Bugün Türkiye’de yazılan kitapların çoğu maalesef ki ticari amaçla satılıyor. Ticari amaçtan kasıt şu değil: ‘Kitaplarımın geliriyle yaşıyorum.’
Yine bugün baktığımız zaman çok satılanlar listesinde gördüğümüz kitaplarda kalite ikinci planda kalmış ve kitabın içeriği, kitabın adını karşılayamamakta ve bu yazın dünyamızın kalitesini düşürmektedir. ‘Kitaplarımın geliriyle yaşıyorum.’ cümlesi bu kitlelere hitap etmiyor zira onlar reklamlarının geliriyle yaşıyor.
Reklam ve popülarite yazın dünyasını tamamen değiştirdi. Artık yazarların amacı kaliteli ürünler vermek değil kitlelerin dikkatini çekmektir. Fakat kaliteli ürünler verip dikkat çeken yazarları kastetmiyorum.
Adam kitap yazıyor ama afedersiniz içi bom boş, üslup dağınık, çalakalem yazılmış eserler. Ama satışlara bakıyorsunuz ilk 10 listesine çoktan girmiş bile. Kaliteli eserleri raflarda gören yok. Satışları az ama okuyucu kitlesi kemik. insanlar artık şu şekilde okumaya başladı, ‘Herkesin elinde bu kitap var, demek ki kaliteli bir kitap.’ ama alıyor okumaya başlıyor fakat bir süre sonra sıkılıp atıyor. işte bu devreden sonra araya tarih giriyor.
Tarih hak edenlerin hak ettiği yere koyacaktır elbet. Hak etmeyenleri de silip atacaktır.
kitabevinde çalışan birisi olarak söyleyebilirim ki ;
PUCCA GÜNLÜKLERi başta olmak üzere ;
kötü çocuk serisi dahil basılan tüm wetped kitapları (#28744122)
ahmet batman kitapları
kahraman tazeoğlu kitapları
...
kapağında "new york times bestseller" yazan kitaplar. abd gibi paranın insana tercih edildiği, kapitalizmin kalesi olan bir ülkenin rağbet edilen kitapları da böyle olur anca. resmen beynimizle dalga geçiyorlar.