nitelerler. bu terimin ve kavramın karşısında olanlar ise marksist dogmatistlerdir.
    1 ...
  16. 11.
  17. bir şeyi, var olduğu temelinden farklılaştırarak sunmak, değiştirmek. (bkz: saptırımcılık)
    0 ...
  18. 12.
  19. işbirliğinin süslü, allı pullu kavramsallaştırması.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük