Dünyanın en pahalı hoparlörü bile sesi kendince değiştirir,frekanslar ile oynar.
Lakin referans monitörleri sesleri olduğu gibi verir. mix veya mastering işlemini referans monitörsüz yapmak çok zordur. hele kulaklık ile denenmemesi lazımdır çünki kulaklıklar (kulağı kaplayan türler) kulağın hemen dışında ufak çaplı bir odacık oluştururlar ve ses burada bozuluma uğrar.
internetteki yerli ya da yabancı kaynakları ciddiye almamak en doğru hamle olacaktır. elbette cebinizdeki paraya göre marka model bilgilerini bu şekilde belirleyeceksiniz ama seçim konusunda referans olacak en önemli şey kulağınızdır.
kişi farkında olmasa da kulağı en az bir şarkıya hakimdir. mümkünse elenerek tercih edilmesi muhtemel iki üç marka/model aynı parçaya dayanarak kıyaslanmalıdır. bu kıyaslamanın en azından aynı gün yapılması sonucu ciddi etkileyecektir.
referans monitör sınıfındaki her marka/model de aynı sesi vermez. aslında hepsi "flat" ses vermek için tasarlanmıştır ama aralarında ciddi farklar vardır.
müziği ezelden beri yanlış dinlemiş kişiler haklarında "sesi çiğ veriyor" ve "müzik yapılır ama dinlenmez" gibi yorumlar yapabilir. ama bu doğru değildir. stüdyoda sanatçı ne çaldıysa, ne söylediyse onu birebir duymak isteyen herkes bundan daha iyi bir kaynakla müzik dinleyemez.
eğer müzik zevkiniz elektronik sesleri değil de gerçek enstrümanları benimsemişse, referans monitörler doğru tercih olacaktır. bu monitörler ile en doğru sesi duyar, enstrüman ayrımını en iyi şekilde kavrarsınız. yok eğer elektronik müzikler ise tarzınız, x + 1 diye tanımlanan, mediamarkt tarzı tekno marketlerden alabileceğiniz sistemler sizi daha çok memnun edecektir.
hi-fi sistemlerden geçiş yapan kişiler kısa zamanda referans monitörlere uyum sağlar ancak diğerleri zorlanabilir.