1700'lü yıllarda ölenlerin ardından bestelenen ağıtvari yapıtlar. özellikle wolfgang amadeus mozart'ınki çok enteresandır. mozart, ölümünden birkaç ay önce gizemli bir yabancı tarafından kendisine yöneltilen bir requiem besteleme talebini kabul etmiştir, ancak yabancıyı bir daha görememiştir. requiem bittiğinde ise ağır hastadır ve yazdığı requiem aslında kendisininkidir. ismi 'lacrimosa' dır.
W.A. Mozart in Requiem i icin: Mozart in bilinen son bestelemis oldugu kompozisyonudur. Lakin Mozart bu son eserini kendisi tamamliyamamistir. Eserin yazimi sirasinda hayata veda etmistir. Eser siparis üzerine yazilmis oldugundan eserin tamamalnamasi gerekmetedir. Bunun üzerine ögrencileri olan Joseph Eybler ve Franz Xaver Süßmayr tarafindan eser tamamlanmistir. Tabii ki bu bi cok tartismayida beraberinde getirmistir. Eserin son yazim kismida dikkate sayandir: yani su sekilde: Mozart besetelemis oldugu sihirli flüt operasinin seyirci gösterimini yapmaktadir fakat cok hastadir (sebepleri oldukca uzun). Operanin yönetimini sonuna kadar gerceklestiremez ve o sirada bayilir. Onu bir ilah olarak gören fakat icinde ona beslemis oldugu kiskanclik duygusundan dolayi mozart in ölümünden sonra onun ölümünden kendisini suclu bulucak olan Antonío Salieri bayilmis olan bu üstün kisiligi evine götürür. Aslinda bu Requiem i siparis veren insanda ta kendisidir! Requiemler bilindigi üzere ölmüs insanlar icin bestelenen eserlerdir. Salierinin düsüncesi su sekildedir: Mozartìn babasi yeni ölmüstür ve babasina icten bagli olan bi insan olan Mozart icin bir Requiem yazmak onu icten ice ölmüs olan babasi ile topraga gömmek olucaktir tir ki nitekim amacina ulasicaktir.
Neyse gelelim o aksama geri: Mozartì yatagina yatiran Salieri ilerleyen dakikalarda kalemi eline alir ve Mozart in agzindan cikan müzik melankosini kagida dökmeye baslar ki sabaha dogru zaten yorgun olan mozart in bünyesinin uykuya ihtiyaci vardir, ikiside uykuya dalar fakat mozart tekrar uyanamaz sonuc oalrak kendisi icin requiem ide bu sekilde sonlandirmis olur. Görüldügü üzere yazmis oldugu Requiem hem babasinin hayatindaki etkisini sergiler ve hemde icinde yasamis oldugu sert bi okadarda dyugusal, ani cikisli inisli duygularini insaliga ölümünün araksindan birakmis oldugu zeka ötesi bi eser olarak hafizalara kazir.
requiem ismini ayinin latince metninin ilk kelimesinden alır.
ilk cümlenin tamamı şöyledir:
"requiem" aeternam dona eis domine
ayrıca bestecisi değişse de tüm requiemlerin metni aynıdır. sadece brahms latince metin yerine protestanlar tarafından almancaya çevrilen incilden almıştır metnini. bu yüzden requiemi "german requiem" olarak anılır.
and you say life is bitter sweet
you've tried so gracefully
but its faceless company has let you down
say it comes to this
all the things you'd miss
a requiem won't change your fate
lost and they set you free
concerned by what they'd see
and you begged on bended knee
still they let you down
say it comes to this
all the things you'd miss
a requiem won't change your fate
it passes over you
passes over
say it comes to this
all the things you'd miss
a requiem won't change your fate
it passes over you
passes over you
passes over
so soon
this requiem
this requiem
this requiem
hz. isa'nın ölmesi hıristiyanlarda öyle bir hasar bırakmıştır ki requiem isimli birçok sanat eseri vardır. halbuki hz. isa ölmemiş bilakis allah tarafından yeryüzünden alınmıştır. haybeye üzülüyorlar bu herifler.
"requiem ağıt değildir bence. ağıt'ta ölüyü geri isteme var. requiem uzlaşmadır. ve ölen için önemlidir. benimki sevinçli olmalı. şöyle demeliyim: "benden bu kadar arkadaşlar, özür dilerim."
Film.
Yıllardan 1952. Bir yaz akşamı güzel Netty Agoston, ertesi sabah çıkacağı yolculuğa hazırlanırken kapısı çalınır. Gelen, eski sevgilisinin cezaevi arkadaşıdır. Genç kadın, geçmişte yaptığı yanlışları düzeltmek için sevgilisine çok benzeyen bu adamı iyi bir fırsat sayacaktır.
Macar Yönetmen Zoltan Fabri'nin requiem - Ağıt filmi sinemalarımızda gösterildiğinde epey ilgi görmüştü. Fabri adıyla, çoğunlukla, ilk kez 1980'lerin başında "Magyarok - Macarlar" filmiyle tanışan sinemaseverler, bundan aldıkları tada güvenerek "Requiem" i de görmeye gitmiş ve aradıklarını fazlasıyla bulmuşlardı. Film, Berlin film festivalinde Gümüş Ayı ödülünü kazanmıştı.
Yönetmen : Zoltan Fabri
Senaryo : Zoltan Fabri (Istvân Örkêny'nin öyküsünden)
Oyuncular : Edit Frajt, Lajos Balazsovits, Laszlo Galffi