enteresan olan şudur ki, bu suçun işlenmesi için sahtecilik eyleminin çok iyi icra edilmesi gerekir.iğfal * kabiliyeti bulunmayan sahte varakada suç oluşmaz.eğer sahte olarak yaptığınız para ,pasaport,kimlik vs. ilk bakışta sahteliği anlaşılacak şekilde ise eylem suç olarak adlandırılmaz.bunu bilen hukuk öğrencilerinin saçma sapan kimlik bilgileri ile kartondan yurt giriş kartı yaptıkları görülmüştür.
sahte, arapça bir kelime olan sahtecilik, sözlükte taklitçilik anlamına gelir. birşeyin aslına benzetilerek yapılan, düzmece anlamına gelir. sahtecilik ise bu sıfattan türetilmiştir. arapça kelime olan sahtecilik, sözlükte taklitçilik anlamına gelir. ceza hukukunda ise, gerçeğin hileli şekilde değiştirilmesi amlamındadır.
suç olarak:
- bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleye gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde veya sahte belgeyi kullanan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen , gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı belge düzenleyen ya da sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılır.
-resmi belgenin kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde verilecek ceza yarı oranında arttırılır.
gerçek bir belgenin bir şahsa aidiyetini yalan yere iddia etmek suretiyle haksız bir çıkar sağlanmışsa dolandırıcılık söz konusu olur. çünkü yeni TCK sistemine göre mücerret yalan da hile kabul edilmektedir.
öğrenciyken karnesinde düzeltme yapanların yetişkin olunca yapacakları muhtemel eylem. karnesini düzeltme sebebi olan öğrencilik başarısı da bu işi meslek edinmeleri için geçerli bir sebep aslında. (bkz: neden- sonuç ilişkisi)