resim çizmek günahtır

entry51 galeri10 video4
    47.
  1. + Sıçmakta yasak mı gurban?

    - Degıl..

    + Yatta suratına sıçim eşşeoğlu!
    4 ...
  2. 46.
  3. Resim çizmek günah değil aksine el becerisi yüksek insanlar çizdiği için güzel bir uğraş, hobi, meslek vb. olur sadece aşırıya kaçmamak lazım diye düşünüyorum. Her şeyin bi üslubu ve sınırı vardır.
    0 ...
  4. 45.
  5. Ressamlığa özenip, çöp adam çizmekten öteye gidemeyen yazar beyanı.
    5 ...
  6. 44.
  7. 43.
  8. 42.
  9. 43.
  10. 42.
  11. Sadece resim yapmak değil sanatın her türlüsü günahtır.

    Sanat insanın kendini ortaya koyması yani nefis denilen iç dünyasını yaşaması olayıdır. Yasak olan budur.
    0 ...
  12. 41.
  13. kendine mezhep uydurmak moda oldu.
    0 ...
  14. 40.
  15. Sanatı, sanatın geliştirdiği meziyetleri, geniş bakış açısını, derin ufuklarını, açtığı pencereleri, verdiği huzuru ve tatmini, karanlık çıkarlarına uygun bulmayan zihniyetlerin safsata düşüncelerinden biri dahadır.
    Olumsuz duygularla beslenen ve insanoğlunu ebleh bir canlıya dönüştürmek isteyen bu karanlık zihniyetlere prim vermeyiniz...
    Sanat hayattır...
    2 ...
  16. 39.
  17. Resim de şeytan işiymiş! Bunun Kuran’da yeri yok. Hadis’in sahih olduğu belli değil. Ve bugün resim her dakika karşımızda. Ama söylemde hala şeytan işi.
    Resim yokluğunun Osmanlı toplumuna neye mal olduğunu anımsamakta yarar var: Tarihin en olumlu belgesi olan resimler bizde yok. Resim olmayınca gözlem de yok. Doğa gözlemi de yok. O zaman bilim de yok. istanbul’un haritası bile yok. Osmanlıda bilim, matematik ve felsefe yokluğunun islam’la ilgisi yoktur. Bunun kanıtı da Abbasi Rönesansı’dır.
    Bu çelişkiler Osmanlı tarihinde çok. Fatih, Gentile Bellini’ye portresini yaptırmıştı. Öldüğünde günahının cezasını nasıl ödediğini bilmiyoruz. Bertrand Russell’in dediği gibi, 18 den sonra Batıyı taklit etmeye başlayan bir genç kültür olarak, Osmanlı Batıda olan duyarlılıkları algılamıyor.
    Tarihçilerimiz de geri kalmışlığın anatomisini Batıyla kronolojik paralellikler içinde ortaya koymakta nazlanıyorlar. Resim heykel yapılmadı. Bunun bedeli ödenemiyor. Akademi ve üniversite açmayınca bilimde hiç bir varlık gösteremediler. Dünya edebiyatında adları yok. Felsefe zaten yasak. Teknoloji bu güne kadar ithal. Mimari 16 yüzyıl Sinan camilerinde hapis. Rokoko, Barok, Art Nouveau’ya gönderme yapmışız. 19. yüzyılda bir kaç tane sarayımız var. Ama planlamayı beceremedik. Doğadan bilimdene Yeşilden nefret ettik. çölcülüğe betonlaşmaya araplaşmaya daldık. cennet olabilecek vatanı cehennemden bir köşe melekleri kıskandıracak öz anadolu insanını zebaniye şeytanlığa kötüüğe hapsettik.
    4 ...
  18. 38.
  19. riyazüssalihin isimli hadis kitabının 666. sayfasında yazdığı üzere, tapma amacı ile resim yapmak günahtır.

    onun dışında tapmak ve insanların tapmasını sağlamak için yapılan resimler ve heykeller haramdır. aynı mantıkla, tapmak için duvar yapmak da haramdır. Allah bir insana bir yetenek vermiş ise, iyi bir şey anlatmak için çizmek, yazmak eyleminden farksızdır. hatta yazı bulunmadan önce çizim kullanılıyodu, yani mantık olarak günah olmasının imkanı yok. çizim yapmanın günah olduğu ile ilgili ayet yok, aksine sebe suresinde, hz. süleyman'ın tapınağı için güzel resimler ve heykeller yapıldığı yazıyor. bunların haram olduğundan bahsedilmiyor. ya da Hz. süleyman haram olan bir şeyi mi yapacak yani? Kuran'a göre haramlık yok ise zaten hadis ne demiş ona bakmanıza gerek yok. ki, hadisleri zaten kuran ayeti gibi tüm çağlara hitap ediyor olarak algılamak büyük ahmaklık olur. hz. muhammed döneminde insanlar puta tapıyorlardı. eğer resim ve heykeli yasak etmeseydi, insanların çoğu yine putperestliğie yönelebilirdi. o dönem bunun önüne geçmek için yasaklanmış olabilir.

    günümüzde haram olan, harama teşvik eden, şirke iten şeyler çizmek günahtır. ama çizim yapmak günah değildir.
    0 ...
  20. 37.
  21. Doğru.

    Küçükken yaptığımız resimlerde yaz günü gümbür gümbür soba yakan evler çiziyorduk. insanlar evin içinde sıcaktan geberiyordu. insan gebertmek günahtır, dolayısıyla bu başlık müthiştir.

    Über schön önerme, müthiş doğru. Üf be.
    0 ...
  22. 36.
  23. Ama Taşa secde etmek günah degildir!
    1 ...
  24. 35.
  25. eksik önerme. canlı resmi ve heykel yapmak haramdır ve büyük günahlardandır.
    Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
    canlı resmi yapana, kıyamette "Yaptığın resme can ver" diye azap olunur. [Müslim]
    canlı resmi yaparak Allahü teâlânın yarattıklarına benzetmeye çalışanlar, kıyamette en şiddetli azaba uğrarlar. [Buhari, Müslim]
    1 ...
  26. 34.
  27. Putpersliğin önüne geçmek için zamanında söylenmiş olabilir. Beyinsiz insanlar için günahtır. Çünkü maalesef zeka yoksunu oldukları için yeterince düşünemedikleri için allah'ın yerine başka bir şey koyabilirler. Ancak ortalama zekaya sahip hiç bir insan için günah değildir. Hatta günahtır demek günahtır. Çünkü siz kimsiniz de olmayan bir şeyi allah'ın emriymiş gibi fetvaya dönüştürüyorsunuz ? Bu da şirk koşmaktır ve büyük günahtır.
    2 ...
  28. 33.
  29. Hadislere göre öyle. Hem de baya bi ağır günah şu hadise bakılırsa...

    Cehennemde en şiddetli azaba uğratılacak kişiler ressamlardır.

    Buhari-Tesavir, 89
    1 ...
  30. 32.
  31. Resim günah değildir ama o resme bakar otuzbir çekersen günahtır.
    Niyet bozuk olduktan sonra zaten aldığın nefes de zarardır.
    0 ...
  32. 31.
  33. 30.
  34. alanın uzmanlarının açıklaması gereken konu.

    konu daha çok hadislerle açıklanmış.

    kitap ta (kur'an-ı kerim ise) yazdığını söyleyenlerin,yazılı olduğu hali ile paylaşmasını bekleyerek,öğrenmeyi umut ederek,

    çeşitli kaynaklara göre ,alıntılar;

    Resim ve heykel konusunda islam dini hükümleri Kur'an ve hadislere dayandırılır.

    Kuranı Kerim'de "Ey iman edenler! içki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytana ait pis işlerdir, artık bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz" emri vardır (Maide suresi: 90. ayet). Buradaki içki, kumar, dikili taşlar, fal okları kavramları hamr, meysir, ensab, ezlem'dir. Ayette geçen ensab kelimesinin içeriği olan fal okları, bazı islam alimlerince şöyle yorumlanmıştır:

    alimlerce yorumlanmış hali ile;

    1. Putperest Arapların üzerlerinde kurban kesip ibadet ettikleri dikili taşlar.
    2. ibadet için dikilmiş putlar.
    3. Resim, tasvir.

    Kuranı Kerim'deki bir başka ayet "Ona (Süleyman'a) kalelerden, timsallerden, büyük havuzlar gibi çanaklar ve sabit kazanlardan dilediğini yaparlardı" ayetidir (Sebe suresi: 13). Bu ayette geçen temasil kelimesi, suretler şeklinde açıklanmıştır.

    ''islâm dini, tevhid dinidir. Araplar, kendi elleriyle çizdikleri ve şekillendirdikleri resimlere ve putlara tapıyorlardı. Hz. Peygamber (asm), Araplar yeniden eski alışkanlıklarına döner endişesiyle, bu alışkanlıkları hatırlatan resimleri ve sûretleri de yasaklamayı uygun bulmuştur. Nitekim, benzer bir uygulamaya, şarabın kesinlikle yasaklanmasından sonra rastlanır. Resûlullah normalde kullanılmalarında bir sakınca olmadığı halde, şarap yasağından sonra Araplar’ın içerisine şarap koydukları dübbâ ve nakîr gibi özel isimlerle anılan şarap kaplarının kullanılmasını da yasaklamıştı. Hz. Peygamber bu metotla Araplar’a eski alışkanlıklarını hatırlatacak şeyleri de sedd-i zerîa kabilinden olmak üzere yasaklamıştır. Resim ve timsal yasağının da bu çerçevede değerlendirilmesi ve bu yolla tevhid inancını her ne suretle olursa olsun şirk bulaşığından arındırma amacı güdüldüğünün söylenmesi mümkündür.

    Bazı bilginlerin, resim hakkında şiddetli tehdit içeren yasaklamaların islâm’ın ilk dönemlerinde olduğu, sonra bu tehdidin gitgide hafiflediği şeklindeki açıklamaları da, yasak sebebinin biraz önce bahsedilen endişe olduğu hususunu desteklemektedir.

    bilginler ağaç, dağ, taş gibi manzara resimlerinin çizilmesinin ve kullanılmasının, aynı şekilde insan bedenini tam olarak yansıtmayan sûretin mubah olduğunu ifade etmişlerdir. Nevevî gibi bir kısım âlimlerin, üzerinde canlı resmi bulunan kumaşların, yaygı, sofra bezi gibi amaçlarla kullanılabileceği, Tîbî gibi diğer bazılarının ise, bunların mutlak surette mubah olduğu şeklindeki açıklamaları göz önüne alınınca; artık günümüzde resim yapmanın ve resimli eşya kullanmanın, tevhid inancına aykırı bir sonuca götürme durumu veya endişesi olmadığı sürece, ilk dönemler hakkındaki yasağın kapsamına girmediğinin ve dolayısıyla haram olmadığının ifade edilmesiyle yeni bir şey söylenilmiş olmayacaktır.''

    http://www.sorularlaislam...nuya-bakisi-nasildir.html
    http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1544
    2 ...
  35. 29.
  36. 28.
  37. 27.
  38. eyvaaah dedirten günah. konulardan haberi olmayan ilk insanlar mağralarda duvarlara çizittirdiklerinin hersabını nasıl vercekler şimdi.

    olm bi siktirin gidin ya, yobazlıkta çığır açıyorsunuz her gün.
    1 ...
  39. 26.
  40. eğer gölgeli ise doğrudur. ama gölgesi yoksa makbuldür. o yüzden osmanlıda 2 boyut kullanılmıştır. (bkz: minyatür)
    0 ...
  41. 26.
  42. Bir yerde suret çizmek günah diye okumuştum. Ama insan sureti yani insan yüzünü, yaratmak amacıyla cizmez. Niyetle alakalı birseydir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük