resneli niyazi

    14.
  1. özgürlük ve hürriyet için, zulme ilk başkaldıran kahraman türk subayı.
    ikinci meşrutiyet'in en büyük mimarlarından biri, vurucu gücüdür.
    o olmasaydı ne mahmud şevket paşa, ne de enver paşa istanbul'a bu kadar rahat giremezlerdi.
    (bkz: ikinci meşrutiyet/#37285348)

    ne mutlu bana ki, kendisi uzaktan akrabamız olur.
    soyu bugün "resnelioğlu" soyadı ile devam etmektedir.

    --spoiler--
    resneli'nin kalbi durmaz,
    atar "vatan" deyu deyu...
    --spoiler--

    ruhu şad, mekanı cennet olsun.

    7 ...
  2. 1.
  3. 1873 Resne doğumludur. ittihat ve Terakki'nin ünlü komitacılarından biridir. 1897 Türk-Yunan Savaşı'nda büyük yararlılıklar gösterir ve istanbul'a davet edilir. Burada 13. yaşında bir paşa yakının albaylığa yükseltilip, savaşın kahramanlarından birisiymiş gibi gösterilmesine şahit olur. Daha sonra Makedonya'ya döner ve burada çete takipleri yapar. Bir çok kere Sırp, Yunan, Bulgar ve Arnavut çeteleriyle çatışmaya girer.
    1908 yılında ise asıl yükselişini yapar. Enver Bey'le birlikte, kendi kumandasındaki askerlerle birlikte Meşrutiyet'in ilanı için isyan eder ve dağa çıkar. Akabinde Meşrutiyet'in ilanıyla birlikte Enver Bey'le birlikte hürriyet yıldızı olaralk parlar. Yurdun dört bi tarafında doğan çocuklara Enver ve Niyazi ismi verilmektedir. Bunlardan sonra ise, o mütevazi bir yaşamı seçmiştir. Köyüne yerleşip orada sessiz sedasız bir hayat sürmeyi tercih eder. Enver Bey ise büyük oynayıp istanbul'a gider ve basamakları teker teker çıkarak yükselir.
    Niyazi Bey'in ölümüyle ilgili ise ihtilaflar vardır. Bazı kaynaklar onun köyünde öldüğünü söyler, azıları ise Balkan Savaşları'nda öldüğünü, çete takibindeyken Arnavutlar tarafından öldürüldüğünü* ya da istanbul'da basit bir eşkiyanın saldırısıyla öldüğünü söylerler
    4 ...
  4. 19.
  5. Kavgada önde paylaşımda hep geride kaldı dağlara çıktı hürriyeti getirdi sonra çiftliğe gitti ne bakan oldu ne makam mevki sahibi, kısaca adamdır adam belki bin enver çıkarda bir resneli kolay çıkmaz meydana.
    4 ...
  6. 8.
  7. 13.
  8. 6.
  9. sunay akın'ın geyikli park isimli kitabında da anlattığı, 2.abdülhamit döneminde baskılara başkaldırıp 300 adamla dağa çıkan dağda ise bir geyikle karşılaşan ve bu geyikle aralarında bir bağ oluşup ''o nereye geyik oraya'' olunca bu geyiğin yaradanın bir lütfu sayıp sahiplenen, 2. meşrutiyeti körükleyen dolayısıyla öncüsü olarak kabul edilen isim. 1913 de yanına verilen bir koruma tarafından göğsüne atılan 3 kurşunla öldürülür. ve o çok sevdiği geyiğin heykeli taksim gezi parkının hemen karşısındadır. ''hürriyet kahramanı'' olarak anılan resneli niyazi'nin 100. ölüm yıldönümünde olan gezi parkı olaylarına, ''geyiğin yanından baktım ben'' der sunay akın...
    1 ...
  10. 16.
  11. ikinci abdülhamit'in istibdat yönetimi için sonun başlangıcı olan olaylar zincirini başlatan ittihat ve terakki mensubu subay. Ayrıca osmanlı yunan savaşında da büyük kahramanlıklar yapmış fakat saray tarafından pek taktir görmemiştir.
    1 ...
  12. 4.
  13. tarihten bir haber olanlarin sacma kiyaslamalariyla kötülediği bir halk kahrmanı... bu kötüleyenlere tarihi sorsan ilk kelimesi atatürk, son kelimesi atatürk olur. Arkadaş tamam atatürk büyük inkılaplar yapmiş, büyük işler yapmis, büyük devrimler yapmşs ama bu devrimler gökten aşagi inmediki bundan öncede bir tarih vardi , bundan öncede bir ön calişma vardi, en azindan bazi hususlarda ön planlar vardi..
    2 ...
  14. 2.
  15. Enver beyle birlikte özgürlük kahramanı olarak anılır.Meşrutiyetin gelmesi için ikiyüz adamıyla dağa çıkmıştır rivayete göre bir geyiğin onlara yol gösterdiğine inanılır istanbulda öldürülürken son sözünün 'niçin bre ' olduğu söylenir
    1 ...
  16. 11.
  17. yanindaki bulgarla olan fotoğrafta hanim evladi gibi cikmistir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük