Yaptığı resme halkın tapınmasından korktuğu için perspektif resmi de günah sayan dindir aynı zamanda. Perspektif ve resim anlayışı geliştikçe bu din de kendini ona göre modifiye etmeyi bilmiştir. Biraz gerçekçi bir şeye benzemesi durumunda tapınılmaktan korkmak da nasıl bir olgudur, Louvre önündeki kuyruğu görseydi kim dizini döverdi acaba, leonardo olmadığı kesin.
resim yapmak günah değildir. sadece islamiyetin yayıldığı yıllarda putlar olduğundan dolayı insanların yeniden yanlışa dönmemesi adına resim o zamanlar için yasaklanmıştır.
islam değildir. Kuran'da böyle bir şey yoktur. Hatta Kuran'da Hz. Süleyman'ın saltanatında ülkesine heykeller yaptırdığını yazar. Hz. Süleyman günahkar mıydı? Değildi. Peki bu günah olayı nereden çıkmış. Uydurma hadislerden. Ateistler pek sever hadisleri.
değerli kardeşlerim günah değildir lakin o donemde resim put heykel turu şeylere tapildigindan ki günümüzde de bu anlayis hakimdir bundan dolayi resime farklı gözle bakmislardir .
cansiz seylere tapmanin dogru olmadigina aciklik getirmis dindir. Bunun günümüzde hala gerek olup olmadigini Veya gecerli olup olmadigi tartisilabilir ama zamaninda gayet gerekli ve mantikli bir yasakmis.
hala bir resmin veya heykelin önünde Durup, ona bir canliymis gibi saygi gösterenlerin, selam verenlerin oldugunu göz önünde bulundurursak hic de o kadar sacma gelmiyor insana.
Evet, Günah olduğu tartışılır. Sadece Bazı hadislerde resim çizmenin günah olduğunun bahsi geçer. Kur'an değişmese de hadisler zamanla değişmiş olabilir.
Çünkü bir çok çelişki var. Konumuzla alakalı değil ama; Kur'an hz. Muhammed'in büyülendiğini sadece zalimlerin iddia edeceğini yazarken, bazı büyük hadis alimleri hz. Muhammed'in büyülendiğini yazmıştır.
Not:eğer yamuluyorsam sıçtım. Çünkü sık sık resim çizerim. Bu da Her durumda yanacağım anlamına gelir.
imansızlıklarına kılıf bulmak isteyenlerin malzeme olarak kullanıldığı durumdur, Türk Medyası gibisiniz hadislerin ve ayetlerin iki kelimelik kısmını alarak ahkam kesmeye çalışıyosunuz, kardeş be siz olayı tamanen yanlış anlamışsınız, burada anlatılmak istenen insanı ibadetten alıkoyan her şey günahtır, sen ibadet yerine vaktini resim yapmayla, tv izlemeyle, futbol oynamayla, şiir okumakla geçiriyosan bunların hepsi günah ancak sen ibadetini ve dinini gerektiği gibi yaparsan yemek yemekte sevap , spor yapmakta hatta uyumakta sevap, kimse islam dinini seçmek zorunda değil , ve kimsede kimliğinin arkasında ıslam yazıyo diye ıslam dininin gereklerini yerine getirmek zorundada değil , benim Anlamadığım niye çoğunluğu ıslam dini olan bir ülkede ıslam dinini aşağılıyosunuz nedir derdiniz islam'ı Aşağılama ve Yok Etme derneği kurulduda haberimiz mi yok, hadi göriim bakalım hangi dernek üyesi adam akıllı cevap vermeden taşak geçme cihetine gidecek.
islama ya da hadislere çamur atmak isteyen gafil insanın desteksiz atması sonucu açılan başlıktır. hadi bunu söyleyen müslüman değildir anlarım müslümanlar nasıl bi yoruma ya da algıya sahipler ki hadisi kalkıp böyle bi şey olamaz diyip reddediyolar. Nuh kavminin putperestlige nasıl saplandıgı kuranda açıkça anlatılıyo onların suretler yapıp çizip sonra onlara uluhiyet yükleyip taptıkları. Ayeti de mi reddediceksiniz. islamda yasaklanan suret çizimidir börtü böcek manzara doğa yani suret haricindeki resimde bi problem yoktur. Gidin istediğinizi cizin kimsenin bi şey dediği yok da aptalca kılıflar uydurmayın.
resim konusunda kur'an'da bir yasak yer almaz. aksine hz. süleyman'ın sarayından bahsedilirken yerilmeksizin sırf tasvir yoluyla "temasîl" (resimler/heykeller)'den söz edilir. resim konusunda yasaklayıcı hadisler vardır. bunlar içerisinde sahih olanları vardır. cahiliyye toplumu öyle bir toplumdu ki, şekilli ve resimli ne görürse onu zihninde tapınılacak bir imaja dönüştürüyordu. efendimizin resimi yasaklamasının arkasında yatan temel nedenlerden biri de yunan'dan beri sanatın merkezine yerleşen "mimesis" idi. yani "tanrıyı taklit". bu taklit yunan'da ve batı'da tıpkı efsanedeki prometheus'un tanrının ateşini çalmasında olduğu gibi, "tanrı'yı taklit ederek tanrılaşma"yı çağrıştıran bir taklitti. hadislerdeki "hadi ona ruh üfle denilecek" türünden ifadeler, işte bu tür bir "mimesis" anlayışını reddediyordu. islam medeniyetinde bu yüzden plastik sanatlar "somut" değil "soyut" karakterlidir.
herkes de bir fetva verir olmuş.
islam dini putçuluğu yıkmak üzerine indiği için, alimler de putçuluğa özendirmemek için başlarda yasaklamış yoksa neden yasaklansın?
putçuluk eskiden de yoktu, insanlar yakınları öldükçe resmetmeye heykelleştirmeye başladı, sonra da onları anma adına heykellerinin önünde dua, yiyecek sunma törerenleri..
giderek bu alışkanlık ataları tanrılaştırma, tanrı arasında vesile kılma eylemine dönüştü. bunu herkes bilir.
günümüzde yapılan bir resme, heykele tapacak insan mı var bir düşünün?
bu tıpkı şuna benziyor, günümüzde arabistanda hac vazifesini yerine getiren kimselerin, peygamber in doğduğu evi ziyaret etmek için gittiğinde orada bulunan görevliler tarafından bir süre sonra uzaklaştırılması gibi.
bizler peygamber'in şahsına, onun dokunduğu ona değen her şeye değer vermişiz, fakat araplar öyle değil.
geçmişte putçuluktan gereksiz kutsallık atfetmekten o kadar çekmişler ki, şimdi hz muhammedin doğduğu evinin önünde iki dakika durup dua etseniz, bunlar bidat, bunlar şirk diye kendilerince kızıyorlar.
bunu böyle düşünmekte fayda var.
kaldı ki osmanlı padişahları da kendi portlerelirini yaptırmış..
bu yasaklama genelde arap alimleri arasında meşhur.