resmi tarih belgeleriyle 19 mayıs

    1.
  1. Devlet...

    19 Mayıs'a giden yol...
    Tarih 20 Aralık, 1917
    Mevkii: Trakya, Almanya Treni

    Osmanlı'nın en zor dönemlerinden geçtiği sıralarda Veliaht Vahdettin ve M. Kemal Alman imparatoru 2. Wilhelm'in Ekim 1917'de yaptığı ziyaretinin iadesi için Osmanlı Hükümeti tarafından görevlendirilirler. 20 Aralık akşamı Mustafa Kemal ve Viliaht Vahdettin Sirkeci Garı'ndan Almanya trenine binerek hareket etmeye başlarlar. Yolculuk başlamadan birer cümle konuşabilmişlerdir. Trene bindikten sonra Veliaht Vahdettin istirahat etmek üzere kompartımanına çekilir. Tren Trakya civarına geldiğinde Veliaht ihsan Bey'e seslenir...
    Veliaht: "Mustafa Kemal Paşa'yı kompartımanıma çağırın gelsin"
    ihsan Bey: "Emredersiniz Veliaht Hazretleri. Paşam Veliaht Hazretleri sizi beklemektedir. Buyrun..."
    M. Kemal: "Buyrun Veliaht Hazretleri beni istemişsiniz"
    Veliaht: "Otur Paşam. Biraz sohbet edelim."
    Mustafa Kemal şaşkındı. Veliahtın yüzündeki endişe neler konuşacakları konusunda Mustafa Kemal'in şaşkınlığını meraka bırakmıştı. Çok geçmeden Veliaht söze girdi...
    Veliaht: Paşam, Sultanımız Reşat'ın sağlık durumu hiç iyi değildir. Payitaht çok zor durumdadır. Bir taraftan Ruslar, bir taraftan italyan ve Fransızlar diğer taraftan ingilizler Sultanımızı sürekli sıkıştırmaktadırlar. Rus, italyan, Fransız ve ingilizler topraklarımızı bölüşmek niyetindeler. ingilizler diğerlerinden bağımsız olarak kendilerine bağlı bir Payitaht istemektedir. Bağdat ve Kudüs düştü... ingilizler, Filistin’de taarruz hazırlığındadırlar. Elimizde kalan kuvvetleri doğru kullanmamız gerekmektedir."
    Veliahtın sözleri Mustafa Kemal'i hüzünlendirmiş ve sinirlendirmişti. Mustafa Kemal uzun zamandır kafasında kurguladığı planı Veliaht Hazretlerine anlatmaya başladı...
    M. Kemal: "Bu durumda uygulanacak strateji, elde kalan kuvvetleri süratle Toroslara doğru çekerek son gücümüzle Anadolu topraklarını savunmaktır. Aksi taktirde Türk Milleti topraklarını, hürriyetini tehlikeye sokacaktır..."
    Bir konu diğerini açıyor sohbet hararetli şekilde devam ediyordu. "Kim bilir belkide bu iki insanı yanyana Almanya'ya gönderen bir irade vardı!"
    Bu insanların birinin son Osmanlı Padişahı, değerinin ise yeni Türk Devletinin mimarı olacağını kim bilebilirdi ki!
    *****

    Osmanlı Hükümeti 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesini bir savaş gemisinde 'teslim oldum' dercesine imzalamak zorunda kalmıştı. Mondros Mütarekesi, ingilizlere Anadolu’nun tümünü ve istanbul’u işgal imkanı veren şartlarla doluydu... Ekim 1918'de S. Vahdettin tarafından Güney Cephesi Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı’na atanan Mustafa Kemal, emrindeki birlikleri koruyarak Anadolu sınırına çekmeyi başarmıştı… Mustafa Kemal ingilizlerin bu gidişle Anadolu’nun tümünü işgal edip, hatta hükümet üyelerini belirleyeceği uyarısı yaparak Anadolu'da ulusal direnişin tohumlarını atmaya başlamış Saray’a telgraf çekmeye başlamıştı. Mustafa Kemal ingilizlerin iskenderun‘a asker çıkarmaya kalkması halinde ateş emri vereceğini söylüyordu... Sultan Vahdettin Mustafa Kemal’i derhal görevden alıp istanbul’a çağırdı… Bu karmaşanın ortasında 13 Kasım 1918 günü Mustafa Kemal trenle istanbul’a geldi. ingilizler Yunan askerlerini Ege'ye çıkartmıştı. Artık siyaset bitmiş Kurtuluş Savaşı başlamıştı.

    Tarih: 10 Mayıs, 1919
    Mevkii: Payitaht

    S. Vahdettin: "Paşa, Giresunlu Topal Osman Ağa görevini yapıp Doğu Karadeniz'deki Pontuscu Rumlara gereken dersi verip onları kışkırttı... ingilizler, ingiliz Yüksek Komiserliğine gelen şikayetlerden bıkıp Türk çetelere müdahalede bulunmamazı istemiştir. Karabekir Paşa'ya gerekli mektubu gönderdim. Paşa, Samsun'a çıkar çıkmaz Topal Osman Ağa'yı bul..."
    M. Kemal: "Emredersiniz. Peki Sultanım gerekli izin belgeleri alındı mı? Bildiğiniz gibi ingilizler bana pek güvenmiyorlar..."
    S. Vahdettin: "K. Karabekir Paşa'ya uyguladığımız izin prosödürünü senin içinde uyguladık. Kazım Paşa gibi sende ingilizlerin izin belgesiyle Anadolu'ya geçeceksin..."
    *****

    Mustafa Kemal 16 Mayıs'ta Galata Rıhtımından hateket eden Bandırma Vapuruna binerek 17 Mayıs günü inebolu, 18 Mayıs'ta Sinop'a, 19 Mayıs'ya ise Samsun'a varır...
    Mustafa Kemal Samsun'a Türk yurtseverlerin ayaklanmasını bastırmakla görevlendirilmişti. Mustafa Kemal ise Samsun'a çıkar çıkmaz Havza'ya gitmiş daha sonra Topal Osman Ağa ile görüşerek Potnuscu Rumlarla vakit kaybetmemeleri gerektiğini anlatarak Kurtuluş mücadelesi için yapması gerekenleri anlatmıştır. Topal Osman Ağa babasının iki kez askerlik bedelini ödemesine rağmen askere gönüllü gitmiş etrafına topladığı 93 arkadaşıyla Balkan Savaşı'na katılmıştı. Bu savaşta bacağına şarampel parçası isabet etmesi sonucu sakatlandıktan sonra "Topal Osman Ağa" olarak tanınmıştır. Ankara'da Mustafa Kemal'i koruyan 10 asker Topal Osman Ağa'nın en gözde askerleridir. (Bana göre devletin hizmetine girmiştir...)
    Mustafa kemal Samsun'a çıktığında S. Vahdettin imzalı mektup K. Karabekir Paşa'ya ulaşmıştır. Payitahtın gönderdiği emirler silsilesinin son maddesi; "Bu madde Osmanlı Devleti tarafından gönderilen son emirdir" ibaresiyle bitiyordu. Emirler silsilesi Mustafa Kemal'in Anadolu'daki bütün orduların komutanı olduğu, orduyu dizayn etmek için Samsun'a gönderildiğini yazarak başlıyordu...
    19 Mayıs Türk Devletinin Türk Milletini Kurtuluş mücadelesine davetidir...
    6 ...
  2. 3.
  3. okunma durumu çok düşük resmi tarihten sıkıldınız mı anlamadım.
    kansızların hainlerin tarihi çekici geliyorsa defolun gidin yurtdışına sizi zorla tutan yok.
    1 ...
  4. 2.
© 2025 uludağ sözlük