muta nikahı ile resmileşen fahişeliğin gerekleri ve sorumlulukları aynen şu şekilde.
eğer erkek geçici nikâh kıyarsa ve bu evliliğin süresi dolarsa, başka bir erkek aynı kadınla geçici nikâh kıyabilir. onun ardından başka bir erkek yine aynı kadınla nikâh kıyabilir. eğer ilk erkek kadınla tekrar evlenirse, nikâhları helal sayılır. çünkü söz konusu kadın özgür değildir, erkek onu kiralar, diğer bir deyişle erkeğin kölesidir.
geçici nikâhtan doğan çocuk kadına aittir, erkeğin çocuk üzerinde hiçbir sorumluluğu yoktur.
geçici nikâhta süre kısıtlaması yoktur: bir-iki saat de sürebilir, bir-iki gün de.
geçici nikâh için müslüman kadınların bulunmadığı durumlarda erkek, yahudi, hıristiyan ya da zerdüşt bir kadınla evlenebilir.
cemiyeti tarafından tanınıp bilinen kadınlarla geçici nikâh kıymayın. tanıdıklarından uzakta yaşayan bir kadınla geçici nikâh kıymakta hiçbir sakınca yoktur.
geçici nikâhta boşanmaya gerek yoktur, kadın mirasa hak kazanmaz.
fahişelik yaptığını ifşa etmemiş ve çevresi tarafından tanınmayan kadın fahişelerle geçici nikâh evladır. kadın fahişeliğini ifşa etmiş olsa da önemli değildir, çünkü helal bir durum vardır.
eğer bir kadın geçici olarak bir erkekle nikâhlanmışsa ve evliliğin süresi bitmeden başka bir erkekle daha geçici nikâhı kıyılmışsa, durumu anlaması halinde ilk erkek kadına para ödemek mecburiyetinde değildir.
geçici nikâh için şahide gerek yoktur.