türkçede okunurken regıl diye okunmasını boşa zannetmeyin. regıldaki ı harfi, zamanla i harfinden dönüşmüştür. latinler bu periyoda regil diyorlarmış aslında. burda ki harfleride karıştırırsak türkçe mealini bulabiliriz. (bkz: geril)
Sadece insanoğlu değil diğer memeli dişi canlılarda da regl dönemi görülür. Dişi kediler de regl dönemi yaşayan canlılardandır. Reglin başlangıç dönemi kedilerde 4 ila 7 gün sürer ve ilk işaretler ortaya çıkar. Yumurtalıklarından yumurta salımı da böylelikle başlar. Bu 4 ila 7 günlük sürenin sonunda başlayan dönemde dişi kedi cinsel açıdan aktif duruma gelir. Aşk dolu kurlar, sürünmeler, kaç-kovalama oyunları bu dönemde pek sık görülür. ince bir ses çıkarılarak adeta çevredeki yakışıklılara sinyaller gönderilir. Yakışıklılar ise kuyruğa girseler de şans pek azına güler. Mum ışıkları ile süslü bir odada olmasa da mutlu olması muhtemel bir karşılaşma ile bu dönem sona erer. Bu dönemin ardından ise 7 ila 14 gün sürecek olan dönemde dişi kedi erkek kedilerin yakınlığını kabul etmez ve onlara karşı agresif davranır. Hormonlar geri çekilmiştir. Bu dönemde hiçbir dişi kedi değil erkek kediye erkek sineğe bile tahammül edemez. Hala cesareti olanlara tırmıklı bir tokat armağan edilecektir.
kimi bayanlarda, daha sancılı geçen, agresif hallere sokan, mide bulantısı yaratan, günlük hayatı dahi olmusuz etkileyen,(hele de çalışıyorsanız) kimininse daha hafif atlatabildiği, döllenmemiş yumurtanın dışarı atılması olayı. tatlı krizlerinin baş gösterdiği, ağrı kesicilerle sarmaş dolaş olunan, allahın cezası günler, dönemlerdir kısaca.
Regl dönemi öncesi kadınların çikolata ve diğer tatlı, şekerli yiyecekleri yemek istemesinin nedeni, östrojen hormonunun vücutta dolaşımının azalmasıdır.
Östrojen kadınlar için "uyarıcı" bir hormondur. Östrojenin azalmasıyla kan şekerindeki düşme eğilimi artar, dolayısıyla iştah metabolizması uyarılır. Sürekli tatlı yeme ihtiyacı hissedilir. öyle diyor uzmanlar.
sevgilinin ailesinin 2 günlük tatile gitmesi ve evin boş olması fırsatıyla onların evinde baş başa bi gün geçirmk 1 hafta öncesinden plan yapıp kimse görmesin diye sabahın köründe eve girip sebepsiz triplerle karşılanıp günümü mahvetmeme neden olan 2 taraf içinde gereksiz birşeydir.
ayni zamanda uzun sure ayni odada, evde kalan kadinlarin regl donemleri belli bi sure sonra ayni doneme denk gelirmis. bu da yanlis hatirlamiyorsam beynin ic kismindaki (bkz: hipotalamus) bolgesinden kaynaklaniyormus.
enteresan bir seydir su regl. kimi zaman anlamazsın olmuş bitmiş kimi zaman ömründen ömür yemiştir. tarifi zordur hele ki bir de ağrılı, sancılı ise. ugrunda gencecik yasımda ameliyat dahi olmus olsam da bu ızdıraptan kurtulamadım, hala agrısız sızısız olanlara imrenmekteyim. fitil, dogum kontrol hapı, vazgecilmezimiz apranax fort*, buscopan vs. çaresi yoktur, başa gelen çekilir malesef. zaten anneme bu müjdeli haberi verdigimde yedigim tokat olacakların habercisiymiş megersem * yoksa böylesine sacma bir adeti kim neresinden uydursun ki , uyarı teşkil ediyormus demek ki.
bir regl doneminde vucuttan ayrilan vucuttaki kan miktari sadece 1 kahve fincani kadar dir. dollenmemis yumurta kanla dolar ve parcalanir. rahmin belirli bir dokusuyla birlikte atilir.