ozellikle resimciler agır basmaktadır, nedeni de bi bok olamadıklarındandır ve ogrencinin de branslarına (cok onemli ya sanki) dandik olarak baktıgını bilmesidir. bunlar ogrencinin onunu kesmek icin turlu tuzaklar kurar ve karsıdan sırıtırlar. ancak sozlukten soyleyebilecegimiz onlara; o"kuyupta adam olsaydın, matematige falan girseydin de dinleseydik"
Kimsenin dersini önemsememesinden dolayı haklı bir komplekstir.
Genelde çalışkan öğrencilere düşük not verdiğinde öğrencinin sınıf öğretmeni gider ve bu hocalarla konuşur. Notu yükseltmesi için ricada bulunur. Ama kompleksli hoca hep aynı cevabı verir:
sen matematikten anlamayan öğrencinin notunu 3 ten 5 e çıkartır mısın ?
resim ve beden hocalarının ezikliğinden kaynaklanmaktadır. birileri "ezik dediiii, ühühühühü" diye çemkirmeden önce açıklayayım.
şimdi efenim, resim ve beden öğretmenliği bölümleri, girmesi kolay, fazla iq istemeyen; daha çok bedensel yeteneğe dayalı bölümlerdir. bedenciler bir nebze de, resim öğretmenliğinde okuyanlar, bölümü bitirince kendilerini ressam olmuş zannederler. ama dönüp dolaşıp gidecekleri yer, bir ilkokulun köhne sınıfıdır. mezun olunca bohem hayatı yaşayıp, sangria içip sanatsal resimler yapacaklarını zannederler; oysaki ancak memur olup tepelerin arasından geçen ırmak resmi yaptırırlar öğrencilerine.
işte bu gibi nedenlerden; içlerinde biriktirdikleri kini, haseti ve ukteyi, öğrencilerine kapris ve kibir olarak yansıtırlar beden ve resim öğretmenleri.
özellikle beden hocalarında yoğunlaşmış kendini kabullendirme çabası. derslerine beden denilmesine bile dayanamazlar dersin adının beden eğitimi olduğunu kendini yırtarcasına anlatır. fen hocası dersine fen denilmesinde bir abeslik görmezken beden hocası bunu kaldıramaz. birde bunların müzikçi olanları vardır. 1 senede 7 notayı öğretememenin ezikliği içinde kıvranır durur.
harbiden çok doğru bir tespittir. 4 yıllık lise hayatımda en kaprisli iki hoca beden ve resim hocalarıydı. sanırım öğrencilerin derslerini pek iplememesinden kaynaklanıyor bu durum. öğrenciler açık açık bu derslerin gereksizliğini haykırır. onlar da inatla 'ben hocayım lan, bu da benim dersim. eşek gibi bu dersi önemsiceksiniz' tavırlarındadır. öğrencilerin ısrarla aksini yapması da hocaları tribe sokar.
zaman zaman karşılaşılan br durumdur. bazılarının takdirlik teşekkürlük öğrenciyi verdikleribir notla hayalkırıklığına uğratabilme özellikleri çok gelişmiştir.
aynı kaprisler müzik hocalarında da görülür.
ortaokul birinci sınıftayken okula yeni kaydolmuştum çünkü bizim okul 5. sınıftan sonra bitiyordu. ilkokuldu yani. 6. sınıftaki müzik hocam, geçen sene yeni sınıfımdaki herkese flüt çalmayı öğretmiş, bu sene de bildiklerini varsayarak sadece müziğin notasını göstererek sözlü yapıyordu. ben ise geçen sene müzik dersinde matematik işleten bir okuldan geldiğim için flüt çalmanın f'sini bilmiyorum. kaldırdı hoca beni "çal bakayım şu şu müziği" dedi. ben ürkekçe "bilmiyorum" dedim ve hoca yavaş yavaş yaklaşarak bir güzel tokat attı. sonra anneme söyledim, hocaya durumu anlattı, hoca özür diledi. *
öğrencilerin bu dersleri iplememesinin sonucu ortaya çıkan durumdur. niye iplesin ki hocam? okullarda spor salonu mu var, okullarda resim atölyeleri mi var ki öğrenci bu dersleri iplesin? resim hocası gelir çocuklar bu gün 10 kasım resmi çizin der, çizilir bir anıtkabir, cumhuriyet bayramı çiz der çizilir balonlar, bayraklar, özel gün kalmaz çocuklar bu gün serbest resim çizin der dağ, güneş, dere çizilir tamamdır. çok yaratacı bir eğitim gerçekten. beden hocası gelir koşturur, hadi ısınma hareketleri yapıyoruz der sonra sıkılınca erkekler futbol oynasın, kızlar voleybol oynasın der bırakır. niye ipleyelim hocam bu dersleri? aslında hiç bir dersi iplememek gerek. eğitim sistemimiz berbat en başta. hangi ders adam gibi işleniyor ki. üniversitede de bile bu durum devam ediyor. kimsenin kaprisli olmaya hakkı yok. kapris yapacaksınız bu lanet eğitim sistemine kapris yapın. ****
geneli komplekslidir.
her veli toplantısına katılmak zorundalardır ama kimse onlara gidipte benim çocuğumun beden eğitimi dersi ya da resim dersi neden böyle hocam diye sorma gereği duymaz.
bu toplu önemsememe tutumu da onları komplekse sürükler.
yoktur öyle bir şey. zamanında kendi yeteneksizliklerini görmeyip boku öğretmene atan öğrenci söylemleri bunlar. uğraşmak istememiş çiçek böcek çizdirmiş işte. yeteneği olmayan öğrenciye ne gibi sanatsal çalışmalar yaptırabilir bir resim öğretmeni çok merak ediyorum.