sanat da ne sanat allah aşkına. bu iki dersin öğretmenleri yan gelip yatıyor abuk subuk şeylere para harcatıyor özellikle de resim için söylüyorum. kabiliyeti olan adam okul dışında da uğraşır illaki.
edit: kaldırılsın demiyorum kaldırılsa da umrumda olmaz. nötr.
Resime, müziğe, " boş dersler" tanımını yapan bir zihniyete dönüştürülmüş bir milletin çok da tepki göstermeyeceği hadisedir.
Sığ, karanlık, hayal gücünün yok edilerek, bozkır kıvamı, medeniyetten, empatiden, sanatın evrensel birleştirici ve barışçıl yönünden nasiplenmeden bir yaşam sürmek, vehametlere gebedir.
Gerilemektir.
Kin, nefret ve öfkedir.
Cehalete, karanlığa kucak açmaktır.
Bir ülkenin, Hayat damarlarının kopmasıdır.
Köy enstitülerinde bile, valsi, tangoyu, mozart' ı öğrenen bir nesilden, bu nesile...
Alem gider Mersin' e, biz gideriz tersine...
bu tarz dersler not kaygısı olmasan sadece keyif için kültürel etkinlik olarak verilmeli. öğrenmek isteyen, kendini o alanda yetiştirmek isteyen kişileri hedef almalı.
liselerin çoğunda yok. Ben karakalem resim yapıyorum. okulda ders olsa belki mimar sinan gü'deydim.
üniversite sınavı kaygısı okulları ezber ve test binalarına çeviriyor.
Öğrencilerse test mantığı hariç bir halt bilmeyen boş tipler. hepimiz verimsiz bir eğitim aldık. allah'tan lise dönemim çok geride kaldı da kitaplarıma kavuştum. ufkum açıldı.
Sanata düşman olan hiç bir canlıya da dost değildir.
Güzel sanatlar fakültelerinden resim ve müzik dersleri kaldırılıyor. Bu yıl son mezunlarını verecek. Ülkemi karanlik ruhlar istila etti. Bu da bunun kanıtlarından sadece biri.
Kime ne zararı var bu bölümlerin, bunu anlamıyorum. Mantıklı bir açıklama yapmak zorundalar. Cehalete tapanlar örgütü ruhun sanatla ilişkisini ne yazık anlayamıyor. Tüm hadsizliği de bundan.
Bence buna tepki vermeliyiz millet. Mantar gibi imam hatip liseleri açılırken bu bölümler niçin kapatılsın?
aslında bu derslerle ilgili bir sorun var. derslerin içeriğinin değişmesi gerekiyor sanırım. resim dersinde resim yapmanın yanında türk ressamlarının hayatlarına, onların eserlerine, dünyanın en ünlü ressamlarına ve onların resimlerine yer verilmeli. müzik dersinde de notalar öğretilmeli evet ama sürekli blok flüt çalmak gereksiz. bunun yerine müzik türleri, önemli müzisyenler ve eserleri ders içeriğine alınmalı. şimdi düşünelim bir çoğumuzun en az 11 senelik öğretim hayatı oldu. peki hangimiz leyla gencer'i, fikret mualla'yı okulda öğrendi ya da amadeus mozart'ın bir eserini? hangimiz bir an tereddüt etmeden 3 türk ressam, 3 ebru sanatçısı ve 3 klasik müzik (türk) sanatçısı söyleyebilir? itiraf etmeliyim ben hemen söyleyemem.
kaldırılmak değil de seçmeli olması gerektiğini düşünmekteyim.
resim ve müziğe hiçbir yeteneği ve ilgisi olmayan öğrencilere bu eziyetin verilmesi insanlık dışıdır ancak ilgi ve istidadı olanların bu konuda teşvik edilmesi ve üstüne düşülmesi de o derece önemlidir.
ulan böyle gerizekalıyı marsta bulamazsın dediğim önermedir.ayrıca müzik,resim,beden eğitimi gibi dersler adı üstünde derstir,eurovısıon a veya milli takıma seçme işi değildir.ha bu dersler koftiden işleniyorsa o da milli eğitimin ve derse giren hocanın ayıbıdır.sanatçıya ismail yeka,fotoğrafa da resim diyen zihniyetle örtüşür durumdur.
beynin sağ lobunun körelmesine sebebiyet verecek bir önermedir. sanat ve yaratıcılık her ne kadar bazıları için gereksiz gibi gözükse de bu alanlarda eksik kalındığında, insanların kendilerini ifade edemeyecekleri muhakkaktır.
resim ve müzik kaldırıldıktan sonra yüce türk milletinin şanını anlatan kitaplar dışında kitaplar falan okumayalım bence. rus edebiyatı, felsefe ve bilim kitapları masallar falan çok gereksiz şeyler.
hatta (bkz: sanat mı ne sanatı sanat ne arar la türkiyede).
zaten kaldırılıyor olduğunu bilmeyen yazar söylemi. ilkokullarda müzik, resim ve beden eğitimi ders saatleri haftada toplamda bir saate indirilmek isteniyor. öğrencilerin düşüncesine göre zaten gereksiz olan dersler için, öğrencilere asıl bu derslerin çok önemli olduğunun belirtilmesi ve bu derslere önem verilmesi gerekirken, böylesine abuk bir uygulamaya gidiliyor. bunun sonucunda da hali hazırda sanattan ve resimden bihaber olan genç nesillere yenilerinin ekleneceği gerçeği görülüyor ne yazık ki.
nefessiz kalacağımızın emaresidir. estetiğin ifadesi olan sanatın olmadığı bir hayatın ne kadar yavan olacağı ortadadır. serdar ortaç ,ismail yk derken varacağımız yerin kabus gibi bir şey olmasına delalettir. resim ve müzik derslerinin alınmasındaki amaç yetenek ölçmek değil, sanat anlayışını geliştirmektir. düz adamları yok edip , çok yönlü insan olabilmektir. sanat aşktır bir yerde. duyguların ifadesidir. duygu, aşk, estetik, güzellik olmaksızın yaşamak nasıl yaşamaktır ki? sanat eserini anlayarak seyretmek, dinlemek onunla birlikte hayallere dalmak vazgeçilmez bir zevktir.* sanat bir başka dünyaya açılan sihirli bir kapıdır, o kapının kapanmasını istemek renksiz, kör bir dünyaya insanları mahkum etmektir.
gerçekten yetenek doğuştandır. resim, müzik veya sportif faaliyetlere yatkınlıkları olanlar bunu dışarıya vuracaktır. ama bizim okullarımızda beden derslerinde top oynatılarak,resim derslerinde iki tane dağ arasından sırıtan güneş resmi yaptırılarak ve müzik dersinde de flütle anaokulu şarkıları çaldırılarak eğitim verilmiş olunmaz. bu dersler kaldırılsa yerine okulda öğrenemeyip dershaneye gitmek zorunda bırakıldığımız dersler öğretilse veya daha erken derslerin bitmesi sağlansa hiçte fena olmaz. okulda verilen resim dersi sayesinde resim yeteneğini geliştirmiş dünyaca ünlü bi ressamımız varda bizim mi haberimiz yok.